středa 7. srpna 2013

Recenze: Počátek



Počátek
Džungle skrývá dívku, která nemůže zemřít


    http://www.egmont.cz/pictures/knihy/original/451_pocatek.jpg
  •          Originální název: Origin
  •          Autor: Jessica Khouryová
  •          Překlad: Petra Babuláková
  •          Nakladatelství: Egmont
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 372
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: Pia vždy znala svůj osud. Měla počít novou rasu, linii nástupců, kteří porazí smrt. Za tímto účelem se zrodila, byla geneticky upravená k nesmrtelnosti a vychovávaná týmem vědců v tajné skrýši v Amazonském deštném pralese. Nyní ji vědci začínají podrobovat testům, jejichž výsledkem má být dokončení celého nebezpečného projektu. Co si Pia pamatuje, vždy nejvíc toužila naplnit jejich očekávání. Ale v noci o svých sedmnáctých narozeninách nachází díru ve zdánlivě neproniknutelném plotě, který uzavírá její sterilní domov. Poprvé v životě volná v džungli potkává Eia, chlapce z nedaleké vesnice.

Heather EdworthyObálka: Originální obálka zasazená do úchvatného prostředí džungle se vážně povedla. 

Proč jsem si knihu vybrala: Název! Totálně mě dostal. Hned mi připomněl můj oblíbený film Počátek, ten sice s knihou nemá nic společného, ale kapka nostalgie se dostavila. Navíc se mi líbilo, že se kniha odehrává v džungli. Hodně dlouhou dobu jsem nečetla žádný příběh, který by sázel zrovna na tohle prostředí.
 
„Jsem odolná vůči všem známým nemocem. Mám dokonalou paměť. Nikdy nezestárnu.“ (strana 14)

Real Teal / Raindrops on LiliesDěj: Pia vyrostla kdesi v Amazonii, v genetické laboratoři plné vědců. Pia je jejich největší úspěch – je nesmrtelná. Díky rostlině kvetoucí v deštném pralese se přes několik generací podařilo udělat člověka nesmrtelného. Tou šťastnou je právě Pia. Její cíl je stvořit další nesmrtelné, a tak se učí od vědců všem znalostem, aby se mohla stát rovnocennou členkou týmu. V den sedmnáctých narozenin se Pia dostane ven - do džungle. Setká se s domorodými obyvateli a chlapcem z džungle. Pie rychle dochází, že nic už nebude stejné…

„Na světě neexistuje materiál dost ostrý na to, aby mi prorazil kůži.“ (strana 14)

Hodnocení: Od Počátku jsem si hodně slibovala. V hlavě jsem měla pár představ, jak by kniha mohla probíhat, ale na rovinu můžu říct, že je to úplně jinak než jsem očekávala. Vůbec mě nenapadlo, že autorka povede Počátek tímto směrem. Nejdřív jsem z toho byla trochu rozmrzelá, ale nakonec, proč ne?

„Vzali by mi svobodu, kterou mám?“ (strana 95)

vev.ge | via FacebookJessice Khouryové se dokonale podařilo vykreslit sterilní vědecké prostředí, kde Pia vyrůstá. Pia má chladný vztah s matkou i otcem, oba spolu byli jen kvůli experimentu a city šly stranou. Vlastně všichni staví vědu na první místo a podle toho to i vypadá. Komunita vědců mi začala brzy vadit. Všude bylo „přestrýčkováno“ a já se přestala soustředit, který „strýc“ je který, a co ho vede k tomu, aby bádal v malé Cam. Přes mé obavy se naštěstí neobjevil strýček Fido a já si na vědce zvykla. Pomohla tomu hlavně postava doktorky Fieldsové, která mě oslovila ze všech nejvíc.

Eia, chlapce z džungle, jsem očekávala jako novodobého tarzana. Představovala jsem si trochu drsnější přístup, přece jenom je to kluk z džungle! Ale Eio byl spíš citlivý a romantický, ne že by nebyl odvážný, ale tuhle vlastnost autorka spíš potlačila a věnovala se jemnějším rysům Eiovi povahy. 

„Tohle je tvář, vedle které se chce každá dívka probouzet. (strana 155)

Počátek sází na originální prostředí a zajímavou zápletku. Není to ten typ knihy, kde byste už předem věděli, jak to dopadne. Počátek vás nechá vtáhnout do spletitých pralesních cest, abyste ve finále měli pocit, že jste objevili květy elysie.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 80 %
·         Love story: 75 %
Tumblr 
Celkový dojem: 82 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Egmont.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

11 komentářů:

  1. Počátek bych si ráda přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna knížku čtu, jsem někde na padesáté stránce a docela se mi to líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  3. knížku jsem četla hned po vydání a mně přijde hrozně průměrná, možná až podprůměrná...asi už jsem hold náročnější

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem původně číst vůbec nechtěla.. ale vidina věděckého prpostředí a pak E. mě trochu nalákala. No bohužel mám seznam to-read do konce měsíce plný..ale pak se k tomu snad dostanu..uvidím..

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka mě moc láká, takže uvidím jestli se na ni během prázdnin ještě dostane :D

    OdpovědětVymazat
  6. Na knihu jsem moc zvědavý!!

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle byla skvělá kniha, doufám že od autorky ještě něco vyjde u nás :).

    OdpovědětVymazat
  8. Tuhle knihu jsem si zamilovala - jedna z mála hrdinek, do které jsem se dokázala vžít i Eio se mi líbil. Já jsem byla touhle knihou nadšená - děj, prostředí, všechno se mi líbilo, až na ten konec, který byl až moc.. happy.. Volila bych trochu strhující konec, ale tohle bylo jako - Žili šťastně až do smrti, konec. Nic nad čím bych se dál musela užírat. Škoda, ale jinak skvělá knížka.

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle je úplně božíí knížka a hlavně je originální, ráda bych si od autorky ještě něco přečetla. Krásná recenze

    OdpovědětVymazat
  10. Tahle kniha je úplně božííí a hlavně je podla mě originálsí, ráda bych si od autorky ještě něci přečetla

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím proč, ale mě tahle kniha nezaujala. :D Vlastně jsem se nějak nemohla překousat přes prvních asi 100 stránek, potom jsem to prostě vzdala a snad se k ní vrátím později... Maybe. :D

    OdpovědětVymazat