neděle 2. listopadu 2014

Recenze: Poslední čarodějka - Mlžné kameny



Série: Malfuria

  •          Originální název: Malfuria
  •          Autor: Christoph Marzi
  •          Překlad: Dagmar Steidlová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2014, druhé vydání
  •          Počet stran: 248
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: Catalina Soleado má nebezpečné nadání. Dokáže měnit svět jedním tahem pera. Její schopnosti by rády zneužily stíny, které začínají ovládat svět. Pronásledována tajemnými kreaturami z písmen, šelestícími mozaikovými hady a létajícími galeonami utíká Catalina do Malfurie. Magického útočiště pro čarodějky, které se vznáší v oblacích, obklopeno vírem z havraních pírek. Pocit bezpečí si však vychutnává jen krátce. Pokud chce zachránit ty, na kterých jí záleží a zastavit invazi stínů, musí Malfurii opustit a cestovat tam, kde možná najde odpovědi na otázky, které zatím zůstávají zahaleny v temné mlze…

Recenze na první díl je ZDE

nastassja. †☽❍☮♀☪✞✡♆☠Obálka: Druhé vydání série přináší krásné obálky. Mlžné kameny jsou barevně pestřejší než první díl i centrální obrázek mě zaujal mnohem víc. Potěšila mě zadní strana obálky, která je kontrastně celá v červeném.

Proč jsem si knihu vybrala: I když jsem první díl zhodnotila jako dětský, stejně se mi celkem líbil a byla jsem zvědavá na pokračování.

"A proč se to dozvídám teď?" (strana 109)

🍵Děj: Catalina dokáže měnit svět jen tím, že kreslí a zem by nejraději změnila na krásné místo k žití, ale zlé stíny touží svět zničit, a proto ji potřebují využít. 

Catalina se rozhodne utéct do magické osady pro čarodějky, ale protože ji nejde jen o vlastní záchranu, trápí ji pochybnosti co bude s lidmi, které má ráda. Neohroženě se vydává hledat pravdu a pomoc pro všechny, kteří jsou v ohrožení.

„To jsou stíny, které ožily. Říká se jim vlákna Medúzy.“ (strana 57)

Hodnocení: Od prvního dílu se nezměnila čtivost příběhu, Christoph Marzi je vypravěč, který umí vtáhnout do děje a i když se neděje nic extra zajímavého, příběh je pořád čtivý a svižný. Jenže to je asi tak jediné, děj je hodně nastavený a nemám pocit, že by byl dostatečně akční. 

magical circle | via TumblrStále trvám na tom, že Poslední čarodějka je dětská knížka a logo Young Adults by mělo rychle zmizet. I když jsou Catalina a Jordi starší, pořád se nepřibližují klasickým YA hrdinům. 

Mlžné kameny působí jako prázdný mezičlánek k poslednímu dílu a samozřejmě takovéhle zhodnocení není pozitivní. Nijak výrazně jsem se na druhý díl netěšila, ale přesto jsem byla zklamaná.

"Co je, pro všechno na světě, tohle?" (strana 133)

Přemýšlím, jestli se pustit do čtení třetího dílu, jestli tak skutečně učiním, bude to až po delší době a spíš ze setrvačnosti sérii ukončit. Mlžné kameny se nedokázaly dostat na úroveň prvního dílu. 

Celkový dojem: 60 %
Sea 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat