středa 21. listopadu 2012

Recenze - Rezistence

Rezistence

Série:Divergence


  •          Originální název: Insurgent
  •          Autor: Veronica Rothová
  •          Nakladatel: Cooboo
  •          Počet stran: 352
  •          Vazba: Vázaný
  •          Datum vydání: Září 2012


Anotace: Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

 Obálka: To, že nakladatelství CooBoo má ty nejhezčí obálky je věc známá. Nechávat knihy v originální obálce je spásný nápad. Nikoho tedy nepřekvapuje, že Rezistence vypadá naprosto úžasně.

Děj: Rezistence začíná tam, kde Divergence skončila. Potom co Tris přišla o svoje rodiče, zabila kamaráda Willa a zjistila, že její frakce je plná zrádců musí nasadit všechny své schopnosti a sesadit vůdkyni Sečtělých Jeanine.

Tumblr_mcf1vcpemn1qil3vwo2_r1_500_largeSituace ovšem není nejjednodušší. Tris se pohádá s Tobiasem, který tvrdí, že se chová až příliš nebezpečně a neváží si života. Tobias a Tris se musí podrobit výslechu pod sérem Upřímných. Tris, která sice séru může odolat, se rozhodne ulevit od své bolesti a přiznat se, že Willa zabila (byť byl Will pod vlivem simulace a přímo ji ohrožoval). Christina je zděšená a snaží se bývalé kamarádce vyhýbat.

Odhalení divergentních jedinců, kteří se stávají klíčovými osobami, nese další komplikace se kterými se Tris musí vypořádat. Tobiasova matka Evelyn přichází s novým řešením. Skupina odpadlíků, kterou vede, nabírá na důležitosti. Evelyn má velké plány. Společnost bez frakcí!

Co dělám po dočtení: Hledám další stránku!

Hodnocení: Přiznám, že po jedničce jsem se nezařadila mezi nadšené fanoušky knihy. Divergence se mi sice líbila, ale nevzbudila ve mně extrémní poblázněnost. To je tím očekáváním. Neměla jsem se na to těšit jako na Ježíška. To co ale nedokázala Divergence, hravě zvládla Rezistence.

Aukjglnceaeiqtf_largeRezistence byla prostě skvělá. Děj mě nadchnul a konečně můžu s ostatními fanoušky opěvovat výborný nápad mladé autorky. Veronica Rothová má vynikající styl psaní. Píše velice poutavě a přináší krásně propracovaný děj. Na rozdíl od jiných autorů se s ničím nepáře. Šokující brutální scény a děj, který nikdo nečeká. Přiznám se, že na konci jsem hladala další stránky. Nějaké mínusy tu samozřejmě jsou, ale při excelentním ději se dají lehce prominout. Pořád mi trochu vadí Tris a její „magor“ chování. V tomhle směru jsem si mnohem víc oblíbila Tobiase. 

Rezistenci lze vřele doporučit všem fanouškům dystopií. Napětí, nespravedlnost a vzpoura křičí z každé stránky.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 95 %
·         Děj: 100 %
·         Love story: 90 %

Celkový dojem:  95 %

Zdroje:

7 komentářů:

  1. Rozhodně souhlasím, co se týče toho vynikajícího stylu vyprávění. Právě proto se mi první díl tak líbil. :) I když, ten začátek mi přišel trochu nudný, no :D
    Ale co se týče Rezistence, tak ta mě popravdě moc nenadchla... Nevím, ale zase jak říkáš, tobě se první díl moc nezamlouval, zatímco mě jo a s druhým dílem to máme zase opačně :D Ach ty rozdílné názory :D Ale přesto se těším na třetí díl!! :)
    btw. pěkná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  2. První díl se mi moc moc líbil a druhý teprve číst začínám, takže uvidíme jaký bude :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já četla zatím jen Divergent, protože teď ty série prostřídávám, ale z toho jsem byla unešená, je to tady zas jak kdo, někdo říká, že je to lepší, někdo říká, že to trochu upadá a zvedá se až Aliancí :/ Noo, uvidím ;)

    OdpovědětVymazat
  4. musím dodat, že mě překvapilo, jak se to nakonec v Divergent všechno rozuzlilo, čekala jsem, že zbytek trilogie bude o té armádě a Čtyřkovi :) tím mě mile překvapila, nenatahuje to zbytečně a dává nám tak možnost spletitějšího a zajímavějšího děje

    OdpovědětVymazat
  5. Rezistenci zrovna čtu a jsem nadšená. Čtu jí hned po Divergenci a už se nemůžu dočkat až si pořídím Alianci. A hrozně moc se těším, až půjdu do kina a budu moci zhodnotit, jak se jim podařilo ztvárnit Čtyřku :)

    OdpovědětVymazat
  6. moc dobrá kniha, dystopické knihy se mi líbí a tahle rozhodně patří k těm lepším...

    OdpovědětVymazat
  7. teda teď takhle mimo soutěž, protože jsem netušila, že jsem ti to už komentovala, tak se neboj :D do hopu to nedám, nicméně já mám Tobiase taky ráda :) Tris beru jako hlavní hrdinku, ale nemám k ní sympatie ani antipatie :D to je dost zvláštní, když si vezmeš, že je to hlavní hrdinka :D
    ale že tě nenadchlo divergent? já nevím, přemýšlím nad tím, já jsem se do toho vrhla bez toho, abych věděla, že to všichni čtou, bez toho, abych věděla, že je to všemi chválené a že má být film :D takže já byla hrozhně mile překvapená a vážně mě to vtáhlo :)

    OdpovědětVymazat