pátek 9. listopadu 2012

Recenze - Krásní mrtví Phoenix

Krásní mrtví – Phoenix

Série: Beautiful Dead



  •          Originální název: Beautiful Dead - Phoenix
  •          Autor: Eden Maguire
  •          Překlad: Edita Drozdová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Počet stran: 280
  •          Formát: brožovaná
  •          Datum vydání: 2. 10. 2012

Anotace:

Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím. Darina již pomohla objasnit tajemství smrti Jonase, Arizony a Summer. Nyní ji čeká to nejtěžší... Odhalit okolnosti záhadné smrti Phoenixe.
Krásný mrtvý Phoenix, Darinin kluk, její největší láska. Už je to skoro rok, co zemřel, a oficiální verze vypovídá o rvačce na benzínce, při které byl ubodán. Kdo je zodpovědný za jeho smrt? Darina ví, že to musí zjistit, a že pak Phoenixe ztratí navždy... Opouštějí ji síly, nenachází u nikoho pomoc. Dokonce samotný Phoenix jako by pravdu znát nechtěl. Neviditelná křídla tlučou a Krásní mrtví nenaleznou klid, dokud pravda nevyjde najevo. Čas běží...

Obálka: Poprvé se na obálce u série krásných mrtvých vyskytují dvě postavy. Je to Darina a samozřejmě Phoenix. Obálka je celkem pěkná, i když vzhledově nepředstavuje nic výjimečného. Pravda je, že Phoenixe jsem si představovala hezčího.

Proč jsem si knihu vybrala: Na poslední část série jsem se těšila nejvíc. Zajímalo mě, jak to nakonec všechno dopadne.

Děj: Darina má těžký rok a vypadá to, že zakončení nebude o nic snažší. Potom co pomohla Jonasovi, Arizoně a Summer je na řadě milovaný Phoenix. Když se krásní mrtví zase objeví ve staré stodole, ukazuje se, že Phoenix má z odhalení pravdy strach. Pátrání nepřispívají ani špatné vztahy s Phoenixovou matkou či malým bráškou, a tak má Darina vážně co dělat.

Hodnocení: Hodně se mi to líbilo. Série má velmi dobrou detektivní linii, ale nechybí také spousta skvělých situací: promluvy Dariny s Laurou, zamilované částí s Phoenixem a odhalování drogového doupěte.
Darina se v posledním díle dost změnila, čímž se v pomyslném žebříčku oblíbenosti postav dostává hodně vysoko. Phoenix trochu zklamal, ale těžko soudit rozpoložení jeho mysli v takové situaci. Co ale pořád nechápu je to cestování v čase. Nebylo by jednodušší podívat se hned, jak to bylo? (dějově chápu, že to musí být na konci, ale logicky moc ne).

Zakončení celé série je uděláno velmi vkusně. Měla jsem celkem strach, aby konec nesklouznul k nereálným popisům, ale autorka to zvládla vážně dobře. Po celé sérii krásných mrtvých bych určitě ocenila další knížky od Eden Maguire. Moc dobře se ukázalo, že píše vážně dobré příběhy.

Ukázka: 
Darino, je to už skoro rok.“
Neříkej to! Nepřipomínej mi to!
„Blíží se výročí… bude to těžký.“ (strana 14)

Tumblr_maysv8nyfj1rogbvmo1_400_largeProcenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 75 %
·         Děj: 85 %
·         Love story: 80 %

Celkový dojem:  80 %

Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.

Zdroje:

1 komentář:

  1. sérii jsem ještě nečetla (doteď jsem ani nevěděla, kolik má přesně dílů) a ani mě moc neláká. vůbec nevím, co si o tady té živé-mrtvé věci mám myslet. sice je fantasy můj nejoblíbenější žánr, ale bojím se, že by to na mě působilo trochu depresivně :/DD nadruhou stranu oceňuju, že je to něco jiného, nového, neokoukaného ;)
    jinak se mi líbí řád recenze :))

    OdpovědětVymazat