sobota 17. října 2015

Recenze: Písemná a elektronická komunikace



Písemná a elektronická komunikace
Pro studenty SŠ a širokou veřejnost

  •          Autor: Tereza Filinová a kol.
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 124
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Jak napsat obchodní dopis, životopis nebo plnou moc? Publikace Písemná a elektronická komunikace je určena studentům středních škol, ale i široké veřejnosti. Díky ní si poradíte s nejčastěji užívanými druhy obchodních písemností a s dokumenty, se kterými se běžně setkáváte. Zvládnete jejich elektronické zpracování, grafickou úpravu, pravopis i výběr vhodných slov.


Obálka: Klasická učebnicová obálka, nenadchne ani neurazí.

eclairette: photo print from Spain x by... - Undisclosed desiresProč jsem si knihu vybrala: Téměř každý den potřebuji něco zařídit emailem a ne vždy si jsem jistá, že dopis splňuje všechny náležitosti. Na střední škole jsme se tomuto tématu příliš nevěnovali a pozornost byla směřována jinam. Písemná a elektronická komunikace mi přišla zajímavá tím, že všechny formality shrnuje přehledně na jednom místě a hlavně dává spoustu příkladů, jak dopisy psát.

„Každý dopis je sice jedinečný a každý pisatel využívá trochu jiné výrazové prostředky.“ (strana 19)

UntitledHodnocení: Učebnice je určená především pro studenty středních škol, ale také pro širokou veřejnost. Nebudeme si nic nalhávat, naučit se správně psát dopisy potřebuje opravdu každý. Ideální by bylo si tuhle knížku pořídit hned na začátku středoškolského studia, aby se student naučil všechny náležitosti ještě předtím, než si osvojí špatné návyky a musel by je přeučovat.

„Osobní dopisy přispívají k upevnění vzájemných vztahů.“ (stran 37)

UntitledUčebnice je rozdělená systematicky podle okruhů. Začíná se od samotných základů, od druhů písemností, vytvoření textového dokumentu až po obchodní korespondenci. Některé kapitoly jsou pro mě sice pouhým opakováním, jiné nabízí opravdu zajímavé typy a rady. 

Potěšilo mě, že je učebnice plná ukázkových dopisů (komu by to bylo málo, další vzory jsou uvedené na webu). Úkoly na procvičování jsou užitečné a dobře vybrané na osvojení naučených znalostí. Samozřejmě obsahují klíč ke správnému řešení.

„Způsobem psaní zkratek titulů, které lze získat studiem na vysoké škole, se zabývá vysokoškolský zákon“ (strana 72)

Již jsem se přesvědčila, že nakladatelství Fragment vydává kvalitní učebnice, které využijí nejenom studenti. Pokud potřebujete přehlednou učebnici, která nezahlcuje zbytečnými informacemi a předkládá nosný základ, Písemná a elektronická komunikace bude právě pro vás.

Celkový dojem: 80 %

    Untitled
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat