úterý 6. listopadu 2012

Recenze - Hunger games: Vražedná pomsta

RECENZE NA PRVNÍ DÍL JE ZDE.

Hunger games – vražedná pomsta

Série:Hunger Games



  •     Originální název:  Catching Fire
  •          Autor: Suzanne Collins
  •          Překlad:  Zdík Dušek
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Počet stran:  336
  •          Rok vydání:  2010
  •     Vazba:  brožovaná


Anotace: Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

641328-11-1349697336203_largeObálka:  Krása, jednoduchost a elegance jsou k vidění právě na obálkách k Hunger games. Vražedná pomsta samozřejmě drží zaběhlý standart. Obálka zaujme, aniž by se o to nějak výrazně snažila. Naprostá spokojenost.

Děj: S našimi hrdiny se setkáváme ve chvíli, kdy mají spoustu práce. Katniss a Peeta se musí účastnit cest do všech krajů a oslavovat svoje vítězství. Turné vítězů leze Katniss obzvlášť krkem, ale něco je přece jenom ještě horší.  Prezident Snow navštíví Katniss a při té příležitosti ji začně vydírat.  Záminkou se stává polibek s Hurikánem, který Katniss vůbec nečekala. Snow chce udržet pořádek v krajích stůj co stůj, a tak zpřísňuje bezpečnostní opatření, nasazuje armádu mírotvorců, ale to co vymyslí pro 75. Ročník hladových her nikdo nečeká.

Katniss je opět skvělá. Vyspělejší, chytřejší a také pomstychtivější. Oproti tomu Peeta posunul své dobré vlastnosti na maximum. Tomuhle klukovi prostě visíte na rtech. Navíc je naservírovaná nová postava, takže má silnou konkurenci a vážně nemluvím o Hurikánovi. Je to okouzlující Finnick Odair ze čtvrtého rybářského kraje. Ne že by se snad zajímal o Katniss, ale jeho oddanost k přítelkyni Annie - kterou zajal Kapitol, je nádherná. Větší prostor má i Haymitch. Dozvíme se, proč nevydrží den bez alkoholu a chová se tak cynicky. Zjistíme, jak vyhrál svůj ročník hladových her a získáváme i informace o minulých výhercích. Je tu spousta zajímavých tváří, přes technika Dioda, zestárlou rybářku Mags a samozřejmě Finnicka.

Hodnocení: Druhý díl je o trochu jiný než ten první. Už nejste naprosto uchváceni a strhnuti dějem, ale pořád je to naprosto skvělé počtení. Nechybí spousta zvratů, dojemných chvil a překvapení. Dvojka má jediný problém, prostě očekáváte maximum. První díl ohromil, protože jsme vlastně nic extra neočekávali. Vražedná pomsta nedokáže udržet pocit jako Aréna smrti. Přesto je to fenomenální čtení, které má co říct. Naštěstí se po dočtení nevytrácí velká dychtivost na poslední díl ze série. Konec opět nečekáte. Po konci jedničky jsem si byla jistá, že se nic zásadnějšího nemůže stát, ale to co přijde je naprosto skvělé. Určitě bych doporučila, abyste po dočtení dvojky měli u sebe další díl, jinak hrozí abstinenční příznaky.

Tumblr_lzf0sbflj61qk70wgo1_500_largeUkázka: Rozeznívá se hymna, ale dnes se na obloze neobjevují žádné tváře. Diváci budou brzy prahnout po krvi.(strana 315)

Procenta - aneb jak se mi líbí:
·         CZ obálka: 95 %
·         Děj: 95 %
·         Love story: 95 %

Celkový dojem:  95 %

Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.

Zdroje:

3 komentáře:

  1. Skvělá kniha jako jednička, naprosto mě dostala :)
    Brzy se vrhnu na třetí díl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Trochu jsem se bála, že druhý díl mě už tak neuchvátí jako první, ale byly momenty, kdy se mi snad líbil ještě více :) Naprosto zbožňuji Peetovi spolehlivost, a jak prohlásil, že s Katniss čekají dítě, z toho jsem šla do kolen :D A ten konec, toho mi bylo hrozně líto, protože od toho momentu jsem se začala bát, co se stane ve třetím díle, takže jsem v podstatě hned po dočtení posledního řádku popadla další díl :D

    OdpovědětVymazat