středa 9. ledna 2013

Recenze - Jezdci časem: Predátoři



Jezdci časem: Predátoři
Série: Time riders 

    Zavřít okno
  •          V originále: Day of the Predator
  •          Autor: Alex Scarrow
  •          Překlad: Jaroslav Žerávek
  •          Nakladatelství: BB/art
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 336
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Liam O’Connor měl zemřít v moři v roce 1912. Maddy Carterová měla zemřít v letadle v roce 2010. Sal Vikramová měla zemřít při požáru v roce 2026. Ale všichni tři dostali druhou šanci – pracovat pro organizaci, o jejíž existenci nemá nikdo ani ponětí. Má jediný cíl: zabránit v cestování časem těm, kteří by chtěli změnit minulost…Když Maddy omylem otevře časové okno v místě a ve chvíli, kdy neměla, vrhne Liama o šedesát pět milionů let zpátky, do loviště smrtelně nebezpečného a až dosud neobjeveného druhu prehistorického dravce. Dokáže se Liam spojit s Maddy a Sal, než ho dinosauři rozsápou na kusy – a svede to, aniž by narušil minulost tak, že by svět byl vydán napospas zcela nové, strašlivé realitě? JEZDCI ČASEM existují proto, aby nás chránili. Aby zabránili cestovatelům v čase ve zničení světa…

Tw_10c_largeObálka: Je dobře zpracovaná. Líbí se mi detaily, hlavně propracování dinosauřího oka. Všem je ale jasné, že u této knížky není obálka tak důležitá jako úžasný obsah.

Proč jsem si knihu vybrala: Po skvělé jedničce jsem nemusela váhat, jestli knihu chci nebo nechci číst. Nastávala jen otázka, kde Jezdce časem co nejdřív sehnat.

Děj: V minulém díle se Liamovi, Maddy a Sal podařilo zachránit svět, a tak se zdá, že by si mohli užít alespoň chvíli zaslouženého odpočinku. Opak je pravdou. Když se Foster rozhodne odejít, je Maddy na celé velení jednotky sama. Společně s Liamem se jí podaří dostat do minulosti, kde seženou zárodky „nového Boba“. 

Time_passing_by_by_cheshy16-d49xt75_large
Sal omylem vypěstuje ženskou verzi a Liamovi to vůbec nevadí. Becks, tak nový klon nazvali, je pro výpravu do roku 2015 připravena a společně s Liamem se přesunou do Texasu. V Texasu se mají podívat na vraždu Edwarda Chana, autora původní teorie cestování v čase. Jenže z obyčejného pozorování se stane katastrofa. Maddy zpanikaří a otevře časové okno, tím vyvolá časový přenos a celá skupinka včetně Edwarda Chana se ocitne hodně dávno v čase…

Hodnocení: Druhý díl utíká tak rychle, že ani nevnímáte počet stran. U pokračování jsem většinou opatrná, odhalí se totiž, jak na tom série je. Jezdci časem ukázali, že jsou opravdu kvalitní série, která má čtenářům co nabídnout.

Nesmírně atraktivní je i tentokrát prostředí. Pravěk a dinosauři dávají celému příběhu šťávu. I když jsme se zase nedozvěděli co je agentura zač a proč ji hlavní hrdinové slepě poslouchají, mám pocit, že se příběh odvíjí opravdu kvalitně. Velké plus jsou zábavné momenty, kterých je opravdu mnoho. Pro příklad pár mých oblíbených.
  •          Pozůstatek z pravěku: otisk boty - značka Nike
  •          Muzikál ze střední 4
  •          Liam opět špatně vyslovuje jméno Arnolda Schwarzeneggera

Alex Scarrow opakuje dobře zaběhnuté schéma, které se minule osvědčilo. Takže něco v tomto smyslu: „výlet“ do minulosti – nejde otevřít časové okno – Liam píše vzkaz – je to o fous – okno se otevře. Tímto popisem se nijak nesnažím schazovat strukturu děje, ale v dalším díle by nebylo vůbec na škodu, kdyby nás autor překvapil něčím úplně novým.

Až vyjde další pokračování: Snad už jsem dost poučená a v příštím díle nebudu pokukovat po časové mapce k celému ději. Ta zvědavost…

Ukázka: „Víš Liame“ řekla ještě, „musíme být připraveni jednat, a to hodně rychle. Jestli se to Becks podaří… tak se všechny naše problémy zase vrátí. Budeme znovu tam, kde jsme byli.“ (strana 304)

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 95%
  • Knížku si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví LIVRO.

Zdroje:

4 komentáře:

  1. Ta kniha vypadá zajímavě :) Třeba se k ní někdy dostanu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tahle kniha vypadá na to, že by mě mohla dost bavit :))

    OdpovědětVymazat
  3. Jezdci časem se mi opravdu líbili. :) Je to báječná kniha, která má čtenáři co nabídnout. Nevím, jak bych se na to dívala teď, protože jsem přeci jenom pokročila někam dál, co se čteního stylu týče a tak, ale v době, kdy jsem ji četla, jsem z ní byla téměř unesena. :)

    OdpovědětVymazat