pondělí 5. srpna 2013

Recenze: Reset



Reset
Série: Reboot

    http://www.egmont.cz/pictures/knihy/original/238_reset.jpg
  •          Originální název: Reboot
  •          Autor: Amy Tinterová
  •          Překlad: Jana Hejná
  •          Nakladatelství: Egmont
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 384
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: Před pěti lety byla dvanáctiletá Wren Connollyová třikrát střelena do prsou. Po 178 minutách vstala z mrtvých jako resetka: silnější, rychlejší, odolnější a bez emocí. Čím déle jsou totiž reseti mrtví, tím méně v nich zůstává po oživení lidského. Wren 178 je nejnebezpečnější reset v Texaské republice. Nyní ve svých sedmnácti letech slouží v polovojenské jednotce společnosti KLEZ(Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění). Wren je jako zkušená bojovnice pověřena výcvikem nových resetů, ale její poslední nováček – Callum Reyes – je nejhorší, jakého kdy viděla. Callum byl oživen 22 minut po své smrti, a tak prakticky zůstal člověkem. Má příliš pomalé reflexy a nepatřičné otázky a jeho nikdy neuvadající úsměv vyvádí Wren z miry.

Warm Bodies - Now Playing | via TumblrKnižní trailer: ZDE

Obálka: Jednoduchá, ale totálně výstižná obálka mi hned padla do oka. Není potřeba přeplácané grafiky, Reset si vystačí se silným sloganem, názvem a Wreninými čísly. 

Proč jsem si knihu vybrala: Vůbec jsem neváhala, zda má smysl knihu číst. Obálka, anotace i knižní trailer (ty normálně moc nevyhledávám) stojí za to.  A já nejsem moc váhavá, když se mi něco líbí…

„Ještě v tobě zbylo trochu lidskosti, viď?“ (strana 6)

UntitledDěj:  Ve dvanácti letech Wren zemřela a za 178 minut zase oživla. Stala se resetkou, díky tomu je silnější, schopnější a bojovnější. Jako bonus nemá žádné emoce. Čím déle jsou reseti mrtví, tím méně emocí mají.  Wren je se svými 178 minutami unikát a je nejnebezpečnější resetka široko daleko. 

Už pět let cvičí ostatní resety v boji a dosahuje výborných výsledků. Když dorazí nová skupina resetů, Wren se rozhodne změnit svůj přístup. Místo reseta s nejvyšším číslem si vybere toho s tím nejmenším – Calluma. Wren chce dokázat, že zvládne vycvičit i takhle špatného reseta. Jenže s věčně usmívajícím se Callumem to nebude tak jednoduché…

„Většina by raději doopravdy zemřela, než se stát jedním z resetovaných „šťastlivců“. (strana 18)

Hodnocení: Potěšilo mě, že je Reset akční už od prvních stránek. Necitelná Wren rychle vtahuje do děje a s příchodem Calluma se kniha posouvá do ještě napínavějších sfér. Problémy nejsou ani s pochopením „resetího“ světa. Amy Tinterová vše dobře promyslela a celá kniha dává smysl. Je jen trochu škoda, že nechala Wren tak rychle vtáhnout do emočního světa. 
 
meu namorado é um zumbi  | via Tumblr

Po příjezdu nového reseta Wren neřeší nic jiného než nové city a drsný, neemoční začátek je rychle zapomenut. To může trochu zmařit záměr necitelných resetů, ale má to i svou lepší stránku. 

 „Pohltí tě otupělost a ani nebudeš vědět, že umíráš – slibuju.“ (strana 120)

Nečekáme na pocitový kotrmelec a nedočkáme se žádných nudných stran typu „proč chci toho kluka tak moc?“, Wren se jednoduše rozhodne, že ho chce a je to. Rychle začne připravovat plán, jak zachránit sebe i Calluma. Já jsem za tohle ráda, protože u hodně knih jsou tyto části na odstřel.


Konec nabírá spád, skoro to vypadá, že autorka chce finále hodně uspěchat. Sehraje se toho mnohem víc než bych očekávala a různé situace nemusí vyplynout správně. Díky tomu doufám, že má Amy Tinterová připravený opravdu kvalitní příběh na pokračování. Mně se kniha líbila, až na těch posledních pár stran, které doufám, budou mít ještě nějaký hlubší záměr.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 85 %
·         Love story: 80 %

NEVER LET ME GO | via TumblrCelkový dojem: 85 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Egmont.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

8 komentářů:

  1. Túto knižku by som si hrozne rada prečítala, ten námet je skvelý 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Tato knížka mě dost láká, o to víc, co jsem si přečetla tvojí recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mě tako kniha velmi zaujala dofám že se mi co nejdříve dostane do ruky.

    OdpovědětVymazat
  4. Těším až si ji budu moct přečíst. Vypadá moc lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Anotace knihy mě zaujala a tvoje recenze mi můj názor potvrdila. Už se těším, až se mi dostane do rukou!

    OdpovědětVymazat
  6. Narazila jsem i na lidi, kterým se tahle kniha nelíbila a já nechápu proč. Mě to úplně pohltilo a je fajn, že i tobě kniha líbila. I když ta prudká změna Wren na začátku a Wren na konci je docela.. no hodně velká, ale mě se to líbí :)
    A ta obálka je skvostná!!

    OdpovědětVymazat
  7. No, tuhle knihu jsem toužila číst kdysi, jak se to vydávalo :D A pak se to nějak ztratilo a odplavalo :D Ale mám ji furt v tom to-read. Většinou jsou na ní celkem slušné ohlasy a hlavně jsem se zamilovala do obálky :D Takže asi tak! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mě se kniha hrozně líbila. Vybrala jsem si ji hlavně kvůli obálce a už se nemůžu dočkat, až vyjde pokračování. Věřím, že bude ještě napínavější než první díll :)

    OdpovědětVymazat