úterý 18. března 2014

Recenze: Obyvatel



Obyvatel

  •          Originální název: The Resident
  •          Autor: Francis Cottam
  •          Překlad: Sylva Švihelová
  •          Nakladatelství: Galatea
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 256
  •          Vazba: Pevná

Anotace: Každý rok se miliony svobodných žen na celém světě nastěhují do nového bytu, ale jen málokterou napadne, že ani vlastní domov nemusí být ostrovem bezpečí. Mladá lékařka Juliet Devereauová, jejíž manželství se nečekaně ocitá v troskách, zoufale hledá přijatelné místo k bydlení v Brooklynu. Potřebuje získat zpět ztracenou životní rovnováhu a začít nový život. Nemůže uvěřit svému štěstí, když konečně najde krásný a prostorný byt s výhledem na Brooklynský most. Vše se zdá být naprosto ideální… až příliš ideální…

CREEPY!!!!Obálka: Obálka k thrillerovému Obyvateli působí dobře. Líbí se mi výběr barev, písma i rozvržení stránky. Ruce na bílém podkladě jenom dokreslují hororovou atmosféru.

Proč jsem si knihu vybrala: Dlouho jsem nečetla thriller, při kterém by mi tuhla krev v žilách. Poslední dobou čtu jen Fragmentovské thrillery a mám pocit, že se drží hodně při zemi. Příběhy jsou sice zajímavé a čtivé, ale drama se nekoná. Od Obyvatele jsem si slibovala opravdový thriller se vším všudy.

„Rozpad vztahu je smutná věc, ale v životě se to stává.“ (strana 42)

Děj: Juliet Devereauová je vdaná lékařka. Jednoho dne odhalí manželovu nevěru a má pocit, že si ji hroutí život. Zdrcená a zklamaná se snaží najít nové bydlení, aby zapomněla na manžela. 

Think Me StrangePo několika týdnech strávených u své nejlepší kamarádky dostává skvělou nabídku. Velice krásný a prostorný byt za výhodnou cenu. Juliet neváhá a rozhodne se co nejrychleji přestěhovat. I když se Juliet snaží myslet racionálně, každou chvíli má pocit, že ji někdo sleduje a v bytě si nepřipadá sama. Udělala dobře, když se tak rychle stěhovala?

„Jak dlouho už to mohl provozovat a jak často?“ (strana 67)
 
Hodnocení: Na první pohled se zdá, že Obyvatel má všechny předpoklady stát se dobrým thrillerem. Je tu vynikající a aktuální nápad, co hýbe světem. Svobodné ženy, které jsou obětí násilníka, představují pro thrillerové ztvárnění výtečnou baštu. Obyvatel má bezesporu velký potenciál, ale nedaří se ho naplnit. Pořád se mi líbí hlavní myšlenka knihy, ale nelíbí se mi, jak je napsaná.

Suicide blonde„Nechtěl se vzdát požitku.“ (strana 136)

Obyvatel se nesnaží jít do hloubky. O hlavní postavy se vůbec nebojím, protože k nim nemám vytvořený žádný vztah. Francis Cottam všechny scény popisuje hodně jednoduše a sterilně. Vypjaté chvíle, které by měli se čtenářem zamávat, jsou popsané bez kapky citu. V některých případech mám pocit, že by bylo dobré ještě přitvrdit, ale nestane se tak.  Autor jede v zaběhlé sterilitě, to asi pochytil od hlavní hrdinky lékařky.

Téhle knize chybí spousta šťávy, kterou se Francisu Cottamovi nepodařilo vymačkat.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %
·         Děj:  55 %
·         Love story: 50 %

-Celkový dojem: 61 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Galatea.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

3 komentáře:

  1. Pekná recenzia :) Na túto knižku som už videla viacero recenzií :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak konečně vidím, že nejsem jediná která se kniha moc nelíbila, na knihu mám podobný názor jako ty :). Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! kniha se spíš líbí, ale mě to prostě moc nebralo :/

      Vymazat