úterý 29. prosince 2015

Recenze: Serafína - Dračí posel



Serafína – Dračí posel
Série: Serafina

  •          Originální název: Shadow Scale
  •          Autor: Rachel Hartman
  •          Překlad: Drahomíra Michnová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2015
  •          Počet stran: 432
  •          Vazba: Pevná

Anotace: Království Gored: země, ve které po dlouhá desetiletí žili lidé a draci v křehkém míru. Rovnováha ale byla narušena, a hrozí válka. Draci po čtyřiceti letech vycházejí z ústraní a jsou připraveni převzít vládu nad světem. Serafína – napůl člověk, napůl drak– je jednou z mála, kdo rozumí uvažování draků i lidí a kdo by mohl pomoci válku zastavit. Vydává se proto na cestu do sousedních zemí, aby našla další polodraky. Věří, že jejich společné úsilí dokáže vyvolat mocnou magii, s jejíž pomocí bude možné nemilosrdné draky porazit. Dokáže ale Serafína vzdorovat všem nástrahám, které ji na cestě čekají? Ubrání se tajemnému polodrakovi, který dokáže vstupovat do lidských myslí a ovládat je? Vzdá se svých jedinečných schopností a zachrání si život, nebo přijme výzvu osudu a postaví se nebezpečné budoucnosti čelem?

Recenze na první díl je ZDE

girl and purple imageObálka: Překrásná! Ladí s prvním dílem, přesto je provedena v jinačí barvě. Na téhle knize je obálka to nejhezčí.

Proč jsem si knihu vybrala: První díl mě moc nezaujal, prostě tam chyběla knižní jiskra. Jenže pak se objevila obálka k druhému dílu a první co jsem chtěla, bylo zkusit to s touhle sérií znovu. Nedočtené série nemám ráda, takže jsem se rozhodla to risknout.

dragon, little, and cute image„Někde vpředu hořelo ve velkých koších dřevěné uhlí.“ (strana 205)

Děj: Goredský lid se ocitá před válkou. Mír, který uzavřeli s draky, se blíží ke svému konci. Draci jsou stále silnější a jejich chtíč vládnout je zcela ovládá. Serafína jako jediná chápe oba světy, je napůl člověk a napůl drak. Dokáže ovšem zabránit válce, která by mohla oba rody zničit?

„Nezbývalo mi nic jiného, než vážně přikývnut a slíbit, že se budu snažit.“ (strana 350)

Hodnocení: Ne, prostě ne! Jsem nepoučitelná, tohle dračí dílo se nepovedlo. Rachel Hartmanová umí děj neuvěřitelně protahovat, že okamžitě začíná nudit. Obálka je úchvatná, takže jediné co tuhle knížku zachrání je nechat ji zavřenou. 

scale, book, and flute imageNevyhovuje mi styl, jakým je knížka napsaná. Přetížená souvětí, názvy ve kterých se ztrácím a listovat na seznam zkratek každou chvíli se mi opravdu nechce. 

Navíc jsem si absolutně nepamatovala, co se stalo v minulém díle. Serafína je pro mě záludná postava, nevěřím ji ani slovo a emoce, které projevuje, mi přijdou plytké až hrůza. Žádná postava mi nepřirostla k srdci, stejně tak jako dračí svět.

„Vnitřek byl pokrytý hladkou vrstvou vosku, s vyrytým textem v goredštině.“ (strana 219)

Příběh draků byl v mezích únosnosti, ale to se autorce podařilo stvořit ve druhém díle, to mi nejde do hlavy. Naštěstí je to závěr celé série, takže už se nemusím znova trápit. Dračí posel je jedna z mála knížek, které jsem prostě nedokázala dočíst (a to já dočítám téměř vše).

Celkový dojem: 30 %

    art and dragon image
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

3 komentáře:

  1. Tohle byla moje noční můra celý měsíc :D Měla jsem to jako recenzák, musela jsem. Dračí svět mě zaujal, ale ten styl psaní, chování Serafiny... měla jsem chuť knihu hodit do nejtemnějšího koutu. Trpěla jsem každou větu, ale koukám, že jsem v hodnocení byla o něco mírnější - možná proto, že to byl tak zabitý potenciál.

    OdpovědětVymazat
  2. Mne liezla na nervy už prvá časť a už som ju aj predala, pretože to bol podľa mňa najhorší príbeh o drakoch, aký som kedy čítala, vlastne aj najhoršia fantasy, ak sa dá tak nazvať...a som rada, že druhý diel vôbec nepotrebujem...vyzerá to tak, žeby mi kniha spôsobila infarkt :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem četla jedničku, ale po tom, jak mě moc nezaujala, bych neměla sílu na to si přečíst další díl.. Ani ten první díl mi v hlavě moc neutkvěl, aspoň podle recenze tedy můžu říct, že jsem o moc nepřišla.

    OdpovědětVymazat