středa 15. května 2013

Recenze - Říše temnot: Černá magie

RECENZE NA PŘEDCHOZÍ DÍL JE ZDE.


Černá magie
Série: Říše temnot

  •          Originální název: Spellbinder
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Milena Hordninová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 248
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Sestřenice Thea a Blaise ovládají magii, ale každá toto umění využívá jinak. Divoká Blaise svádí jen tak pro zábavu své spolužáky, aby je pomocí kouzel dováděla téměř k šílenství. Klidnější Thea se hned první den školy zamiluje do obyčejného chlapce a pokouší se ho získat pomocí bílé magie. Obě poruší zákony Říše temnot, a to se neodpouští. Zachrání se dívky pomocí zakázaných kouzel, nebo je čarování zničí? Co je Thea ochotná obětovat své lásce k člověku?

Mariposa-azul1_largeObálka: Jednoznačně nejhezčí obálka k Říši temnot. Ten motýlek je překrásný a barevně se obálka dočkala úžasného zpracování.

„Babi, když Rada starších vyvolá při Sabatu duchy, jak je pak pošlou zpátky?“ (strana 105)

Další díl: Další díl série Říše temnot se jmenuje Tajemný anděl a vyšel v dubnu 2013.


Děj: Thea a Blaise jsou sestřenice a také čarodějky. Blaise používá magii na okouzlování kluků, Thea se snaží být nenápadná a nedělat problémy. Když se přestěhují na nové místo, Thea má jediný cíl: zklidnit Blaise a snažit se, aby nikdo nepoznal, jak mocné ve skutečnosti jsou. Pro Theu je to poprvé velmi těžký úkol. Zamiluje se do lidského kluka Erika a nakonec je to ona, kdo způsobí katastrofu. 

Uv3jupsdaxk_largeBlaise nejdřív nechápe závažnost problému a snaží se získat Erika pro sebe. Když se dozví, že Erik a Thea jsou spřízněné duše, poruší zákony Říše temnot. Obě sestřenice se budou muset vyrovnat s porušením zákonů. A jak už víme z předchozích dílů, porušení zákona má strašlivé následky.

„Říkám, že jsme spřízněné duše.“ (strana 189)


Hodnocení: Na třetí díl jsem se těšila, protože jsem věděla, že hlavní roli nebudou mít upíři, ale čarodějnice. Zamlouvala se mi i dějová linka, která slibovala zajímavý příběh. Hlavní postavy pro mě ovšem znamenaly zklamání. Thea byla nevýrazná až hrůza a Blaise zase málo zlá. Nebylo čeho se „chytit“ a knížka pomalu ubíhala. Nejvíc mě potěšil konec, který celou knížku zachránil. Díky závěru se kniha dostala do slušného průměru. 

735138_224086427727419_585577358_n_large
L. J. Smith dobře popsala čarodějnickou hierarchii a samotné čarodějky. Opěvovaná Říše temnot tentokrát nehrála tak velkou roli, na jakou jsme byli zvyklí u předchozích dílů. To mi přišlo celkem dobře promyšlené, o samotné instituci už toho víme hodně a informace o čarodějkách byly mnohem užitečnější.

„Byl jsem si jistý…“ (strana 17)


Černá magie potěší všechny příznivce L. J. Smith, nesmí vás ale zarazit, že na pořádnou akci budete čekat. Užívejte si jemně stavěný příběh a budete spokojeni.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 65 %
·         Love story: 70 %

Celkový dojem: 75 %
Tumblr_m5gz8up1rp1r6sah2o1_500_large 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

1 komentář: