sobota 13. července 2013

Recenze: Temné vize - Posedlost



Posedlost
Série: temné vize

  •           Originální název: The Possessed
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Olga Staníčková
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 248
  •          Vazba: brožovaná


Anotace: Skupina středoškoláků s paranormálními schopnostmi, kteří se sešli v Zetesově institutu, aby své nadání rozvíjeli, odhalí skutečné záměry výzkumného týmu a musí utéct. Mají jedinou naději, a tou je záhadný bílý dům, který všichni viděli ve společném snu. Kromě obtížné cesty je však čeká i řešení dalších problémů a vztahů. Od osudné noci, kdy všichni utekli ze Zetesova institutu, se Gabriel změnil. Přestože Kaitlyn jeho podivínské chování děsí, zároveň ji to k němu přitahuje a chce zjistit, co za tím vězí. Současně se začínají dít zvláštní věci, které naznačují, že je jim v patách někdo, kdo má stejné schopnosti jako oni sami… 

On the RoadObálka: Ta samá obálka, kterou jsme viděli u prvního dílu, se servíruje i u Posedlosti – tentokrát v tyrkysové barvě.

Proč jsem si knihu vybrala: Už jsem se zmínila, jak nesnáším nedočtené série? U Temných vizí mě naštěstí ke čtení láká víc důvodů, série se vyvíjí slibně a v záloze už čeká třetí pokračování.

„Dokázal odolávat asi tak vteřinu a půl.“ (strana 180)

Děj: Pro Kaitlyn a její kamarády není lehké uprchnout ze Zetesova institutu, nemají ale na výběr a utíkají najít Bílý dům. Ten se všem ukázal ve snu a zdá se, že je to jejich jediná naděje. Cestou je čeká spousta překážek, ale i problémy osobního rázu. 

Strangers In The Night | via TumblrGabriel se chová zvláštně a ostatní netuší co se s ním děje. Kaitlyn se mu snaží pomoci, ale nechce dát Gabrielovi žádné naděje. Rob, který začíná něco tušit, se snaží udržet celou skupinku pohromadě. Při rojících se problémech to nebude vůbec lehké.

„Někteří lidé si myslí, že takhle vznikly legendy o upírech.“ (strana 101)

Hodnocení: Druhý díl je koncipován jako velké putování. Může se zdát, že se jedná o zábavnou road movie, kterou nemůže nic překazit, ale L. J. Smith z knihy udělala dobrodružnou výpravu, kde jde o život. Já bych se spíš přikláněla k té zábavné verzi, protože druhý díl je hodně upjatý a jediný kdo situaci zachraňuje je břitce vtipný Gabriel. Navodit děsivou atmosféru se taky nedaří, takže celý ten nápad uvízl někde mezi dvěma variantami.

*o* | via Tumblr  
„Kaitlyn cítila v kostech, že ta kresba předpovídá něco zlého.“ (strana 61)

Rozjíždí se také milostný trojúhelník. L. J. Smith má za sebou jeden veleúspěšný (Stefan & Elena & Damon), ale u Temných vizí mi přijde celá love story velice průhledná, neemotivní a tak nějak prázdná. Pořád je tu snaha napodobit úspěšný model, jeden zloduch a druhý hrdina, ale ani to výrazně nepomáhá. Rob i Gabriel mě neokouzlili a bedra celého příběhu na sobě nese Kaitlyn.


Oproti prvnímu dílu se Posedlost četla výrazně rychleji, příběh byl lepší a také víc promyšlený. Třetí díl se jmenuje Vášeň a doufám, že udrží stoupavou tendenci Temných vizí

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 75 %
·         Love story: 70 %

Celkový dojem: 75 %
"On the way to Cologne" | via Facebook 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

2 komentáře:

  1. Pěkná konstrukce recenze - líbí se mi. :)
    Na Temné vize se jinak také chystám - respektive na první díl. Vypadá to vcelku slibně. Samozřejmě, že nečekám žádné světoborné dílo, ale jistou kvalitu přeci jen ano. Uvidíme, no.
    Jinak ti přeji příjemné blogování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za krásný komentář :)
      Jestli nemáš přehnané nároky, bude se ti knížka líbit...

      Vymazat