pátek 23. listopadu 2012

Recenze - Závist

Závist

Série: Emty Coffin



  •          Originální název: Envy
  •          Autor: Gregg Olsen
  •          Překlad: Eva Kalábová
  •          Nakladatelství:  Fortuna Libri
  •          Počet stran: 296
  •          Rok vydání: 2012
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak… ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá. Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu?
Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit… a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli. Autor se nechal inspirovat pravdivým příběhem internetové šikany a Závist je prvním dílem odvážné, otevřené a hrůzostrašné série, která vás přivede až na hranu mezi životem a smrtí.

z
Obálka: Fíha. To je ale depresivní pohled. Už od první chvíle je jasné, že tohle nebude obyčejná koupel ve vaně. Chválím zelenou a černou barvu. Obálka vypadá vážně depresivně.

Zajímavost: Z části skutečný příběh nám servíruje Gregg Olsen, který doposud psal knížky pro dospělé. Jak se mu povedl debut v románech pro mladé, můžete sami posoudit.

Děj: Katelyn Berkleyová je mrtvá. Nikdo neví, jestli to byla vražda, sebevražda nebo nehoda. Dívčino tělo nalezla matka ve vaně. Katelyn zabil elektrický proud z jejího milovaného kávovaru. Bývalé kamarádky Hayley a Taylor se snaží vypátrat, jak to všechno skutečně bylo. Pátrání ovšem komplikuje tajemství, o kterém by raději nikdo nic nevěděl.

Hodnocení: Závist řeší velmi aktuální problém – internetovou šikanu. Téma je tedy velmi zajímavé, problém je spíš ve zpracování. První polovina knihy je vážně nudná. Nic se výrazně neděje, pletou se postavy a jediné čím se autor snaží zaujmout je popis mrtvoly na pitevním stole. To mě jako pravidelnou divačku Sběratelů kostí nijak nešokuje.

Naštěstí je tu druhá polovina knihy. Dozvídáme se, že Hay a Tay nejsou jen obyčejné školačky. Jejich táta píše detektivky, takže mají s řešením záhad zkušenosti. Holky jsou odhodlané záhadu vyřešit a k tomu jim pomáhá TEN dar. Bohužel fascinující dar dvojčat jsem už v podobném vydání viděla ve Věřte - nevěřte, takže překvapení se nekonalo. Konec je dobře zpracovaný, ale nedokáže nahradit první půlku knihy. Možná jsem si od Závisti slibovala děsivější scény a trochu toho strachu. Podle mě by měla být kniha mnohem kratší. To, co bylo řečeno, se dalo napsat mnohem poutavěji a na méně stránek.

Procenta - aneb jak se mi líbí:
·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 70 %
·         Love story: 50%

Celkový dojem:   70 %

Knihu si můžete objednat v internetovém knihkupectví Livro.cz.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat