neděle 25. listopadu 2012

Recenze - Dokonalý pár

Dokonalý pár 

Série: Matched

  •          Originální název: Matched
  •          Autorka: Ally Condieová
  •          Nakladatel: Knižní klub
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 328
  •          Vazba: Vázaný

Anotace: V dokonalém světě o všem rozhodují Správci – vyberou vám ideálního partnera, práci i den, kdy zemřete. Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný.


Obálka: Krásná obálka je určitě jedna z prvních věcí, které vás na knize zaujmou. Velmi jednoduchý nápad. Dívka v bublině nenásilně vyjadřuje děj. Líbí se mi styl písma (nedotažená áčka) v názvu knihy. Každopádně nejsem úplně velká milovnice zelené barvy, takže se těším na červenou a modrou obálku.

Proč jsem si knihu vybrala: Kniha mě hodně zaujala. Tak moc, že jsem si ji koupila a hned se dala do čtení. Vážně se mi líbil název. Možná to někomu zní kýčovitě, ale mně se to prostě líbí.

Tumblr_m7zr6whv5n1r8pv9uo1_500_largeDěj: Cassia Reysová je šestnáctiletá dívka, která žije s rodiči a mladším bratrem Bramem ve společnosti, kde panují úplně jiná pravidla, než jsme zvyklí. Takzvaní Správci řídí celou společnost. Rozhodují úplně o všem. Není nijak překvapující, že ze všech uměleckých památek zbylo jen sto dovolených básní, obrázů a knih. V kině promítají jen sto stejných  filmů a posloucháte jen sto vybraných písní. (U knih bych to asi vážně nezvládla, co bych proboha pořád četla?)

To ale není všechno. Správci řídí i kdo bude váš partner. V šestnácti letech vám na seznamovacím večírku vyberou protějšek. Ke Cassie je vybrán její dlouholetý kamarád Xander. Vše se zdá být v pořádku, protože Xander a Cassie si rozumí jako nikdo jiný. Jenže na mikrokartě se na pár vteřin objeví někdo jiný - Ky. Správci to zhodnotí jako omyl, ale nic není jako dřív. Cassie přemýšlí, jestli je rozhodnutí správců správné a navíc to není jediná věc o které pochybuje!

Hodnocení: Kniha hrozně rychle utekla! I když má přes 300 stran, čte se opravdu lehce a nic k nebrání k rychlému "přelouskání". Ally Condieová má skvěle propracované postavy. Cassie se v průběhu knihy mění. Z poslušné dívky, která se neodvažuje přemýšlet jinak, než říkají správci, se postupem času stává slečna s vlastními názory. Xander mi byl od začátku sympatický. Krásná povaha, příjemný vzhled a hlavně bylo vidět, že má Cassie moc rád.

Děj je klidný, moc akce se nedočkáme, ale vůbec to nevadí. Příjemná romantická linka ve skvěle vymyšleném ději poskytuje opravdu kvalitní čtení.  Kniha je prvním dílem k celé trilogii, takže je na co se těšit.


Procenta  - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 90 %
·         Love story: 95 %

Celkový dojem:  92 %

Knihu si můžete objednat v internetovém knihkupectví Livro.cz

Zdroje:

11 komentářů:

  1. Na tejto knihe sa mi strašne páčila postupná premena charakteru postáv. Dej bol ľahký a príjemne plynúci. Určite sa teším na ďalší diel. :D Už ho chcem mať v rukááách :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná kniha, chystám se na druhý díl. Doufám že mě bude bavit stejně jako tenhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se moc těším :) Doufám, že Dokonalý sen nezklame!! :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha měla super začátek, hodně mě nadchla společnost, kde Cassia žila a její výběr partnera. Už se těším na třetí díl, protože konec dvojky aaaa:D:D

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knížku mám i s druhým dílem v knihovničce, ale nějak se k ní pořád nemůžu dokopat:D Možná kdyby bylo víc času:/ Recenze na ni jsou většinou kladné, takže nejspíš o něco přicházím!:D

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku,už jsi chci dlouho přečíst a podle tvé rencenze to bude skvělé počtení.:)

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku jsem četla a moc se mi líbila. Teď se chystám na rereading :)

    OdpovědětVymazat
  8. Knížku jsem četla. Prví díl je docela pěkný. Jen ten konec nebyl úplně podle mých představ. Ale určitě zajímavý nápad! Dvojka a trojka už ale za moc nestojí. A ta obálka je nádherná!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Obálka knížky je hezky zpracovaná. jinak první díl jsem četla a chystám se na druhý.:))

    OdpovědětVymazat
  10. Jo taky souhlasím s tou obálkou, to byla vážně první věc co mě donutila si knihu přečíst a řekla bych, že i ze všech dílů má obálku nejlepší. :)

    OdpovědětVymazat