pondělí 24. února 2014

Recenze: Mysl je mocný lékař



Mysl je mocný lékař

    http://www.jota.cz/content/images/Mysljemocnylekar.jpg
  •          Originální název: Mind over Medicine
  •          Autor: Lissa Rankinová, M.D.
  •          Překlad: Jan Kozák
  •          Nakladatelství: Jota
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 312
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Vyrůstali jsme ve víře, že každé onemocnění je způsobeno geneticky. Nebo za ním vězí příslovečná smůla – a klíče k optimálnímu zdraví drží v rukou jen a pouze lékaři. Doktorka Lissa Rankinová tomu léta věřila taky. Pak začala sama trpět zdravotními neduhy a snažila se vyléčit pomocí západní medicíny. Kupodivu zjistila, že jí v ordinacích nejen nepomohli, ale naopak všechno ještě zhoršili. Rozhodla se vzít věci pevně do svých rukou. S odkazy na mimořádná spontánní uzdravení doktorka Rankinová názorně dokládá, jak mohou myšlenky, pocity a názory měnit fyziologii těla. Podělí se s vámi o vědecké údaje, které dokazují, že osamělost, pesimismus, deprese, strach a úzkost tělu škodí, zatímco důvěrné vztahy, vděčnost, meditace, sex a autentické sebevyjádření spouštějí samoozdravné procesy.

DressObálka: Lékařsky zasazená do sterilní bílé, ovšem s dobře vybraným typem písma. Největším tahákem pro mě zůstává název.

Proč jsem si knihu vybrala: Už jsem se několikrát zmínila, jak nerada chodím na lékařské prohlídky. Nedůvěra a přístup s jakým doktoři k pacientům přistupují mě už od dětství stresuje a odrazuje. Velmi ráda vyhledávám různé druhy alternativní medicíny a k doktorovi jdu až v momentě, kdy si jsem stoprocentně jistá, že sama nic nezmůžu. Knížka Lissy Rankinové se zdá být šitá na míru mému smýšlení, a proto jsem se s nadšením pustila do čtení.

„Nejprve se musí uzdravit mysl, aby ji tělo mohlo následovat.“ (strana 27)

Lissa RankinAutorka: Lékařka Lissa Rankinová, je psychosomatická lékařka, spisovatelka a lektorka. Studuje vše, co napomáhá zdraví, co způsobuje náchylnosti k nemocem, a vymýšlí nové způsoby, jak zlepšit péči lékařů o pacienty a jak by o sebe měli pečovat oni sami. Říká o sobě, že jejím posláním je »uzdravit zdravotnictví« a přimět pacienty hrát aktivní roli v procesu léčby. V tom smyslu se nesou její přednášky určené profesionálům v oboru zdravotní péče.

„Pocity v naší mysli – to, jak jsme uvolnění, šťastní a spokojení, když plníme své každodenní úkoly- se promítají do fyziologie těla.“ (strana 160)

Hodnocení: Mysl je mocný lékař poskytuje vědecký důkaz o tom, že se lidé mohou uzdravit sami, aniž by k tomu potřebovali tunu léků, nejlepší doktory a peníze, které by pokryly všechny výdaje. Celou publikaci napsala lékařka, která vystudovala medicínu. I zarytí odpůrci této metody musí uznat, že knihu napsal někdo s odbornými znalostmi a ne bylinkářka či homeopat.

„Neexistuje taková nemoc těla, která by nesouvisela s duší.“ (strana 13)

Už po prvních stránkách je jasné, že Lissa Rankinová se ve výběru povolání nezmýlila. Všechny vlastnosti, které bych uvítala u svého doktora jsou u doktorky Rankinové na vynikajícím stupni. Dnešní medicína se dostala do podivného rozkolu léčby mezi tělem a duší, autorka knížky se nám snaží vrátit víru v léčbu myslí, kterou podkládá fakty. 

Be happyTaké naráží na velké problémy v dnešní medicíně. Lékař má na prohlídku velmi málo času, své pacienty si sotva zvládne zapamatovat, natož k nim vytvořit vztah. Lissa nejvíce kritizuje právě lékařské vnímání pacienta jako nemoci, kterou trpí a ne jako osobnosti.

„Všichni toužíme po rychlých řešeních a rádi bychom věřili, že se nakonec najde expert, který bude mít tajnou recepturu na všechny naše problémy.“ (strana 205)

Po přečtení knížky jsem ještě více odhodlaná a cítím, že se dávám správným směrem. Během čtení jsem měla nutkavou potřebu každého informovat o fenomenálních výsledcích výzkumů, které jsou v knize předkládány. Knihu bych doporučila všem, kterým není jejich zdraví lhostejné a chtějí se společně s lékařem podílet na léčbě.

Celkový dojem: 95 %

How to Get Home Health Aide Training
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

3 komentáře:

  1. Naprosto souhlasím. Momentálně mám rozečtenou knihu s názvem Cancer Is Curable Now a musím říct, že opravdu ztrácím slov nad tím, co se v ní píše... hlavním problémem je nevědomost lidí a zaryté přesvědčení, že lékař je profesionál, který ví co dělá, a tak mu prostě věří úplně všechno. Je smutné, že v mnoha případech lékaři lidem spíš ubližují, než aby jim pomáhali a ještě smutnější a zarážející je to, že někteří z nich to dělají vědomě.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu si určitě chci v nejbližší době přečíst. Miluji naučné knihy o zdraví, výživě apod. Nedávno jsem četla Zkorumpovaná farmacie, takže vím, jak dnešní farmaceutika je "zlá".

    OdpovědětVymazat
  3. Neslyšela jsem o této knize, ale očividně za přečtení stojí...
    Já četla knihy o rakovině ( protože moje babička má rakovinu prsu :( ), abych se o ní dozvěděla víc...
    Babička říká, že když dělám ji dělám šťastnou, tak už jiné léky ani nepotřebuje a uzdravuje se mým úsměvem...
    Myslím na ni a proto si myslím také, že: Mysl je mocný lékař! :)

    OdpovědětVymazat