pátek 4. března 2016

Recenze: Bohové Olympu - Znamení Athény



Znamení Athény
Série: Bohové Olympu

  •          Originál: The Mark of Athena
  •          Autor: Rick Riordan
  •          Překlad: Dana Chodilová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 527
  •          Vazba: Pevná

Anotace: Chystá se velké setkání řeckých a římských polobohů. Posádka z Tábora polokrevných vyráží po moři na bitevním korábu Argo do Tábora Jupiter. Jejich plány však narušuje proroctví sedmi, které se začíná naplňovat. Skupina hrdinů se proto musí vydat do rodiště antických bohů, krajiny Mare Nostrum. Podaří se jim nalézt tajemná znamení bohyně Athény, která jim v boji proti zlu pomohou? Gaia, síla mocnější než všichni bohové, se dál probouzí a ohrožuje budoucnost civilizace. Čas ubíhá a posádka Arga se musí vydat do boje za záchranu lidstva...

 
Obálka: Podle mě jedna z nejhezčích obálek u knih Ricka Riordana. Krásně sytá barva v kontrastu s výrazným drakem a dokonce mám i vydání, které není označeno logem Young Adults.

Proč jsem si knihu vybrala: Druhý díl byl sice o trochu slabší, ale závěr slíbil, že se chystá skvělé počtení a u toho já prostě nemůžu chybět!

„Ale měl taky podezření, že pokud ten strach nezvládne, ovládne on jeho.“ (strana 144)
 
percy jackson, annabeth chase, and leo valdez imageDěj: Percy a Annabeth se setkávají a s nimi i řečtí a římští polobohové. Setkání nakonec nedopadne tak, jak si představují, a proto se formace sedmi polobohů vydává na další výpravu, tentokrát jednu z nejtěžších. 

Hrdinové se budou muset dostat do původního sídla Bohů do Řecka. Annabeth bude hledat prastarou sochu Athény a to se zatím žádnému z Athéniných dětí nepodařilo. Čas je neúprosný a úkol je náročný…

„Dotkla se stěny a ruka se jí pokryla pavučinami.“ (strana 392)

books, reading, and the heroes of olympus imageHodnocení: Rick Riordan ukázal, že si umí perfektně připravit pole působnosti. Celá kniha je propracovaná a skvěle promyšlená. Není nic, co by čtenáře vyrušovalo, naopak mám pocit, že jsem s příběh doslova srostlá a přesně chápu co se kde děje. To ovšem neznamená, že bych nebyla překvapená z toho, co se odehrává, ale nemám už žádné pochybnosti o postavách. Dobře je znám a rozumím tomu, proč se tak chovají a co je k jejich činům vede.

„A ostatní bohové jsou dost indisponovaní, jak víte, rozpolcení mezi svou řeckou a římskou podobou.“ (strana 219)

percy jackson, percabeth, and annabeth chase imageV tomhle díle jsem si užila spoustu skvělých momentů Percyho a Annabeth a i když je knížka pro mladší čtenáře, kam se hrabou kdejaké prvoplánové lovestory. Mnohem víc mě oslovuje postupné budování sympatií než kýčovité „vidím tě druhý den a umřu pro tebe láskou“. Tohle se samozřejmě u Peryho a Annabeth neděje. Známe je tak dlouho, že nic z toho co je napsané, nepůsobí nemístně, naopak!

Závěr byl opět skvělý! Jestli v něčem vyniká tato série, tak je to ve schopnosti udržet si čtenáře až do poslední stránky! Na další díl jsem zvědavá, Rick Riordan si své fanoušky hýčká a umí je navnadit na další díl tak, že doslova hoří zvědavostí.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 85 %
·         Love story: 90 %

Celkový dojem: 84 %
percabeth, percy jackson, and annabeth image 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.
Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat