pondělí 17. března 2014

Recenze: Drby z dívčích záchodků



Drby z dívčích záchodků
Série: Blogtastic!

    http://data.bux.cz/book/023/520/0235203/large.jpg
  •          Originál: Gossip from the Girls' Room
  •          Autor: Rose Cooperová
  •          Překlad: Veronika Volhejnová
  •          Nakladatelství: Mladá Fronta
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 208
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: Blogastický román pro všechny holky, které mají rády Mimoňku a jí podobné. Sofia Beckerová není zrovna nejoblíbenější holka na Middlebrookské střední, a dost ji to trápí. Proto má také spadeno na Miu St. Claire, která představuje pravý opak – bohatá, oblíbená dívka, obklopená kamarádkami. A samozřejmě má Sofia i svou tajnou lásku – spolužáka Andrewa, který jí něžně přezdívá Blívie… Všechny své postřehy a poznámky si Sofia zapisuje do tzv. předblogovacího zápisníčku a doplňuje spoustou vtipných ilustrací. Vede rovněž školní blog, kde informuje hlavně a zejména o nejnovějších drbech, zaslechnutých na záchodě.

Název: Oficiální název knížky je Drby z dívčích záchodků, který je uveden i na stránkách internetového knihkupectví Knihcentrum. Mě ovšem na recenzi dorazila kniha s názvem Drby z dívčích záchodů. Takže trochu záhada, kam se podělo písmenko K...

Recenze na Deník Mimoňky
♥♥Adventure Time♥♥ | via Tumblr 
Obálka: Obálka může na první pohled vyděsit. Všudepřítomná černá barva mi připomíná Emily Strange, ale o tu se nejedná, což při rychlém zamyšlení signalizuje růžová barva (Emily má červenou). Hřbet je udělaný hezky a trochu vylepšuje reputaci.

Proč jsem si knihu vybrala: Podobný styl knížky pro mladší dívky jsem už četla v Deníku Mimoňky, který byl vážně zábavný a pro mladší čtenáře naprosto skvělý. Drby dívčích záchodků se na Mimoňku dokonce odkazují a slibují podobnou zábavu.

„Slyšela jsem to na vlastní uši, tak to musí být pravda.“ (strana 57)

Děj: Sofia navštěvuje první rok střední školu a o velké popularitě si může nechat jenom zdát. Celé škole kraluje protivná barbína Mia St. Claire, kterou Sofie a její kamarádka Nona nemůžou vystát.

Viva lala
 Navíc je tu Andrew, roztomilý a vtipný kluk. Bohužel Sofie na něj neudělala nejlepší dojem a tak ji vytrvale ignoruje nebo říká nelichotivou přezdívkou. Sofia se rozhodne zvýšit svoji popularitu blogem, který zaměří na své spolužáky a učitele. Všechny události si zapisuje do předblogovacího sešítku a když začíná drby zveřejňovat, návštěvnost stoupá.

„Proč mi voláš? Ty jsi ujetá?“ (strana 141)

Hodnocení: Rose Cooperová se sice snaží stylizovat knížku do Deníku Mimoňky, což se po grafické stránce daří, ale po obsahové je to slabší.  Ze začátku mě zaujalo hlavně blogové prostředí a fakt, že hlavní hrdinka je bloggerka.  Rose Cooperová popsala celou blogosféru trochu jinak než bych čekala a vlastně celou knihu mám pocit, že pořád čekám na něco jiného.

miss | Tumblr„Přesně v té chvíli mi tragicky vyrvali srdce z hrudi, hodili ho na zem a tisíc slonů ho rozdupalo na milion kousíčků.“ (strana 11)

Knížka je díky obrázkům a velkému písmu přečtená do půl hodinky, ale výsledný efekt se trochu ztrací. Zatímco Mimoňka byla zábavná a nenucená, Drby z dívčích záchodků v tom nějak plavou.  Navíc se nemůžu přenést přes fakt, že příběh sází na kopírování. Přesto se dají najít vtipné momenty, které potěší všechny mladší čtenářky. Nejlíp z toho nakonec vycházejí obrázkové vtípky, které Sophia kreslí do zápisníku. Možná by nebylo špatné pojmout celou knížku jako komiks.


Drby z dívčích záchodků bych doporučila mladším dívkám, které si chtějí přečíst příběh plný pěkných obrázků a nečekají na příliš zásadní děj.


Celkový dojem: 60 % (pokud je vám pod patnáct 10 % si přidejte)


    http://data3.whicdn.com/images/75012799/large.jpg
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat