pátek 19. září 2014

Recenze: Toulky po Provence



Průvodce, který vás bude bavit!

  •          Autor: Jaroslava Dvořáková
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 128
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Provence – jeden z nejkrásnějších regionů Francie. Vydejte se na cestu krajem provoněným levandulí, tymiánem a mořem. Čeká vás jižní slunce, milí lidé, krásná příroda a bohatá historie. S tímto netradičním průvodcem se dostanete Provence pod kůži. Dozvíte se informace, které v běžných průvodcích nenajdete. Zajímavosti z oblasti historie, kultury, sportu nebo života slavných osobností.

provence villages - Hľadať GooglomObálka: Cítíte levanduli? Vidíte levanduli? Obálka je přímo nasákla atmosférou jihovýchodní Francie...

Proč jsem si knihu vybrala: Miluju cestování! Ve Francii jsem  nikdy nebyla, ale vždycky mě lákalo navštívit Paříž, po hlavním městě bych jako další volila právě Provence. I když už léto končí, hned bych vyrazila do Provence a lehla si do levandulové zahrady, ale začíná semestr, takže to neklapne. Průvodce to jistí...

„Při vyslovení slova Provence si představíme sluncem ozářený jihovýchodní kraj Francie.“ (strana 7)

provence villages - Hľadať GooglomHodnocení: Zapomeňte na klasické průvodce, kde si maximálně zapamatujete obrázky a mapy přes celou stránku! Přichází Toulky po Provence, které mají za cíl čtenáře bavit a zároveň informovat. 

Sama moc průvodce nevyhledávám, nechávám se překvapit, ale je pravda, že toto se hodí spíš na cestování po Čechách.

"Filmový festival je pro město Cannes ta nejlepší reklama." (strana 82 )

Jaroslava Dvořáková vede průvodce systematicky, od základních informací po rozšiřující perličky pro dychtivé. I když jste o Prevence nikdy neslyšeli (to asi nehrozí) autorka vás velmi rychle dokáže zaujmout a pomalu nutit k balení kufrů. 
Provence | Flickr - Photo Sharing! @Tame1954 
Průvodce je seřazen podle jednotlivých departmentů, s tím, že každý má svoji vlastní kapitolu. Na každé stránce jsou obrázky, fotky, historické a kulturní perličky, je toho opravdu mnoho. Radím číst pomalu, abyste stihli všechen příval informací zvládnout. Autorka nedělá z průvodce mapovou základu, takže mapu vidíte jen v úvodu každé kapitoly pro připomenutí, kde se vlastně nacházíme.

"Levandule roste nejenom na polích a zahradách, ale i divoce v přírodě." (strana 75)

Protože v nejbližších měsících nebudu cestovat, měla jsem strach, že po dočtení budu mít jen nakvašený výraz, z toho, že se do této krásné oblasti jen tak nepodívám. Ano, částečně tomu tak je, protože bych klidně zítra vyrazila na cestu, ale díky knize jsem si odnesla komplexní přehled o celé oblasti, zápis do seznamu míst, kam se chci podívat (akutní) a touhu koupit si levandulový suvenýr.

Celkový dojem: 85 %

    Lavender Fields Provence, France | via Facebook
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

3 komentáře: