sobota 18. ledna 2014

Recenze: Co je šeptem...



Co je šeptem…
Série:  Girl Heart Boy

  •          Originální název: Rumor has It
  •          Autor: Ali Croninová
  •          Překlad: Petruše Klůfová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 264
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Parta studentů si života užívá opravdu naplno – mejdany, láska, akce, sex. Někteří z nich přicházejí na to, co znamená mít vážnější vztah, a každý z nich má nějaké svoje tajemství. Ashley má "divokou" pověst a vyznává nevázaný životní styl. Co když je to ale přetvářka? Může se za maskou holky na jednu noc schovávat velká touha? Vysokoškolák Dylan je nejen hezký, ale navíc i fajn kluk. Bude mít Ashley šanci mu dokázat, že si zaslouží jeho pozornost?

Recenze na první díl je ZDE

.Obálka: Obrázek se mi líbí méně, než u prvního dílu. Oranžové písmo je dobré, ale celkově je obálka o trochu horší, než mělo Nikdy neříkej navždy.

Proč jsem si knihu vybrala: Nikdy neříkej navždy mě nezaujalo a do čtení druhého dílu jsem se musela nutit. Říkala jsem si, že i druhý díl může využít šanci rozjet zábavnou sérii, takže jsem neztrácela víru.
 
„A co vlastně budeme dneska pít?“ (strana 30)

Děj: Ashley Greenová má ráda svou partu kamarádek, ujetou módu a kluky. Díky poslední věci ze zmíněného seznamu je považována za poběhlici školy a její pověst dost trpí. Naštěstí má Ashley skvělé kamarádky, které ji podpoří i ve chvílích, kdy se nedaří. 

Drunk girl | via TumblrAshley se zalíbí Dylan, zajímavý a milý kluk, který na rozdíl od všech ostatních po Ash netouží. Ashley není na nezájem zvyklá a netuší, jak Dylana zaujmout.

„Kašlu na to, co si myslí nebo co říká parta puberťáků.“ (strana 98)

Hodnocení: Po prvním díle nastává velká změna. Vyprávění příběhu se ujímá rebelka Ashley a já nestačím koukat, jak se povede celé sérii vylepšit jméno. 

Všechny postavy už máme nastíněné od Sáry a Ashley si může dovolit vyprávět příběh s mnohem větším přehledem. Ashley je o hodně akčnější než Sára a příběh z jejího pohledu je mnohem záživnější. Ali Cronin postavila druhou knížku jako úplný protiklad a vyplácí se to. 

„Nemusíš se mnou mluvit jako s dementem.“ (strana 129)

SmokeAutorka se celý příběh snaží posunout dál a nevyprávět stylem ten-kluk-mě-nechce, takže hlavní hrdinka řeší problémy s matkou, sestrou a ve finále i s přáteli. Samozřejmě nejde o žádný hluboký smysl, ale děj je mnohem vrstvenější, než tomu bylo u Nikdy neříkej navždy

I když je Ashley mnohem větší pařmenka a lamačka klučičích srdcí než Sára, lechtivých scén ubylo. Pro knížku jedině dobře, Ali Cronin má v tomto směru co vylepšovat.

Co je šeptem… stále zůstává knížkou pro náctileté dívky, které si chtějí u četby odpočinout. Posun od prvního dílu je ovšem značný. Je jen málo sérií, kde je druhý díl lepší než ten první (bohužel za předpokladu, že první díl byl strašný).

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 70 %
·         Děj: 65 %
·         Love story: 60 %

Keep calm and party onn !!Celkový dojem: 65 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat