čtvrtek 24. ledna 2013

Recenze - Stefanovy deníky: Zrození



Zrození
Série: Stefanovy deníky

  •          V originále: Stefan´s Diaries - Origins
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Milena Hordinová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2011
  •          Počet stran: 240
  •          Vazba: Paperback

Anotace: Příběh se odehrává ve Virgínii během války Severu proti Jihu. Stefanův otec se ujme vzdálené příbuzné Katherine, která osiřela. Stefan i jeho bratr Damon se do ní zamilují, ona je miluje oba. Stefan se s ní sblíží, ale brzy zjistí, že s Katherine není všechno v pořádku. V městečku se po řadě záhadných úmrtí zvířat i lidí začne šířit panika, lidé se obávají upírů. Stefan se bojí, že za vším je Katherine. Stefanův otec zorganizuje lov na upíry. Když zjistí, že jeho synové stojí na straně upírů, oba je zastřelí. Zachrání je Katherinina komorná a oni si můžou vybrat - umřít, nebo se stát upíry.

Obálka: Seriálová obálka s hlavními hrdiny určitě zaujme spoustu fanoušků. Určitě je to lepší než obálky k samotným Upířím deníkům. Více bych ocenila obálku z 19. Století, kde se odehrává kniha. Moderní oblečení mi moc neladí a přitom seriál nabídl tolik možností.

Proč jsem si knihu vybrala: Upíří deníky nebyly nic moc. Přečetla jsem pouze čtyři díly a k dalším jsem nesebrala vůli. Seriál sice pravidelně sleduji, ale kniha se jim moc nepodobala a to mě nebavilo. Stefanovy deníky mě zaujaly kvůli obálce s herci (Damon ♥) a také příslibu, že knížku zpracovali podle seriálu.

Děj: Mystic Falls, 1864 – Stefan Salvatore je sedmnáctiletý mladík. Po otci má převzít rodinné pozemky, přestože by se to čekalo od staršího Damona, otec důvěřuje více Stefanovi. Damon je totiž tvrdohlavý a otec je k němu kritický. Stefan se cítí být svázán otci a snaží se mu zavděčit. To vezme za své, když se do Mystic Falls přistěhuje půvabná Katherine Piercová. Katherine je sirotek a Stefanův otec se jí rozhodl pomoci a nabídl jí bydlení. Stefan i Damon jsou od první chvíle krásnou Katherine okouzleni. Stefan se snaží ze všech sil, aby na Katherine nemyslel. Otec mu totiž domluvil zásnuby s bohatou Rosalyn. Poslušný Stefan chce otci vyhovět i v tomto, ale srdce se vzpírá. Při zásnubním večírku je Rosalyn usmrcena podivným tvorem, který jí rozedral hrdlo. 

403397_399278953439827_140510769316648_1297350_1182313140_n_largeStefan je v šoku, ale uvědomuje si, jaké možnosti to přináší – může se vídat s Katherine. Když Katherine sdělí Stefanovi, že je upírka, má pochybnosti. Katherine sice tvrdí, že nikomu neubližuje a za všechno mohou „zlí upíři“. Problém nastává až tehdy, kdy se Stefanův otec rozhodne pořádat hon na Démony. A Stefan si musí vybrat. Bude stát jako vždy za svým otcem nebo pomůže Katherine? A co na to Damon?

Hodnocení: Nebudeme si nic nalhávat, bez seriálu by kniha nebyla. Díky televizní předloze všichni víme, o co jde a mnohem snáz si příběh vychutnáme. Od knižních Upířích deníků je to určitě velký pokrok kupředu. V seriálu probíhal flashback rychle, bez „malování“ kolem. Sice se neodehrálo nic, co bychom nezjistili ze seriálu, ale stihneme nasát dobovou atmosféru, kterou celá kniha dává. 

U knihy jsem ocenila perfektní nastínění celé situace a rozebrání příběhu dopodrobna. Je skvělé vidět Damona z jiné stránky, než z jaké tomu doposud bylo. I když je celá knížka vyprávěna Stefanem, Damonovi to na kouzlu neubírá, právě naopak. Takže ať už fandíte Damonovi nebo Stefanovi, přijdete si na své.

Stefanovy deníky jsou příjemná knížka, která nadchne nejen fanoušky seriálu.

Ukázka: „Jediné, co jsem pro své chlapce chtěl, bylo dát jim to nejlepší. Já vím, čemu čelím, a nemám čas na tvoje klukovské argumenty. Teď nevyprávím žádné pohádky.“ (strana 86)

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90%
·         Děj: 80%
·         Love story: 80 %
 
Celkový dojem:  84 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

RECENZE NA DALŠÍ DÍL JE ZDE.

Zdroje:

4 komentáře:

  1. Stefanove d. si rozhodne chcem prečítať 8) Chcem vedieť podrobnú minulosť 8P

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se ještě ani nedostala k upířím deníkům, takže by to nebylo nic pro mě :D

    OdpovědětVymazat
  3. Upírske denníky ako knihy sa mi vôbec nepáčili, tak neviem, či by ma táto kniha zaujala...viac sa mi páči seriál :)

    OdpovědětVymazat