pátek 8. února 2013

Recenze - Chvíle před koncem



Chvíle před koncem

  •          Originální název: Before I fall
  •          Autor: Lauren Oliver
  •          Překlad: Veronika Volhejnová
  •          Nakladatelství: CooBoo
  •          Rok vydání: 2011
  •          Počet stran: 384
  •          Vazba: Pevná bez přebalu

Anotace: Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili? Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života. Místo toho se ukáže, že je to den poslední…

Obálka: Mám ráda obálky v modré barvě, vždycky se nějakým způsobem liší od ostatních. Chvíle před koncem vypadá opravdu výjimečně.
Tumblr_mhrkg3vqrj1s53wu3o1_500_large 
Proč jsem si knihu vybrala: Knížka mě zaujala celá. Nejprve pěknou obálkou, anotací a nakonec i velice pozitivním hodnocením čtenářů.

Děj: Samantha Kingstonová žije dokonalý život. Na střední škole je oblíbená, má skvělé kamarádky a sexy přítele. A přitom tak tomu dřív nebývalo, tím se ovšem Sam netrápí a chce si užít únorovou tradici Jeffersonské střední školy – Kupidův den (a pak, že jsou Amíci posedlí Valentýnem). Kupidův den je každoroční tradice. Jde o rozdávání růží s přáníčkem, čím víc růží získáte, tím jste oblíbenější.  

Celý den probíhá celkem normálně, večer je Sam se svými kamarádkami na párty, která se zas až tak moc nepovede. Juliet Sykesová všem holkám přišla oznámit, že jsou mrchy. Samanthy přítel Rob se choval divně a pak tu byl Kent McFuller. Byl by to býval normální den v životě Sam Kingstonové, kterých mohlo být ještě spousta. Nebýt té nehody. Sam se probudí u sebe v pokoji, je dezorientovaná a zmatená. Když zjistí, že je opět 12. února a dějí se ty samé věci, nic nechápe.

267307_458575600849416_799468503_n_largeHodnocení: Od knížky jsem se nemohla odtrhnout, každá strana je něčím zajímavá a celkový dojem z knihy je vynikající. Lauren Oliverová vypráví velmi poutavý příběh, který se ze začátku tváří úplně obyčejně. S každou přibývající kapitolou zjišťujeme, že má vše mistrovsky promyšlené

Z povrchní Sam se během sedmkrát prožitého dne stává úplně jiná osoba. Na knížce je vynikající ten pocit srovnávání. Člověk má po dočtení okamžitou nutnost analyzovat svůj život. Musíte se ujistit, jestli je vše v pořádku a nebo je to jen na oko, jako tomu bylo u Sam.

Autorka napsala skvělou psychologickou sondu, která otevírá oči nejenom teenagerům.

Podobné: Neubránila jsem se vzpomínkám na starší film Na Hromnice o den více (ČSFD 85 %). Hlavní hrdina samolibý a vším otrávený moderátor počasí se ocitá v časové smyčce. Stále se mu opakuje jeden a ten samý den 2. února – Hromnice. Zprvu je touto situací zaskočen, pak ale začne využívat svých znalostí o tom, co se ten den stane, také i ve prospěch svého okolí. 

Tumblr_mhifnoaydx1rpmvh4o1_500_largeNeříkám, že je to úplně podobné, ale jestli vás zaujal nápad, tak se na film klidně podívejte. Pobavilo mě, že kniha i film se odehrávají v únoru.

Ukázka: „Poslechni. Já vím, že to bude znít bláznivě, ale…“ Vítr proletí větvemi a spustí další salvu deště. „Mám pocit, že máme spolu něco společného, ty a já. Co kdybychom někam šly a popovídaly si o tom…“ (strana 259) 

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 95 %
·         Děj: 100 %
·         Love story: 100 %

Celkový dojem:  98 %

    72663_532627373444669_935515575_n_large
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Livro.cz
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

9 komentářů:

  1. knihu bych si ráda přečetla, vypadá opravdu zajímavě :))

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodne sa na túto knižku chystám 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna dnes som asi po roku navštívila mestskú knižnicu a na poličke medzi novinkami a najpožičiavanejšími knihami vynikala táto obálka. Vedela som, že knihu s touto obálkou si chcem prečítať, ale slovenský názov Kým dopadnem som nevedela nijak zaradiť. Nejak som si to nespojila s Chvíli před koncem. Aj meno autorky mi bolo známe, ale až neskôr mi došlo, že mám rozčítané jej Delírium. Tak sa do nej zajtra pustím, víkend mám voľný a na knihu som veľmi zvedavá. A díky za tip na film :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za komentáře :")
    Až budete mít dočteno, dejte vědět, jak se vám knížka líbila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak na túto knižku sa už dlhšie chystám, má krásnu obálku a vyzerá to aj na super dej :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nad touto knihou uvažuji už delší dobu. Překvapilo mě velice kladné hodnocení :)

    OdpovědětVymazat
  7. Knížka na mě moc velký dojem neudělala :(
    Představovala jsem si to jinak. A hlavně ten konec mě dost zklamal!!

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu jsem četla, je sice smutná, na mě působí takovým "ponurým" dojmem. Konec byl, ale velice nečekaný - myslela jsem, že to skončí jinak. Avšak Lauren dokázala tuto knihu napsat nesmírně hezky a ihned mi přirostla (jako autorka) k srdci.

    OdpovědětVymazat
  9. Chvíli před koncem mám moc ráda, četla jsem ji někdy před půl rokem a hodně na mě zapůsobila - zvlášť konec, který byl nepředvídatelný.

    OdpovědětVymazat