pátek 27. září 2013

Recenze: Prozření Mary Dyerové



Prozření Mary Dyerové
Série: Mara Dyer


    Prozření Mary Dyerové
  •          Originál: The Unbecoming of Mara Dyer
  •          Autor: Michelle Hodkinová
  •          Překlad: Jan Březovský
  •          Nakladatelství: Brio
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 368
  •          Vazba: Tvrdá

Anotace: Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější. Může. Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc. Nemýlí se. A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. Plete se.

Obálka: Mara má nádhernou obálku. Takové typy mě upoutají nejvíc, podobný pocit jsem měla i u Chvíle před koncem. Po delším zamyšlení mi obálka trochu připomíná Erbenova Vodníka. 

 „No, ráda jsem tě poznala, Maro.“ (strana 171)

😪😳😊☺😍💘Proč jsem si knihu vybrala: Na knihu jsem poprvé narazila při květnovém veletrhu v Praze a hned se mi líbila. Zkoukla jsem pár stránek a bylo rozhodnuto. Maru si prostě musím přečíst!
 
Děj: Sedmnáctiletá Mara Dyerová se probudí v naprostém šoku. Leží v nemocnici a je dezorientovaná, nemůže si vzpomenout, co se stalo, má jen pár zásadních vzpomínek. 

S kamarádkami a přítelem Judem se vypravila do strašidelného domu, který byl určen k demolici. Dům se za podivných okolností zřítil a jediná Mara přežila. Ztráta nejlepších přátel a Juda na ni doléhá a rozhodne se od celé situace utéct. Stěhuje se pryč a snaží se zapomenout, tajemná noc se však stále hlásí o pozornost stejně tak jako okouzlující Noah z nové školy.

Trailer: K traileru jsem se dostala až po dočtení knihy, ale vážně mě zaujal. Energický styl a dobrá hudba navnadí ke čtení.


Hodnocení: Ze začátku může být těžké se v celém příběhu zorientovat, autorka nás staví do stejné pozice jako Maru a neřekne nám, co se stalo a hlavně proč se to stalo. Některé věci můžou zůstat nepochopené, nevysvětlené nebo objasněné až na úplném konci. Jediné co by všechno dobře vysvětlovalo, že Mara je blázen, ovšem velmi zajímavý blázen.
 
„A také mě dohání k šílenství, když mě lidé okukujií.“ (strana 84)

.Části s Noahem jsou opravdu zábavné, ne že by za to mohl přímo Noah, ale to, na co Mara myslí, když se s Noahem vidí. Z některých hlášek jsem umírala smíchy. K těmto scénám výrazně kontrastují hrůzostrašné části, kdy má Mara své bláznovské chvíle. Maru je potřeba číst v naprostém soustředí, což většinu času nedělá žádný problém. Konec je jedním slovem zvláštní, poslední kapitoly jsem četla opravdu pozorně, ale vážně netuším, co jsem stalo. Doufám, že to byl záměr, jinak si to neumím vysvětlit. Úplný konec je ovšem naprostá pecka, kterým si autorka zajišťuje čtenáře na další díl.

„Nadskočila jsem a v žilách mi ztuhla krev.“ (strana 35)

Prozření Mary Dyerové v sobě mixuje spoustu prvků, které by neměly chybět dobré knížce. Máme tu výbornou zápletku (zapletenou až bůh ví kam), neobyčejného sexy kluka, duchy, spousta otazníků a to stojí za přečtení.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 85 %
Beauty queen style ·         Love story: 95 %

Celkový dojem: 90 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

1 komentář:

  1. Tahle knížka je dost zvláštní, člověk většinu času neví, co si o ní myslet, ale má něco do sebe. Hlavně ale u ní člověk neví, jestli je Mara opravdu blázen, nebo jestli je opravdu nějakým způsobem zvláštní. Pak je tam samozdřejmě Noah, což je naprosto skvělá postava. A co se týče konce já jsem ho docela pochopila, alespoň myslím i když ten úplnej konec byl fakt pecka a druhej díl si určitě přečtu.

    OdpovědětVymazat