středa 25. února 2015

Recenze: Dračí oči - Černý jezdec



Série: Dračí oči

  •          Autor: Kristina Hlaváčková
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 424
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: Princezna Elena se po osmi letech vrací domů. Život jí komplikují otravný učitel tance a matka, která hodlá dokončit její královskou výchovu. Krátké období spokojeného klidu však začnou narušovat útoky zákeřných létajících ještěrů a dalších nepřátel. Válka je na spadnutí. Armáda Berberů, černých jezdců se zahalenou tváří, se začíná připravovat na boj. Elena touží vyrazit s nimi, ale děvčata přece do války nepatří. Jedině snad ... kdyby o tom nikdo nevěděl. Kolotoč nebezpečí, intrik, zrady a pradávných tajemství čím dál tím víc směřuje Elenu k jejímu předurčenému osudu. Dokáže čarodějka odolat tlaku a rozhodnout se správně? Pomůže kéralským národům k vytouženému míru, nebo se nechá zlákat mocí a uvrhne je do zkázy?

Recenze na první díl 

book, child, cute, girl, kid - image #120878 on Favim.comObálka: Obálka k prvnímu dílu byla mnohem hezčí než tato, takže jsem celkem zklamaná.

Proč jsem si knihu vybrala: Asi přehodnotím svoji posedlost dočítat knihy z nejrůznějších sérií. Téměř automaticky sahám po dalších dílech, i když mě moc nebaví. Musím s tím vážně skoncovat!

„Tak já asi radši jdu.“ (strana 104)

-Děj: Elena už není malá holčička jako v prvním díle. Elenina matka chce, aby se její dcera začala chovat jako princezna a  je odhodlaná z ní udělat dívku vybraného chování. 

Elena jí víceméně ignoruje a spíš se zajímá o politiku a válku, která se nelítostně blíží. Když válka skutečně propukne, Elena si nepřeje nic jiného než jít bojovat. Matka by pravděpodobně nepřežila, kdyby se její princezna dostala na bojiště, a proto Elena vymyslí geniální plán, aby své zemi zajistila mír.

"Pst! Pokouším se to pečlivě utajit!" (strana 154)

Hodnocení: Jak už jsem zmínila u prvního dílu, myslím si, že je kniha vhodná spíš pro děti. U Černých očí se sice víc mluví sprostě, ale moje zařazení stále platí. I když už je Elena starší, nekonají se žádné pokroky a nevidím rozdíl mezi malou a velkou Elenou.

Mimi ElashiryKristina Hlaváčková volí dlouhé popisy, které převládají nad rozmluvami hlavních hrdinů. Přiznám se, že ke konci mě už popisy štvaly a neměla jsem vůbec vůli dočítat. Autorka neumí dialogem vysvětlit, co se děje a proto využívá popisy, kde se jí aspoň trochu daří nastínit příběh. 

Na to, že má knížka tolik stran, tak se neděje nic převratného. Nelíbí se mi ani strukturovanost kapitol, které jsou příšerně dlouhé. Masivní popisy zbytečně navyšují počet stran. 

"Už jsem ti říkal, že to není ten, ale ten" (strana 253)

Černý jezdec nemá moc co by nabídnul, oproti prvnímu dílu se sice nezhoršil, ale ani nezlepšil. Je prostě žalostně obyčejný a nevýrazný.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 60 %
·         Děj: 40 %
·         Love story: 45 %

Celkový dojem: 48 %
Nahis Von Rosen 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

1 komentář:

  1. Na tuhle sérii jsem se taky chystala, ale asi si to rozmyslím :D Děkuju za recenzi!

    OdpovědětVymazat