úterý 20. listopadu 2012

Recenze - Hunger games: Síla vzdoru

RECENZE NA PŘEDCHOZÍ DÍL JE ZDE.

Hunger games - síla vzdoru

Série:Hunger Games

  •          Originální název: The Hunger Games
  •          Autor: Suzanne Collinsová
  •          Překlad: Zdík Dušek
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Datum vydání v ČR: 5. Dubna 2011
  •          Počet stran: 344
  •          Vazba: brožovaná

Anotace:

Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo…Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká…

Obálka: Už jsem se zmiňovala, jak se mi obálky k Hunger games líbí. Opět tedy musím konstatovat, že modrá obálka je nádherná. Vždycky, když vidím přeplácané obálky, kde ani není poznat název, tak si vzpomenu na Hunger games. V jednoduchosti je krása!

Zajímavost: Kniha vyšla ve Spojených státech v prvotním nákladu 1,2 milionu výtisků (ve srovnání s Vražednou pomstou se jednalo zhruba o trojnásobek). Během prvního týdne se prodalo přes 450 000 kusů a okamžitě následoval dotisk. Krátce před vydáním knihy založilo americké nakladatelství stránku na Facebooku, ke které se během pouhých deseti dnů přidalo přes 22 000 fanoušků.

Thg-stills-peeta-mellark-and-katniss-everdeen-29947609-500-350_large
Děj: Poté co byla Katniss zachráněna z arény se dozvídá, že dvanáctý Kraj už neexistuje. Pohled na trosky domova na náladě nepřidá a na dveře už klepají další problémy. Katniss se ve třináctém kraji necítí zrovna dobře, navíc na sebe vzala úlohu Reprodrozda, a tak musí natáčet různé reklamní spoty do televize. Umíte si představit, jak to výřečné Katniss jde? 

A pak je tu Peeta. Prezident Snow ho vězní v Kapitolu. Když se Peeta objeví na televizních obrazovkách, má Katniss co dělat, aby to ustála. Při dalším spotu vypadá Peeta ještě hůř a u Katniss vidíme první známky toho, že si uvědomuje co k Peetovi skutečně cítí. Hurikána nekomentuju, to jak se ke konci choval… ne že bych ho vinila přímo, ale konec konců, tu zbraň vyráběl on! Závěr zbožňované trilogie přináší skvělé počtení. Síla vzdoru je napínavá, akční a má neuvěřitelný spád. Samozřejmě nechybí zakončení pro mě neexistujícího love trojúhelníku (Hurikán prostě není konkurence), takže je na co se těšit.

66548_423019411087762_619212114_n_largeHodnocení: Trojka se četla opravdu dobře. Suzanne Collins je skvělá vypravěčka, a tak se nebudete moct od knihy odtrhnout. Na knihách velmi oceňuji ten skvělý pocit, kdy jako zázrakem zmizí celý pokoj (i s křeslem, na kterém sedím) a jsem vtažena do děje. Můžu vám slíbit, že u Hunger games se to stane.
Finále bylo šokující, epilog dojemný a po dočtení celé série mohu říct, že to rozhodně nebyl zbytečně strávený čas. Naopak, hladovky se pro mě staly jednou z nejlepších knižních sérií. Všem vřele doporučuji.

Ukázka: „Chtějí po mně, abych přijala roli, kterou mi určili. Mám se stát symbolem revoluce. Reprodrozdem. Nestačí, že jsem se postavila Kapitolu v Hladových hrách a stala se symbolem vzdoru. Teď se musím stát skutečnou pochodní: tváří, hlasem a ztělesněním revoluce.“(strana 15)

Procenta- aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 95 %
·         Děj: 95 %
X_49e17499_large·         Love story: 100 %

Celkový dojem:  97 %

Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.

Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Zdroje:
Anotace 
Obálka
Zajímavost 
Ostatní obrázky 

4 komentáře:

  1. Podle mě je to asi nejlepší díl z celé trilogie. Pamatuju, jak jsem ho četla hned po vydání v angličtině dlouho do noci a po přečtení jsem jenom tupě zírala do zdi. Konec je sice trochu depresivní, ale zase vzhledem k ději naprosto realistický a lepší než nějaký klasický happyend. Naprosto souhlasím, že je to jedna z nejlepších knižních sérií, lepší už je snad jenom Harry Potter. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Třetí díl jsem asi četla nejvíc jedním dechem... Líbily se mi všechny, ale tady, tady bylo něco, co ve mně vyvolávalo emoce snad na každé stránce... I jsem si více oblíbila Katniss, jak se najednou bála o Peeta, když jí došlo, že není jen samozřejmostí, za kterou ho do té doby považovala, ačkoliv přiznávám, že to, co s ním provedli, to jsem hrozně obrečela a celou dobu se modlila, aby se náš sladký Peeta vrátil zpět :) :D Dopadlo to dobře, konec skončil, jak jsem si přála, a na tuhle knihu budu ještě hodně dlouho vzpomínat ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Popravdě mě třetí díl úplně zničil. Možná jsem se do toho moc vžila a moc si to beru, ale po dočtení mi bylo úplně příšerně, moje hrdinka byla neustále na práškách a na pokraji zhroucení a nakonec se ji stalo to nejhorší, co se mohlo stát... U scény s padáčky jsem brečela jako malé dítě a na autorku byla šíleně naštvaná, protože tím bylo vše co Katniss od začátku dělala zbytečné. Jinak mám celou trilogii moc ráda, jen vážně nesnáším, když kniha dopadne tak špatně. Ten konec pro mě rozhodně štastný není, protože všechny události s její psychikou hrozně otřásly a nikdy na ně nebude moct zapomenout.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat