středa 12. listopadu 2014

Recenze: Like me



Každé kliknutí se počítá

    http://www.kniha.cz/fotocache/bigorig/9788020433664_1%20Like_me.jpg
  •          Originál: Like Me - Jeder Klick zählt
  •          Autor: Thomas Fiebel
  •          Překlad: Michaela Škultéty
  •          Nakladatelství: Mladá Fronta
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 136
  •          Vazba: Pevná

Anotace: Na škole vypukne šílenství – místní sociální síť ON spouští vlastní televizní vysílání a hledá nového moderátora. Pravidla jsou jednoduchá – stačí být členem, získat co nejvíce přátel a lajků za své příspěvky. A cesta k úspěchu? Post the most! Počáteční zábava, náběr hordy přátel a hon za body se však brzy vymkne kontrole. Nesmělá Karo, zdánlivě sebevědomá Jana a vtipálek Eddie se nezadržitelně řítí do průšvihu. Každá sranda totiž něco stojí. O to víc, když přestává být k smíchu. Pod tlakem událostí a důsledků svých lehkovážných činů čelí všichni tři zásadním otázkám. Na co všechno mám ještě žaludek? Dokážu vystoupit z rozjetého vlaku? A můžu nějak napravit, co jsem spískal?

Obálka: Provedená v jednoduchém stylu a hezky barevná. Pro mě ovšem zůstává název lákavější než obálka.

Proč jsem si knihu vybrala: Každou chvíli slyším různá varování ohledně sociálních sítí. Zatím jsem neměla možnost přečíst knížku, která by se tomuto tématu věnovala celým obsahem. Like me je sice kratičká knížečka, ale sociální sítě v žádném případě nešetří.

"Na kterým místě jsme vlastně my?" (strana 30)

...Děj: Nová sociální síť ON doslova zamořila celou školu. Kara sice internet nikdy moc nemusela, ale potom, co na síti vyhlásí soutěž o nového moderátora, zpozorní. Kary kamarádka Jana je odhodlaná soutěž vyhrát a udělat pro to téměř cokoliv, společně se spolužákem Ediem se holky rozhodnou soutěž vyhrát a navzájem se podporovat. 

Soutěž se velmi rychle začne dostávat do fáze, kdy zveřejněná videa zesměšňují všechny okolo. Celá škola začíná být v problém, ale sociální síť ON je neřekla poslední slovo...

"Znamená to, že jsme zase kamarádky?" (strana 61)

more iphone <3Hodnocení: Knížka má lehce přes sto stran a po celou dobu se neřeší nic jiného než sociální síť ON, takže moc vedlejších témat nečekejte. Byla jsem překvapená, jak se autorovi podařilo vykreslit postupnou závislost na sociální síti a ke konci zase uvědomění a pochopení toho, jak moc soutěž hlavním hrdinům ublížila. Příběh není tolik zábavný, ani vtipný, je jen prostě hodně reálný a upřímný.

„Chtěl, abych nikomu nevěřila.“ (strana 108)

Knížku bych doporučila především mladším čtenářům, kteří tráví na internetu hodně času. Rozhodně není na škodu vidět, co dokáže jedna hloupá soutěž na sociální síti. Přesto není kniha nijak výrazně moralizující, takže nemáte pocit, že vy vám někdo přikazoval, jak se máte začít chovat. Myslím, že to je na Like me nejvíc přínosné, pomůže podle mě mnohem víc, než kdejaká brožurka o škodlivosti Facebooku.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 75 %
·         Děj: 70 %

girlsCelkový dojem: 73 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat