pondělí 17. února 2014

Recenze: Zrádný anděl



Zrádný anděl

  •          Originální název: Lűgenengel
  •          Autor: Ulrike Bliefert
  •          Překlad: Michaela Škultéty
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 184
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Leonie tráví prázdniny společně s rodiči, kamarádkou Maike a malým bratrem. O nejmladšího člena rodiny se má během dovolené postarat místní dívka Sonja, ke které se Maike začne od začátku chovat podezřívavě. Leonie to nechápe a považuje za přehnané. Sonja však něco tají. Jaká je její minulost? Co je vůbec zač ta dívka s tváří anděla? Pokud Leonie neodhalí děsivou pravdu včas, budou všichni ve velkém nebezpečí.

Edice Thriller
Recenze na Motýlí křídla
Recenze na Mrazivé léto

sisterbrothers
Obálka: Obálky k edici thrillerů nejsou příliš propracované, sází hlavně na jednoduchost a výstižnost. Zrádný anděl v této tradici pokračuje, ovšem mou pozornost moc nezískává - zatím nejhorší obálka.

Proč jsem si knihu vybrala: První dvě knihy byly dobré. Sice jsem měla drobné výhrady, ale už jsem dočítala i mnohem horší série.

„Určitě se nic nestalo“ (strana 40)

Děj: Letní prázdniny měly být pro Leonii nezapomenutelné a to se také stalo, bohužel ne tak, jak si představovala. Celá rodina se vydává na dovolenou, o hlídání malého brášky se má postarat mladá dívka Sonja. 

Amazing:))*Leonie je od začátku vůči Sonje podezíravá, ale nakonec se rozhodne špatný pocit ignorovat. Hrozivá tragédie celou dovolenou zničí. Leonie si uvědomuje, že už nic nebude stejné. Po maminčině smrti se uzavře do sebe a snaží se žít dál. Sonja se ovšem stane součástí rodiny a Leonie už neví, jak ostatním popsat, že se Sonjou je NĚCO špatně!

„Celou svou akcí nedosáhla vůbec ničeho, vůbec ničeho.“ (strana 108)

Hodnocení: Ulrike Bliefertová píše úspěšné scénáře pro televizní seriály a Zrádný anděl je její první kniha. Je vidět, že se autorka nechala inspirovat při psaní scénářů a knížka je hodně postavená na televizním schématu. Děj je spíš pomalejší a klidnější, ale o to méně prokouknutelný, až do konce mě opravdu nenapadal rozumný konec a rozuzlení mě překvapilo.

Young, Wild & Free.„Leonie si hryzala spodní ret. Pak sluchátko zase položila.“ (strana 126)

Knížka se snaží těžit ze zajímavé zápletky, která je ovšem až moc „televizně“ zpracovaná. Ulrike Bliefertová zřejmě pokračuje ve svých psacích zvycích pro televizi a neuvědomuje si, že v knize se musí nudná místa řešit jinak než na obrazovce. Co se daří popsat velmi dobře je chůva Sonja. Špatný dojem ze Sonji se šíří jak lavina a je opravdu zajímavé domýšlet si, co je s ní špatně. Sonja je rozhodně tahoun příběhu, který smetl Leonii na okraj zájmů.

Zrádný anděl je knížka, která neurazí žádného čtenáře zavedené edice Thrillerů.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 70 %
·         Děj: 65 %
·         Love story: 60 %

Celkový dojem: 65 %
Every mother of a son needs this photo | Photography Positions 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

3 komentáře:

  1. Zrádný anděl se mi velmi líbil, ale mrzelo mě, že autorka nezašla víc dopodrobna při popisu Sonji. Sice tam bylo pár částí, které byly z jejího pohledu, ale líbilo by se mi, kdyby jich tam bylo víc a kdyby byly obsáhlejší... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Střídmá obálka, děj plný otazníků a nebezpečí....
    Vypadá dobře...celkem. Jinak hezučké obrázky k recenzi

    OdpovědětVymazat