sobota 9. listopadu 2013

Recenze: Čísla 3 - Nekonečnost



Čísla 3 - Nekonečnost
Série: Numbers

    http://www.egmont.cz/pictures/knihy/original/978_numbers3_obalka-kopie-(1).jpg
  •          Originální název: Infinity
  •          Autor: Rachel Wardová
  •          Překlad: Marie Fulková
  •          Nakladatelství: Egmont
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 264
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Jsme v roce 2029. Anglie se ještě nevzpamatovala z Chaosu. Katastrofální zemětřesení a následné požáry poničily většinu měst, nefungují rozvodné sítě, počítače, telefony. Adam se Sárou, jejich malou dcerou Miou a bratry Sáry Martym a Lukem, jejichž rodiče zahynuli při požáru, se potulují po anglickém venkově, přespávají ve stanu v improvizovaných táborech, v létě i v krutých zimách. Takový život je drsný, jen s velkými obtížemi se dá sehnat jídlo, pitná voda, základní věci k životu.

Recenze na první díl.
Recenze na druhý díl.

UntitledObálka: Jsem ráda, že všechny obálky k číslům drží stejné schéma. V knihovničce vypadají opravdu překrásně. Obálka k Nekonečnosti je sice nejmíň zdobená, na hřbetu už nejsou vyrytá čísla, ale i tak jsem velmi spokojená.

Proč jsem si knihu vybrala: Nemohla jsem si nechat ujít závěr této napínavé trilogie! 

„Na chvíli jsem úplně ochromená.“ (strana 49)

Děj: Při Chaosu byl zničen celý Londýn a klasický svět se ocitá v troskách. Elektrotechnika nefunguje, je nedostatek potravin a lidé žijí v osadách. Adam, Sára a Mia přežili, žijí v hrůzostrašných podmínkách, navíc se musí skrývat, Adam má strach, že si pro něj přijdou. Potom co předpověděl Chaos je známá osobnost a vláda by ho mohla využívat. 

Chernobyl TodaySára je opět těhotná a s Adamovými plány na útěk příliš nesouhlasí. Na místo, kde se skrývají, přijedou ozbrojení muži na motorkách. Když unesou Miu, namají Adam a Sára na výběr a jedou s nimi pryč. Celou skupinu ozbrojenců vede můž jménem Saul, který se až příliš zajímá o malou Miu a to nevěstí nic dobrého...

„Chci zůstat vzhůru u svých vzpomínek…“ (Strana 73)

lovers | TumblrHodnocení: Poslední díl celé série nás zavádí do děsivého prostředí, ve kterém jsme za celá Čísla ještě nebyli. Píše se rok 2029 a autorka se nebojí poukázat na blízkou budoucnost, která by se nám vůbec nezamlouvala. Postavy zůstávají stejné, takže se opět setkáváme s Adamem a Sárou, kteří se každou kapitolu střídají ve vyprávění. 

 „Sedím a rukou objímám Sáru kolem ramen, díváme se do plamenů, až nám ztěžknou víčka.“ (strana 217)

Nekonečnost je hodně drsná a tvrdá, Rachel Wardové nedělá žádný problém popsat jakoukoliv ostřejší scénu. Adamovi je osmnáct, ale řeší složité životní situace, které by nikdo nepřál ani dospělým. Kdyby nebyl zmíněn Adamův věk, nepředpokládala bych, že je tak mladý.


Celá kniha působí hodně realisticky, v Nekonečnosti nejde tolik o samotná čísla, jako o zobrazení zničeného světa, touze po moci a ochraně rodiny. Zápletka s únosem není příliš dlouhá, takže třetí díl má nejmíň stran ze všech dílů. Ukončení série považuji za vkusné, nicméně Nekonečnost se pro mě stala nejslabším dílem, ovšem na velmi vysoký standart, která si Čísla drží už od samotného začátku.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 75 %
·         Děj: 80 %
·         Love story: 80 %

Time washes away everythingCelkový dojem: 78 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Egmont.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

5 komentářů:

  1. Čísla čtu od 1 a už mám přečtenou i 2 (před 2dny jsem si ji koupila :D:D) a chystám se na 3, ta zápletka (krátka jak tady píšeš) mně trochu zklamává, že je teda fakt krátká :D čekala jsem že to bude od začátku až dokonce napínavý děj, ne jak předešlé díly že se něco dělo až nakonci.. ale tvoje recenze jsou skvělé..)) vyplatilo si ji koupit? )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku se určitě vyplatilo koupit!! Když nic jiného aspoň budeš mít celou sérii doma a na hřbety obálek se skvěle kouká :) Ale přesto si myslím, že se ti bude třetí díl líbit a celý závěr série si užiješ :-)
      Přeji hezké čtení :)

      Vymazat
    2. To jo, ty hřbety jsou úžasné:) a děkuju

      Vymazat
  2. Tahle série měla zajímavý nápad, ale bohužel mě děsně štvalo chování postav a to se mi pak prostě něco horko-těžko čte. Nicméně třetí díl byl podle mě nejlepší...

    OdpovědětVymazat