čtvrtek 7. listopadu 2013

Recenze: Rozděleni časem - Bouře



Bouře
Série: Rozděleni časem

  •          Originální název: Tempest
  •          Autor: Julie Crossová
  •          Překlad: Zdík Dušek
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 312
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Přítomnost, rok 2009. Devatenáctiletý Jackson je normální student... tedy téměř normální. Dokáže totiž cestovat časem. Nic nemůže změnit, jen znovu prožít to, co se už stalo. Po útoku dvou neznámých mužů se Jackson ocitne o dva roky zpět. Minulost, rok 2007. Jackson se nemůže vrátit zpátky do přítomnosti. Jaké tajemství ho obklopuje? Proč ho pronásledují neznámí útočníci? Stojí tváří v tvář "nepřátelům času" a musí se rozhodnout, co všechno je ochoten obětovat pro záchranu svých blízkých a možná i celého světa...

Obálka: Přestože jsem dívčí obličej už viděla v novele Lenobiin slib, obálka mi připadá originální.

juliecrossProč jsem si knihu vybrala: Téma cestování časem je pro čtenáře lákavé, já nejsem výjimka. Stačilo přečíst anotaci a bylo rozhodnuto. Tahle kniha mi nesmí uniknout!

„Může se snad můj život ještě zhoršit?“ (strana 59)

O autorce: Julie Crossová žije v Illinois s manželem a třemi dětmi. Každý týden zhltne několik knih. Kromě toho je bývalou cvičitelkou gymnastiky, spontánní bloggerkou a odhodlanou – i když zatím ne vynikající – dálkovou běžkyní. O kariéře profesionální spisovatelky začala uvažovat v květnu 2009, od té doby však neuplynul jediný den, během kterého by nepsala.

Pomáhám ti. Očividně jsi naštvaná a chci si to u tebe vyžehlit.“ (strana 105)

Instagram | @_jana_kleinDěj: Devatenáctiletý Jackson navštěvuje univerzitu, má hezkou přítelkyni Holly a fajn kamarády. Všechno se zdá být v pořádku, až na jednu věc. Jackson zjistil, že umí cestovat časem! Zpočátku cestuje jen na krátké úseky, pár hodin do minulosti. S kamarádem Adamem začnou sestavovat různé teorie, ale plán se zhatí, když se Jackson dostane o dva roky zpět do minulosti a nemůže se dostat zpátky.

„Já myslel, že sis dělal srandu.“ (strana 190)

Hodnocení: Všem je jasné, že cestování časem není všude stejné. Každá kniha se většinou snaží přijít s něčím novým a vždy je potřeba vysvětlit základní principy. Jak dlouho budeme v čase cestovat? Jak dlouho můžeme v minulosti zůstat? A co Budoucnost?

Photos - Página 2 de 4 | via TumblrV Bouři přichází Julie Crossová se zajímavým nápadem poloskoků, větvení dimenzí a snahu udržet cestovatelský gen po dlouhé generace. Na začátku se zdá, že Jackson nebude cestovat časem nijak výrazně. Události, které se staly třeba před dvěma lety, nabízí stejně zajímavý prostor jako dávno minulá doba. Stačí se zamyslet nad rychlostí vývoje mobilních telefonů, které už při jednom z prvních skoků dělají Jacksonovi problémy. 

  „Na pár minut se mi dokonale vyprázdnila hlava, ale pak jsem si musel dát pauzu a vydechnout.“ (strana 194)

Autorka se nebojí nasadit hodně spletitý děj, jsou chvíle, kdy vůbec netuším co se děje. To je způsobeno hlavně tím, že Jackson ví o cestování časem stejně jako čtenář. Nejprve cestuje na krátkou dobu jen o pár let na zpět, jeho schopnosti se ovšem každou chvílí mění a je potřeba dávat pozor.

Yeah.Zamotaný děj prokládají Jacksonovi vtípky a promyšlené narážky (Jacksonův nejoblíbenější film: Návrat do budoucnosti), takže na nudu nezbývá čas.

Nepochybuji, že cestování časem je srdeční záležitost Julie Crossové. Téma je zpracováváno s velkou pečlivostí a promyšleností. Nutno podotknout, že Bouře není jen o skákání z jedné doby do druhé. Cestování časem je jen hodně chytlavý obal, který nechává rozvíjet další zápletky. Hlavně rodinné problémy, úmrtí, přátelství a lásku.


Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 85 %
·         Děj: 90 %
·         Love story: 95 %

Love is Infinite <3Celkový dojem: 90 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

3 komentáře: