pátek 14. prosince 2012

Recenze - Štvanice


Štvanice
Série: Alfa a Omega

  •         Originální název: Cry Wolf
  •          Autor: Patricia Briggs
  •          Překlad: Kateřina Niklová
  •          Vazba: Vázaná
  •          Počet stran: 304
  •          Vydáno: 2012

Anotace: Charles, hlavní hrdina Alfy a Omegy, je bratr Samuela, který je jedním z hlavních hrdinů série Mercy Thompsonová a taky syn Brana, alfy všech alfů. Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok… a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe. Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka – tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečku.

Obálka: Asi se budu muset nad sebou zamyslet. Moje averze k zelené barvě se projevuje tak, že si vybírám zelené obálky. Štvanice v tomhle směru nezklamala, i když je obálka tmavě zelená, moc se mi líbí.

Proč jsem si knihu vybrala: Přestože mi zatím unikla celá série s Mercedes Thompsonovou (budu se to snažit co nejdřív napravit) na Štvanici jsem byla obzvlášť zvědavá. Už delší dobu jsem měla knihu v hledáčku, a když se naskytla příležitost, neváhala jsem.

Děj: Knížka začíná úvodní novelou Alfa a Omega, která dala celé sérii jméno. Seznamujeme se s hlavní hrdinkou Annou, která je už tři roky vlkodlak. Možná čekáte, že si od proměny užívá nadbytku síly a nočního běhání po lese, ale není tomu tak. Anna pracuje v italské restauraci, sotva vyjde s penězi a ještě musí platit vůdci smečky Leovi. Její nízká pozice ve smečce zapříčinila, že si z ní všichni dělají otroka. Ve smečce se ale děje cosi zvláštního: neustálé měnění členů, finanční příspěvky pro smečku a hlavně absence žen vlčic.

Anna zavolá Branovi – vůdci všech vlkodlaků, který za ní pošle svého syna Charlese (bratr Samuela – ti co četli Mercy Thompsonovou vědí), aby celou situaci vyřešil.  Charles je z Anny naprosto unešený a není sám, jeho vlk si Annu vybral za družku. Charles zjišťuje, že Annina přítomnost má na něj doslova magický vliv. Anna je omega. To znamená, že její schopnosti jsou větší, než si kdy dokázala představit. Všechny tyto schopnosti plně využije, když budou bránit smečku. Anna s Charlesem musí vystopovat vlčího odpadlíka a teprve teď začne vzrušující vlkodlačí život se vším všudy.

Hodnocení: Kniha začíná opravdu skvěle. Kratičká novela si bere veškerou pozornost a hodně zaujme. Patricia Briggs se s ničím evidentně „nemaže“ a rychle servíruje zamilovanou dvojici. Vlčí příběh nezůstává pozadu, takže i když jsem propásla celou sérii s Mercy Thompsonovou, nemám žádný problém se zorientovat. Zhruba do poloviny je kniha úžasná, pak se to trochu zvrtne a musím se nutit ji dočíst. Nejhorší je, že ani nevím proč.

Konec je dobře napsaný, nepřináší extra spoilery na další díl, ale asi jsem čekala o něco víc. Štvanice je na můj vkus moc rozporuplná, přesto jsem ráda, že jsem ji přečetla. Obzvlášť jsem si oblíbila Annu. Její postava táhla celý děj a i když byl konec předvídatelný, moc to nevadilo. Jsem celkem zvědavá, co se stane v dalším díle. Škoda té stagnace, hodnocení by bylo vyšší.

Ukázka:“Musím jít,“ řekl Charles alfovi se srdcem v krku. Nedokázal myslet, nemohl zůstat. Musel ji chránit, i když na tom byl zle. (strana 117)
 
Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 75 %
·         Love story: 80 %

Celkový dojem:   82 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Livro.cz.
  • Knížku si můžete objednat na stránkách Livro.cz

Zdroje:

5 komentářů:

  1. Krásná recenze! :)
    Knihu si někdy snad přečtu :).
    A chtěla bych se tě na něco zeptat, nemohla bys mi napsat na roxana777@seznam.cz tvůj e-mail ? ;)
    Díky moc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc povedená knížka, i když musím říct, že tak rychlí vývoj romantické stránky jsem nečekala, v Merci nic takového rozhodně není. Jinak se mi to hodně líbilo, nevím, co bych vytkla. Rozhodně se mi to moc líbilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně s tebou souhlasím. Sérii Mercy miluju a na tuhle knihu jsem se také hrozně těšila. Ale asi jsem čekala příliš. Kniha je hezká, ale na Mercy to nemělo. Ale stejně jsem si poté pořídila další díly a musím říct, že ty už jsou mnohem lepší :)

    OdpovědětVymazat
  4. keri
    Tuto knihu jsem četla a hodně moc se mi líbila. :)
    A sérii s Mercy Thompson můžu vřele doporučit. Přečetla jsem všechny díly, kromě toho nejnovějšího a všechny se mi moc líbily. :)

    OdpovědětVymazat