středa 7. listopadu 2012

Recenze - Cinder

Cinder 

Série: Lunar Chronicles



    http://www.egmont.cz/pictures/knihy/original/398_Cinder_titulka.jpg
  •          Originální název: Cinder 
  •      Autor: Marissa Meyer
  •          Překlad: Jana Zejmanová
  •          Nakladatelství: Egmont
  •          Datum vydání: 17. 4. 2012
  •          Počet stran: 400
  •          Formát: brožované


Anotace: Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

Cinder (Lunar Chronicles, #1)Zajímavost: Přichází další pokus o oživení popelky. Jestli čekáte Hilary Duff a Chada Michaela Murreyho, tak jste na omylu. Přichází androidní svět a s ním Cinder.

Obálka: Obálka je honosná, fialová barva a obrázek Cinder vypadají dobře.  Můžu jednoznačně říct, že první co mě na knize zaujalo, je právě obálka. Zahraniční obálka se střevíčkem je také hezká, ale dávám přednost naší verzi.

Děj: Cinder je 16, žije v Novém Pekingu a zvládá toho vážně hodně. Pracuje jako mechanička a vydělává pro svoji macechu a její dvě dcery peníze. Jednoho dne získává Cinder velmi důležitou zakázku od korunního prince Kaie. Kai potřebuje opravit svého androida, a díky tomu se objeví právě u Cinder, která je nejlepší mechanička ve městě.

Tumblr_md2wzap0dk1qimmcuo4_500_largeCinder je z 36 procent kyborg a macecha by se jí nejradši zbavila, podle toho se i chová. Zakáže ji ples, na který se velmi těšila. Zlom nastává ve chvíli, kdy se nevlastní sestra Pivoňka nakazí smrtelnou chorobou – Leutumózou. Nemoc sužuje celé město a nevyhýbá se ani královským, nemocí totiž trpí císař země. Příznaky nemoci jsou podobné moru (více stádií, červené skvrny). Leutumózu zatím nejde vyléčit, i když se o to vehementně snaží tým doktorů (chce to Hause, ten vyléčí všechno). Léky testují na kyborzích, kteří jsou vylosováni podle identifikačního čísla. Problém je, že žádný z kyborgů experimentální léčbu nepřežije. Jako náhrada je rodinným příslušníkům kyborga vyplácena renta a toho se chytí macecha. Přihlásí Cinder jako dobrovolnici! Cinder musí podstoupit léčbu a sloužit vlasti.
 
Hodnocení: Příběh na motivy známé pohádky mi sednul. Je sice pár chybiček, které by se daly zkritizovat, ale celkově je Cinder velmi milá oddychovka. Převažují popisy a hlavně jemná romantická linka. Příběh je dobře odhadnutelný, to mi sice u ostatních knih vadí, ale tady je to prostě roztomilé jako u mých oblíbených pohádek.

Komu nevadí spojení popelky, kyborgů a vyhlazující nemoci, ať se dá vesele do čtení.

Procenta - aneb jak se mi líbí:
·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 80 %
·         Love story: 75 %

Celkový dojem:  82 %

Zdroje:

15 komentářů:

  1. Mě se ta kniha fakt líbila! :)
    Těším se na další díl! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak snad budeme mít možnost pročíst dvojku co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si myslím, že kniha je skvělá, i když děj jak jsi napsala je předvídatelný:) Je to zase něco jiného a já netrpělivě vyhlížím další díl, na který se neuvěřitelně těším. Jinak povedená recenze:))

    OdpovědětVymazat
  4. Vážně super... konečně originální zpracování Popelky. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Těším se až si ji budu moct přečíst. Moc mě zaujala, mohla by být velmi zajímavá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dneska jsem si ji přinesla z knihovny a fakt se na ni těším :) jsem jediná, komu se naše obálka vůbec nelíbí? :D pěkná recenze :) a jsem ráda, že nespoileruješ :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem zvědavá na druhý díl:)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělá jednohubka. Už se těším, jak se zakousnu do druhého dílu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Na tuhle knížku si brousím zoubky delší dobu. Už se na ní těším. :) Objevila jsem ji v naší knihovně.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak 100% vím, že tahle kráska bude pod stromečkem. :3 Strašně se na ni těším! :D

    OdpovědětVymazat
  11. Tahle série mě opravdu zaujala, i když u tohoto dílu se mi obálka vůbec nelíbí.. Ale jinak příběh, teda spíš nápad, mi to přijde dobrý a rozhodně si chci tu knížku v budoucnu přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ach jo :D To je taky taková série, které se snažím vyhnout :D Já vlastně netuším proč :D Asi proto, že mě štvou české obálky :D I když originál je má nádherný. Jasně, jasně, hodně knih si s sebou nesou i autorská práva na obálky, který jsou mnohdy fakt šíleně předražený, takže je prostě daleko jednodušší si udělat vlastní, ale i tak :D

    OdpovědětVymazat
  13. Cinder bych si moc ráda přečetla. :) Slyším na ni ze všech stran pozitivní názory. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Cinder je moc hezká, ikdyž druhý díl je možná hezčí. Celou dobu ukazuje podobnost s pohádkovou předlohou a pak bum! Nečekaný konec! Souhlasím.

    OdpovědětVymazat