úterý 3. prosince 2013

Recenze: Říše temnot - Spřízněné duše


Spřízněné duše
Série: Říše temnot

  •          Originální název: Soulmate
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Milena Hordinová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 240
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Šestnáctiletá Hannah je v nebezpečí. Dostává podivné vzkazy, má pocit, že ji někdo sleduje a chce ji zabít. Podivný cizinec, se kterým se setkala již v minulém životě, tvrdí, že oni dva jsou spřízněné duše a patří k sobě. Co když ale varovné vzkazy ukazují právě na něj? Co bude muset Hannah podstoupit, aby se dozvěděla pravdu a zachránila se?

Recenze na předchozí díl (Lovci zla)

UntitledObálka: První co mě na obálce zarazilo, bylo logo Young adults. Doposud všechny předchozí díly logo neměly a mně vadí, že ho nakladatelství nasazuje u rozběhlých sérií. Nicméně je obálka laděná do mé oblíbené růžové barvy a prsten Říše temnot vypadá luxusně. Nebýt toho loga, tak jsem s obálkou maximálně spokojená.

„Prostě se ke mně nepřibližuj.“ (strana 93)

Děj: Hannah Snowová si vždycky připadala normální, až do doby kdy se začaly blížit sedmnácté narozeniny. Po pokoji nachází vzkazy, psané jejím písmem, ale ona je nepsala. Výhružky se stupňují a Hannah se rozhodne vyhledat pomoc psychologa. 

Then id be a loner D:Mladý lékař Paul má pro Hannah pochopení a pouští se do léčení s vervou. Nakonec mladou pacientku zhypnotizuje. Hypnóza odhaluje děsivé tajemství. Hannah žije už několikátý život a není to náhoda. Všechny minulé životy mají něco společného - krásného upíra Thierryho, který je Hannina spřízněná duše. V čem je tento život jiný a proč si najednou Hannah na všechno vzpomíná?

„Možná, že právě tohle si Bohyně přála.“ (strana 63)

Hodnocení: Spřízněné duše jsou nejlepší knížka z celé Říše temnot a troufám si říct, že i nejlepší knížka od L. J. Smith. Zápletka je opravdu skvělá, nespoléhá se jen na reinkarnaci, ale přidává i spoustu dalších taháků, jako například výjevy z doby kamenné a (mnou milovaného) Egypta. Knížka má na tak složité téma celkem málo stran, přesto se povede vykreslit všechny souvislosti dopodrobna. Daří se i propojení s Říší temnot, jsme svědky velkého comebacku všech hrdinů z minulých dílů.

I just can't help it, she's amazing„Teplá, divně chutnající tekutina mu stekla do krku. Pálila jako zkvašené víno z bobulí.“ (strana 128)

Autorka se z předchozích knih hodně poučila, i když je jasné, že nikdy nebude vyprávěčkou niterních románů, ukazuje se, že má nadání pro příběhy, které je třeba odvíjet bez zbytečných okolků. Spřízněné duše jsou přesně takové! Na malé množství stran se podařilo dostat tolik linií příběhu. Zlepšení vidím i v systému a logice vyprávění. Scény, které ze začátku vypadají uměle a nesmyslně se rychle vysvětlí, což je u L. J. nové, většinou se na nějaké vysvětlování prostě vykašlala.

Spřízněné duše jsou první knihou od L. J. u které lituji, že není delší, takže pokud jste s touhle autorkou zatím neměli moc dobré zkušenosti, doporučuji to zkusit ještě jednou právě s touto knihou.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 85 %
·         Děj: 90 %
·         Love story: 85 %
Ring 
Celkový dojem: 87 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

2 komentáře: