neděle 2. prosince 2012

Recenze - Modrá jako safír

Modrá jako safír

Série: Drahokamy

  •          Originální název: Saphirblau
  •          Autor: Kerstin Gierová
  •          Nakladatelství: CooBoo              
  •          Počet stran: 344
  •          Rok vydání: 2012

Anotace: Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nezbude vůbec nic!

Obálka: Možná na někoho působí dětinsky, ale mně přijde krásná. I když musím přiznat, že růžová barva vypadala o něco lépe.

Zajímavost: Oblíbila jsem si citáty před začátkem kapitol. Nejvíc asi tento:
„Každá doba je sfinga, co se řítí do záhuby,
jakmile se vyřeší její hádanka.“
Heinrich Heine

Děj: 1912 – Začínáme přesně tam, kde jsme v prvním díle skončili. Gideon a Gwendolyn se právě políbí v kostele. Gwendolyn je ale z Gideonova chování zmatená. Tenhle polibek asi neznamená, že spolu začínají chodit, takže je o čem přemýšlet. Když se oba přesunou zpátky do doby, ze které přišli, je všechno pořád stejné.  Gideon se chová namyšleně a Gwen nechce nikdo nic říct, protože ji podezírají z toho, že pomáhala Lucy a Paulovi. Gwen neví, co si má myslet. Jak může vědět, jestli něco provedla, když se to ještě ani nestalo?


Ještě že má Gwendolyn nového pomocníka. Zprvu otravný démon Xamerius se ukazuje být velmi užitečným. Nikdo jiný ho nevidí, takže může vesele odposlouchávat důležité hovory. Konečně Gwendolyn začíná tušit co se děje! Při elapsování (řízené skoky do minulosti) do roku 1948 se Gwen setkává se svým dědečkem Lucasem. Lucas jí vypráví o Paulovi a Lucy. Společně se snaží přijít na to, proč dva zamilovaní cestovatelé časem ukradli chronograf. Mladý dědeček, ale ještě nemá všechny potřebné informace, takže si domluví další schůzku. Všechno se ale začne trochu komplikovat, už i Gideon Gwen podezírá a chce s ní  elapsovat, aby jí mohl hlídat.

Dále o ději nebudu prozrazovat, ale můžu slíbit, že je to vážně jízda.

Hodnocení: Tahle knížka má všechno. Je to akční, napínavé, romantické a hlavně se vůbec nenudíte. Děj plyne nenuceně a přirozeně sám od sebe. Kniha se nedá odložit. Gwendolyn s Gideonem jsou skvělá ústřední dvojce a příběh, který servírují je tak dobře promyšlený, že musím tleskat. Miluju cestování časem a tady je to moc dobře zpracované.

Procenta - aneb jak se mi líbí:
·         CZ obálka: 95 %
·         Děj: 100 %
·         Love story: 100 %

Celkový dojem:  98 %

Zdroje:

3 komentáře:

  1. Souhlasím s těmi citáty, na začátku mi to spíše vadilo, nebo minimálně připadalo zvláštní, ale to, jak sedí ke knize a dost často i k dané kapitole je naprosto úžasné, takový rodokmen, nebo tabulka cestovatelů časem, nebo i část proroctví vám hned děj osvětlí, prostě skvělé, ale ona je celá knížka skvělá :D a obálka jak by smet.

    OdpovědětVymazat
  2. Celou sérií jsem úplně nadšená!! Nic tak moc pěkného jsem už dlouho nečetla :))

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem celou sérii a jsem úplně nadšená! Obálka mě ovšem moc nezaujala, ale což o to. Tam jde spíše o ten příběh.

    OdpovědětVymazat