pondělí 3. prosince 2012

Recenze - Jestli zůstanu

Jestli zůstanu

Série: If I stay

  •          Originální název: If I stay
  •          Autor: Gayle Formanová
  •          Překlad: Květa Palowská
  •          Nakladatelství: Ikar
  •          Počet stran: 184
  •          Vazba: Vázaný
  •          Vydáno: Duben 2011


Anotace: Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.

If I Stay (If I Stay, #1)Obálka: Vypadá hezky. Dalo by se říct, že odhaluje Miinu největší vášeň – cello. Obálka působí spíš smutně. Barvy jsou tmavší a tlumené. Jediný barevnější prvek je motýlek paví očko. Americká obálka se mi líbí o trochu víc. Modrá barva tady vypadá opravdu úchvatně.

Zajímavost: Autorka Gayle Formanová je původně redaktorka v časopisech Cosmopolitan a Elle. Je vidět, že problémy dospívajících jí rozhodně nejsou cizí. S novelou If I stay však míří mnohem výš.

Pocity po dočtení: A pak se člověk nemá bát řídit!! (Proč mi všechno připomíná autoškolu?)

Děj: Mia je mladá, hezká a talentovaná dívka. Zdá se, že žije naprosto normální pohodový život. Má fajn rodiče, hodného mladšího brášku a skvělou kámošku. K dokonalé idyle nechybí ani přítel Adam, který Miu moc miluje. Mia je k tomu všemu ještě umělecky nadaná – hraje na Cello a je v tom opravdu dobrá. Takže jediný problém je výběr univerzity. Má Mia zůstat s rodinou a přítelem nebo dál rozvíjet svůj talent?

263121_2134067161648_1817183_n_largeBohužel se to celé nějak zvrtne. Jednoho zimního dne se rodinka chystá na výlet. Co taky jiného, když je neočekávané volno kvůli sněhové nadílce (proč nemůže být i u nás volno kvůli sněhu?). Výlet se nakonec neuskuteční. Havárie ničí celou pohodovou atmosféru a začíná pravé peklo.

Mia zůstává „vzhůru“ a na celou situaci se kouká odněkud ze shora. Ukazuje se, že je Mia v kómatu. Její rodiče jsou mrtví a malý bráška bojuje o život. Mia vzpomíná na celý svůj život a bilancuje, jak to tak na sklonku života bývá. Miin stav není dobrý a dívka ztrácí vůli bojovat. Právě proto nastává otázka, jestli zůstane nebo půjde se svojí rodinou. 

Hodnocení: Knížka se soustředí na pocity, to je jasné už od první chvilky. Nejsme svědky extrémně akčních okamžiků – naopak všechno se děje niterně a pomalu. O to víc zdrcující a děsivější je to čtení. Kniha navozuje takový zvláštní pocit může se to stát i vám, příběh Mii si každý může velmi dobře aplikovat na sebe. Po dočtení jsem byla tak nějak zaseknutá a nucená přemýšlet, a že bylo o čem!

Po všech těch upírech a vlkodlacích (nemyslím to zle, stejně je mám nejradši) bylo opravdu příjemné přečíst si knížku, kde jsou všichni normální a nemají touhou někoho vysát nebo mu utrhnout hlavu. Přesto to není ani klasická romantika. Mia je sice zamilovaná, ale celou knihu nepiští „Jestli se na mě nepodívá, umřu – jestli se na mě podívá, umřu.“ Kniha je prostě jedinečná a určitě stojí za chvilku času.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

68818_497303816958204_130437773_n_large·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 95 %
·         Love story: 95 %

Celkový dojem:  90 %

Zdroje:

2 komentáře:

  1. Na tuhle knížku se moc těším až si ji přečtu :))

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa kniha veľmi páčila aj napriek tomu, že takéto žánre vôbec nečítam :)

    OdpovědětVymazat