pátek 9. srpna 2013

Recenze: Čísla 2 - Chaos



Čísla 2 - Chaos
Série: Numbers

    http://www.egmont.cz/pictures/knihy/original/720Cisla_2_cz.jpg
  •          Originální název: The Chaos
  •          Autor: Rachel Wardová
  •          Překlad: Marie Fulková
  •          Nakladatelství: Egmont
  •          Rok vydání: 2011
  •          Počet stran: 368
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Adam je šestnáctiletý kluk, který se vzhledem neliší od svých vrstevníků. Přesto je naprosto výjimečný. Stejně jako jeho matka i on vidí čísla. Když se někomu podívá do očí, vidí je. Zpočátku nevěděl, co znamenají. V den smrti své matky pochopil, že jsou to data úmrtí. Vede si poznámky ve svém bloku, kam zapisuje informace o lidech, s nimiž se setká, a jejich čísla. Na stránkách se neustále opakuje číslo 112027. Je jasné, že ten den se stane v Londýně katastrofa velkého rozsahu, při níž zemřou tisíce lidí. Osudné datum se neodvratně blíží a Adam se trápí čím dál víc. Neví, co má dělat. Neví, jak varovat lidi, aby Londýn opustili a zachránili si životy. Neodvažuje se o tom nikomu říct, bojí se, že by mu nikdo nevěřil.

Love | via FacebookObálka: Stejné schéma jako u jedničky, kterému dominuje vystouplý název sestavený z čísel a písmen. Největší krásu podle mě dělá hřbet knihy.  Na ty stříbrná čísla se tak hezky kouká. Rozhodně skvěle vyčnívají v mé knihovničce.

Proč jsem si knihu vybrala: První díl mě naprosto ohromil, nečekala jsem nic převratného, a přesto se z Čísel vyklubala opravdu vynikající kniha. Na druhý díl jsem už měla mnohem vyšší nároky a těšila se, co Rachel Wardová připraví na pokračování.

 „Neposlouchal tě až do chvíle, kdy si mu řekla datum. Pak se probral“ (strana 209)

Děj: Adamovi je šestnáct a žije s babičkou. Matka Jem zemřela na rakovinu a otec ještě před tím než se vůbec narodil. Adam zdědil po své matce velice zvláštní schopnost. U každého člověka vidí čísla, která znamenají datum smrti. Adam si všechny čísla zapisuje do deníku a jedno číslo až nebezpečně vyčnívá – 1.1.2027.

London | via TumblrV Londýně se stane něco hrozného a spousta lidí zemře. Ve škole se seznámí se Sárou, dívkou, která umí malovat, a podle toho jak se dívá, ví něco o blížící se katastrofě. Adam chce zjistit víc, ale Sára nejednou zmizí…

„Neví, co se stane v Londýně za pár týdnů. Neví, jestli mě ještě předtím nezabije nějaký cvok nožem.“ (strana 107)

Hodnocení: Adam je sympatický hlavní hrdina, stejně tak Sára, ale nemůžu se zbavit pocitu, že Jem z prvního dílu mi seděla mnohem víc a její příběh byl zajímavější. Naštěstí se Chaos rychle „rozjíždí“ a hned na začátku se ocitáme v jádru problému. Rachel Wardová má krásný styl psaní, který může pokazit snad jen nespisovná mluva. Já jsem si od prvního dílu zvykla, takže mě žádná slova nerozhodila.

tomorrow never comes... | via TumblrIndie Birdy | via TumblrAutorka vsadila na silný příběh, Adam ani Sára to nemají v životě lehké.  To, co prožívají, se perfektně hodí na stránky knížky. Chaos je vyprávěn z pohledu Adama i Sáry, což považuji za vynikající nápad. U obou hlavních hrdinů sledujeme jejich myšlenky a dobře chápeme souvislosti, které je k daným rozhodnutí vedou.  

 „Jsem si jistá, že to jednoduchý není. Ale vím, co by se stalo, kdybych zůstala tady.“ (strana 70)

Najdou se sice momenty, do kterých by se dalo rýpat, ale knížku si i tak maximálně užívám. Konec je překvapení, v porovnání se vším co jsme za tím o Číslech věděli. Rachel Wardová se nebojí vytvořit šokující zvraty a udělat ve věcech dočasně zmatek. Třetí díl naštěstí pokračuje se stejnými postavami, takže se nemusíme bát, že příběh Adama a Sáry končí.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 85 %
·         Děj: 85 %
·         Love story: 80 %

LOV3Celkový dojem: 83 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Egmont.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

1 komentář:

  1. Tuhle sérii mám ráda, ale tenhle díl se mi líbil strašně moc :).

    OdpovědětVymazat