čtvrtek 3. července 2014

Recenze: Přivolávání



Série: Nejtemnější síly

    http://www.knihygalatea.cz/wp-content/uploads/Kelly_Armstrong_Privolavani_velka.png
  •          Originální název: The Summoning
  •          Autor: Kelly Armstrong
  •          Překlad: Sylva Švihelová
  •          Nakladatelství: Galatea
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 312
  •          Vazba: Pevná

Anotace: Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív. Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála. Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. 

///Obálka: Obálce jsem naprosto propadla, nechybí nic co bych chtěla na hezkém přebalu vidět. Opět musím vyzdvihnout skvělou zadní stranu, kterou nakladatelství Galatea nechává klasicky prázdnou.

Proč jsem si knihu vybrala: První mě zaujala obálka, hned potom anotace. Zbývalo jen dlouhé čekání než knížka vyjde.

"Zdá se ti, že jsem v pořádku?" (strana 237)

Děj: Patnáctiletá Chloe navštěvuje uměleckou školu a ve všem si připadá průměrná, což jí až tak moc nevadí. Samozřejmě by ocenila větší zájem od kluků a víc nabídek na večírky, ale nic není dokonalé.  

go your own way | via TumblrChloe by bohatě stačilo, kdyby ji přestali pronásledovat duchové - odporní, slizcí a dotěrní, ale nic není dokonalé. Kvůli jedné školní epizodě s duchem se Chloe dostává do blázince, kde by ji měli pomoc, ale nic není dokonalé, takže ani ve speciálním zařízení není Chloe naprosto v bezpečí.

„Připadám si úplně normální.“ (strana 33)

Hodnocení: Přivolávání se od obvyklých duchařských příběhů hodně liší. Chloe vidí duchy, ale nereaguje jako většina hrdinek v duchařských knížkách, které poznamenají něco ve stylu "OK, vidím ducha a jdu řešit jiný příběh." 

Chloe rozhodně taková není, po celou knížku si pokládá otázky jako normální člověk, kterému by se nějaká nadpřirozená bytost zjevila. Pochyby ze strany vlastního duševního zdraví, i postupné přiznávání pravdy, díky kterému je knížka na hodně vysoké úrovni uvěřitelnosti. 

"Než jsem se rozmyslela, jestli se chci dovnitř podívat, už jsem hleděla přímo do bedny." (strana 156)

 ♡Kelley Armstrong je přesvědčená, že trumfy hlavních postav není dobré vykřikovat hned na začátku, takže i ke konci je na co se těšit. Akce jako takové moc nečekejte, ale celou knížku cítím lehké napětí a jsem zvědavá, co se bude dít dál. Autorka rozdělila knížku na kratší, ale výstižné kapitoly, takže čtení ubíhá velmi rychle.

Přivolávání doporučuji ke čtení, pokud máte dost zaběhlých knižních stereotypů a chcete vyzkoušet něco jiného a neokoukaného.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 100 %
·         Děj: 85 %

something new Celkový dojem: 92 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Galatea.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

4 komentáře:

  1. Knížka vypadá velmi zajímavě :) Asi si jí přečtu .. Moc pěkná recenze :))

    OdpovědětVymazat
  2. Máš strašně hezký blog doufám že to tak daleko dotáhnu i já a můj blog :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ji doma a velmi se na ni těším. :3

    OdpovědětVymazat