sobota 5. července 2014

Recenze: Poslední čarodějka - Zpívající město



Série: Malfurie

  •          Originální název: Malfuria
  •          Autor: Christoph Marzi
  •          Překlad: Dagmar Steidlová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2. vydání, 2014
  •          Počet stran: 240
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: Catalina žije poklidným životem u starého malíře map. Učí se u něj jeho krásnému řemeslu. Jednoho dne připluje do města létající galeona Medúza a z ní vystoupí zlověstné postavy v maskách harlekýnů. Catalinin život se v ten okamžik od základu změní. Harlekýni slídí po městě a šíří kolem sebe chlad, temnotu a strach. Mají jediný úkol: zmocnit se Cataliny a dostat ji na stranu zla. Catalina utíká a s překvapením zjišťuje, že je obdařena prastarými a mocnými čarodějnými schopnosti, které už nikdo jiný neovládá. Dokáže Catalina utéct před temnými postavami a zůstat na straně dobra? Nebude to snadné. Své čarodějné schopnosti teprve objevila a její nepřátelé jsou vždycky krok před ní…

A Midsummernight's Nightmare | via TumblrObálka: Rozhodně povedenější než obálka prvního vydání. Barevně jsem spokojená, až na červené logo, které se na přebal Poslední čarodějky nehodí.

Proč jsem si knihu vybrala: O knížce jsem před samotným čtením moc netušila. Zaujala mě obálka a také to, že se jedná o druhé vydání, protože první už je beznadějně vyprodáno.

„Trvalo dlouho, než Catalina prolomila mlčení.“ (strana 136)

Untitled Děj: Catalina by byla obyčejná dívka, kdyby jednoho dne do města nepřiplula loď. Lidé, co z lodě vystoupí, se snaží Catalinu unést a přetáhnout ji na stranu zlé magie. Catalině se podaří utéct a objevit v sobě magické schopnosti. Pro Catalinu bude velice těžké držet si nepřátele od těla...

"Je pryč a to je všechno, co je pro nás důležité." (strana 25)

Hodnocení: Knížka je pohádkově vyprávěná, plná zajímavých postav, ale akce trochu pokulhává. Zpívající město jede na stejné vlně po celé vyprávění a je trochu obtížné rozpoznat, kde je vlastně ta očekávaná pointa příběhu. Líbilo se mi prostředí Barcelony, popis města a postav, ale samotný příběh mě moc neokouzlil.
Untitled

"Slova nám nebudou pomáhat na věky udržet si ty stvůry od těla." (strana 164)

Trochu zpochybňuji zařazení knížky do Young Adult literatury. Sama jsem před čtením moc nezkoumala anotaci a spoléhala jsem se na zařazení, které nakladatelství Fragment vybralo, ale nejsem si jistá, jestli to bylo zrovna moudré. 

Zpívající město bych bez větší rozmýšlení zařadila do dětské literatury. Rozhodně není nutné dávat na každou novou knihu co vyjde červené logo, že?

Knížku bych doporučila spíš mladším čtenářům, kteří ocení barevnost a hravost celého příběhu, ideálně na prázdninové cesty.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 60 %

BARCELONA🙌Celkový dojem: 70 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

10 komentářů:

  1. O knize jsem docela uvažovala , ale abych řekla pravdu zní to vážně spíš jako pohádka pro děti prvního stupně základní školy :D Pěkně napsaná recenze :))
    Zajímalo by mě co říkáš na to označování knih young adults ikonkou na knihách od Fragmentu ?? mě osobně se to nelíbí podle mě to ničí dojem knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíš taková pohádka :) Ten první stupeň si vystihla skvěle :D
      Nápad označovat Young Adult knihy mi sám o sobě přijde skvělý, ale rozhodně nesouhlasím s tím, aby se logo "cpalo" na každou knížku, která u Fragmentu vyjde.
      Dost pochybuji i o umísťování na rozběhlé série, v knihovničce to vypadá příšerně :/
      Fragmentovské logo má i nešťastný design (ta červená je jak pěst na oko), protože se nehodí ke každé knížce...

      Vymazat
    2. Naprosto souhlasím . Mohlo to být napsané zezadu jak má Fragment napsané svoje webové stránky bíločerně :D ale s tím toho moc nenaděláme :D

      Vymazat
  2. Já jsem byla z této knihy velice zklamaná. :/ :)

    OdpovědětVymazat
  3. I když je to pěkná recenze, kniha mě popravdě moc neoslovila. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak jsi napsala, spíše pro mladší.. osobně by mě to nebavilo..

    OdpovědětVymazat
  5. Aj mňa najprv zaujala obálka :D naozaj krásna :D

    OdpovědětVymazat
  6. Povedená recenze. Moc se mi libi obálka knížky

    OdpovědětVymazat
  7. často si vybírám knihy podle obálky a tahle je krásná
    jinak nevím, jestli by mě bavil děj, jak říkáš asi už je to pro mladší :-)

    OdpovědětVymazat