čtvrtek 25. června 2015

Recenze: Hrej Vabank



Série: The Game

    http://www.knihygalatea.cz/wp-content/uploads/Emma_Hart_Hrej-Vabank_velka.png
  •          Originální název: Worth the Risk
  •          Autor: Emma Hart
  •          Překlad: Alexandra Lamichová
  •          Nakladatelství: Galatea
  •          Rok vydání: 2015
  •          Počet stran: 256
  •          Vazba: Pevná

Anotace: Kyle Daniels by nejraději ze své mysli vymazal dva dny svého života: Noc, kdy nebyl doma a jeho přítel zemřel, a den jeho pohřbu, kterého se nezúčastnil. Teď odjíždí z Univerzity v Berkeley na prázdniny do svého rodného města. Verity Point v Oregonu už bez Cama není to, co býval. Je to jako návrat do prázdnoty. Jedinou útěchou a zároveň jediným pojítkem s jeho přítelem je Camova mladší sestra Roxanne. Roxy Hughesová už ale není tou stejnou dívkou, jakou si Kyle pamatoval, než odjel studovat do Kalifornie. Zničená smrtí svého staršího bratra se dostala až na okraj propasti. Únik hledá v alkoholu a sexu – hlubina zapomnění je pro ni jediný lék, který ji dokáže zbavit hrůzy té osudné noci. Je totiž jediná, kdo viděl Cama umírat.

Recenze na první díl - Hrej hráčem
Recenze na druhý díl - Hrej tajně
Recenze na třetí díl - Hrej férově

.Obálka: Úžasná, snad nejkrásnější přebal z celé série. Nemůžu uvěřit, že tohle je už čtvrtý a zároveň poslední díl! The Game mi bude chybět...

"Buď odejdeš v klidu vedle mě, nebo si tě hodím přes rameno." (strana 88)

Děj: Když Roxy ztratila svého bratra Cama, vše se najednou změnilo. Smutek je příliš silný a Roxy se pod tíhou událostí začne chovat jako jiný člověk. 

...Kyle, který se na konci semestru vrací domů, novou Roxy vůbec nepoznává, ale chápe proč se tak změnila. Cam byl jeho nejlepší přítel a ztrátu nese stejně těžce jako Roxy. Oba dva se snaží se ztrátou bratra a nejlepšího přítele vyrovnat a přitom se sbližují čím dál víc...

"Tímhle krmí ty své znalosti na jednu noc." (strana 134)

Hodnocení: V prvních třech dílech bylo zvykem servírovat postavy kluků - děvkařů. Tentokrát se Emma Hart rozhodla schéma pozměnit a nabídnout Roxy. Roxy, bývala slušňačka, která měla ze všeho nejradši svého bratra. Po jeho smrti se změnila a vymetá večírek za večírkem.

Ze začátku jsem byla z Roxy rozpačitá. Rozčilovalo mě, že nevidí jakou bolest působí blízkým, nebrala si servítky a pro hrubé slovo nešla daleko. Ne že bych pořád mluvila ukázkově slušně, ale v knize vás takováhle mluva trkne do očí stokrát víc než normálně. I v minulých dílech mluvily postavy všelijak, ale tentokrát to neušlo moji pozornosti! A pak mi došlo, že Hrej Vabank překládá někdo úplně jiný. Celá kniha díky tomu působí mnohem autentičtěji a tak nějak drsněji.

Untitled„Konečně jsem dostala, co jsem chtěla, a všechno jsem to posrala.“ (strana 191)

Autorka má u mě velké plus za celou sérii. Nebojí se jít do témat, která jsou náročnější na uchopení. Všechny knihy měly společné to, že se na ně muselo jít s citem a vkusně je zpracovat. Myslím, že u The Game se to povedlo dokonale. Není zrovna sranda psát příběhy plné citových dramat tak, aby nepůsobili jako ždímačka emocí a zároveň na správných místech pobavily a vypadaly reálně. 

"Jsi čuně."
"Lepší než nadržený pitomec." (strana 127)

Hrej Vabank je asi nejpromyšlenější a nejpropracovanější kniha Emmy Hart. Konec se sice neubránil klišé scénám, ale celou sérii určitě doporučuji k přečtení! Každý díl je něčím jiný a originální.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 100 %
My mind ·         Děj:  80 %
·         Love story: 85 %

Celkový dojem: 88 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Galatea.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat