pátek 2. listopadu 2012

Recenze - Hunger games: Aréna smrti


Hunger games – aréna smrti
Série:Hunger Games


  •          Originální název: Hunger Games
  •          Autor: Suzanne Collinsová
  •          Překlad: Zdík Dušek
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Datum vydání: 6. dubna 2010 
  •          Počet stran: 328
  •          Vazba: brožovaná

Anotace:
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska…Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

ViewyZajímavost: Spojení Big Brothera a války v Iráku přináší knižní bestseller. Nápad se zrodil ve chvíli, kdy Suzanne Collinsová přepínala televizní kanály.

Obálka: Americká a Česká obálka se od sebe výrazně neliší. U České verze je pouze přidán podtitul Aréna smrti a to sytě červenou barvou. Obálka působí jednoduše, vybroušeně a v tom je ta největší krása. Největší dominantu obou obálek tvoří samozřejmě reprodrozd.

Pocity po dočtení: Nejsem schopna slova. Naprostá extáze.

Děj:
A je to tady! V troskách Severní Ameriky v zemi Panem se chystají další Hladové hry. Hladové hry jsou trestem za neposlušnost proti Kapitolu (hlavní město Panemu) a letos se bude konat už 74. Ročník. Každý rok jsou vylosováni ze všech krajů soutěžící ve věku 12 až 18 let, kteří spolu budou bojovat na život a na smrt v aréně. Vyhrát může jen jeden!

Dvanáctý kraj – poslední a také nejopovrhovanější kraj. Otřesné

podmínky pro život a spousta lidí trpící hlady. Právě zde se poprvé setkáváme s Katniss. 16letá dívka, která se stará o svoji psychicky unavenou matku a mladší sestru Prim. Právě malá Prim je vylosována do Hladových her. Katniss neváhá a hlásí se jako dobrovolnice. Společně s ní bude soutěžit 16letý chlapec Peeta Mellark. Katniss je v šoku, Peeta ji kdysi velmi pomohl. Daroval jí chléb a zachránil ji tak před jistou smrtí. Teď spolu ale musí soupeřit!


Po příjezdu do Kapitolu se seznamujeme se všemi splátci a zjišťujeme, že ač Katniss skvěle stopuje a loví zvěř, vyhrát hladové hry bude tvrdý oříšek. Navíc věčně opilý Haymitch (jediný žijící vítěz HG z 12 kraje a také trenér Katniss a Peety) nutí oba splátce do vřelého přátelství, protože kamery a sponzoři jsou všudypřítomní. Z dalších splátců vás zajisté osloví mladinká Routa, vychytralá dívka z páteho kraje, jejíž jméno se nedozvíme (Katniss ji nazývá Liškou) a také profesionální splátci, kteří se chtějí  Katniss co nejrychleji zbavit. Jakmile se dostanete do bodu, kdy jsou všichni splátci vpuštěni do arény, nebudete moct přestat číst. To co se začne dít je totiž fenomenální !!!

Hodnocení: Kniha je vyprávěna v ich-formě, a tak čtenář nemá problém vytvořit si s hlavní hrdinkou pouto. Katniss vládne velkou vnitřní silou a energií. Nebojí se rychle jednat a má dobrý úsudek. Takový typ postav se mi líbí nejvíc. Nemám ráda, když dívky hrají „druhé housle“ a jen čekají na svého prince. Katniss je pravý opak. Dokonce si všímáme i netypického rozvržení rolí. Zatímco jde Katniss lovit, Peeta sbírá bobule, (jo no všichni jsme lovci a sběrači) ale nepovažujme Peetu za slabého a neschopného. Pekařský synek vyniká v zápase a síly má na rozdávání. Zvedat pytle s moukou se mu zajisté vyplatilo.



Na příběhu je vážně skvělý ten pocit srovnávání nebo alespoň já jsem se mu neubránila. Otázka, jak dlouho bych přežila v aréně, mě prostě brala. Hunger Games jsou plné akce, náhlých zvratů a ve finále nechybí prostor pro zamyšlení. Určitě bych zdůraznila, že to není čtení jen pro náctileté, přestože hlavní postavy dosahují právě takového věku. Hunger Games mají přínos i pro starší čtenáře.

the hunger games books | TumblrCelým příběhem se nenásilně prolíná milostná zápletka, přestože o ni Katniss nejeví většího zájmu, čtenář si přijde na své. Osobně považuji za zajímavější typy zlobivé kluky se spoustou problémů, ale Peeta vás oslní, ať už se vám líbí cokoliv. Blonďák s modrýma očima „nenápadně“ ničí konkurenci v podobě Katnissina nejlepšího kamaráda Hurikána, který moc prostoru nedostane.


Nej scéna: Doopravdy jsem přemýšlela co vybrat. Vlastně celá kniha je plná těch nejlepších scén. Tak snad jen pro ilustraci jednu „šokovku“.

 „Což to udělat takhle? Vyhraješ a vrátíš se domů. Pak tě určitě nebude moct odmítnout, ne?“ říká Caesar povzbudivě.
„Myslím, že to nepůjde. Výhra… v mém případě nepomůže,“ říká Peeta.
„Jak to, že ne?“ diví se Caesar.
Peeta se rdí jako rak a vykoktá: „Protože… protože… sem přijela se mnou.“

Procenta- aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 100 %
·         Děj: 100 %
 Love story: 100 %

Celkový dojem:  100 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

18 komentářů:

  1. Ach, Hunger games.... <3
    Mám za sebou všechny tři díly a jsem ráda, byla by škoda si tohle nepřečíst... dvojka byla podle mě lepší ale i tak je jednička boží!!!!! =D

    OdpovědětVymazat
  2. Nepřečíst tohle, to by byla vážně škoda!! :) Dvojka byla super, mooc se těším na film :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Amy, děkuju za pochvalu na mém blogu a náhodou to tu máš moc pěkné! A na Hunger Games se taky brzy chystám, jen bych potřeboval, aby měl den tak 100 hodin, abych to stíhal. :D

    OdpovědětVymazat
  4. To já taky :D 100 hodin bych brala...musím číst spousta knih do školy a času není mnoho. Jinak taky moc díky za koment :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze, je to úžasná kniha...a je to prostě strhující příběh od začátku do konce :)

    OdpovědětVymazat
  6. doufám ze si jí někdy koupím

    OdpovědětVymazat
  7. Nejlepší kniha kterou jsem kdy četla, zamilovala sem si Kaatnis a určitě když si mám vybrat mezi Peetou a Galem tak stoprocentně Peeeeeeeta miluju ho určitě všem doporučuji tuhle knihu. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Knížku jsem četla nedávno a zamilovala jsem si jí :). Pěkná recenze!!

    mojenejnejknihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Po tehle serii knizek strasne moc touzim. Zatim jsem videla prvni dil filmu a hodne me bavil. A jak vidim ty taky hodnotis 100%.

    OdpovědětVymazat
  10. Přečetla jsem všechny tři díly jedním dechem a hned jak vyrazil do kin druhý díl, nesměla jsem tam chybět. Právě u toho druhého dílu se mi strašně líbil popis té arény. Prostě jsem to musela vidět :)

    OdpovědětVymazat
  11. Zrovna čtu poslední díl. Miluji tuto trilogii ♥

    OdpovědětVymazat
  12. Hunger games je prostě boží série. :3

    OdpovědětVymazat
  13. skvělá série a tohle byl podle mě ten nejlepší díl z ní...

    OdpovědětVymazat
  14. Ach jo, jsem asi jediná HG nepolíbená. Já vím, já vím, nevím, proč se jí vyhýbám. Já vím, že by mě bavila a tak, ale prostě nevím. Dokonce jsem tu knihu jednou vyhrála, u Ronnie jsem soutěžila (byla to fakt zajímavá a kreativní vícedenní soutěž, člověče, nebylo to dokonce i měsíc:DDD?). Pak mi TRADÁ přijde domů Aréna smrti a Ronnie mi píše, že ji hrozně udivilo, že jsem to nečetla, tak mi ji musela za každou cenu poslat. Teď bych si tu knihu už nechala, to je jasný, ale já ji darovala sestře, která tu trilogii četla a moc se jí líbila. Chtěla jsem jí tak dopřát možnost nějakého re-readingu, asi jsem to neměla psát Ronnie :D Byla z toho chudák smutná :D

    OdpovědětVymazat
  15. Nedávno jsem dočetla celou sérii - no spíš přečetla jedním dechem, a jsem naprosto unešená! :) Přesně jsem si říkala to o Peetovi, že mám ráda zlé hochy, ale on mě něčím naprosto upoutal a hned se stal mou nejoblíbenější postavou <3 A souhlasím s nej momentem :) Oblíbila jsem si ho snad nejvíc, plus ještě ten, kdy Katniss vzpomíná, jak jí hodil ten chleba, ta je také nezapomenutelná :)

    OdpovědětVymazat
  16. Nojo zlí hoši jsou zli hoši, ale kdyby byl takový Peeta, tak by to nejspíš zničilo celej příběh a on je něčím vážně výjimečný. Každopádně THG jsou podlé mého názoru nejlepší série. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Tato kniha mě úplně vtáhla svým dějem a atmosférou, příběh je úžasný, svět je úžasný a postavy jsou úžasné, potřebuje snad čtenář něco více? Podle mě ne! Já byla z této knihy opravdu nadšená a ještě ten den co jsem to přečetla jsem si do knihkupectví běžel pro další díl, vlastně celou sérii jsem měla přečtenou za čtyři nebo pět dní a asi po měsící jsem to četla zase celé znovu, za mě, první díl perfektní, druhý ještě lepší, ale u toho třetího moje nadšení zase trochu opadlo, ale i přes to je to jedna z mých nejoblíbenějších knížních sérií.
    Jen první díl filmu mě zklama, ale kniha a film jsou taky dvě rozdílné věci, které se nemůžou srovnávat :)

    OdpovědětVymazat