pondělí 25. listopadu 2013

Recenze: Temná akademie - Spoutaní



Spoutaní
Série: temná akademie

  •          Originální název: Blood Ties
  •          Autor: Gabriella Poole
  •          Překlad: Matocha Čeněk
  •          Nakladatelství:  Fragment
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 272
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Před začátkem nového semestru se Darkova akademie stěhuje do New Yorku. Cassie už není nováčkem, který jen tápe. Stala se silnou osobností, odhodlanou skrýt svá tajemství. Poté, co byla přijata mezi Vyvolené, se musí vyrovnat se svými neuvěřitelnými schopnostmi. Její láska ji přivádí do nebezpečí a zlovolný duch v jejím nitru získává stále větší moc. Zvládne se Cassie postavit mocným silám a nenávisti? Zachrání své přátele od strašlivého osudu, anebo je zahubí, aby spasila sama sebe? Kdekoli se objeví Darkova akademie, tam je smrt nablízku..
Pinterest 
Recenze na první díl

Obálka: Barevně zajímavější než obálka k prvnímu dílu. Největší nadšení mám pak z hřbetu knihy, děsivě zhlížející oči vypadají na poličce skvěle.

Proč jsem si knihu vybrala: První díl Temné akademie byl celkem slušný a pro rozjezd kvalitní sérii ideální. Od druhého dílu jsem tedy hodně očekávala.

„No tak takhle se Vyvolení udržují při životě.“ (strana 47)

Děj: Jak je na Darkově akademii zvykem, škola se stěhuje na nové místo. Tento semestr bude sídlit v New Yorku. Cassie je z této změny nadšená a radost přiživuje i fakt, že na škole není nová a ví, jak co chodí. Na konci minulého semestru byla přijata mezi privátní skupinu Vyvolených a její schopnosti zesílily. Cassie si je vědoma své síly, ale zlý duch, který žije v jejím těle, jí stěžuje celou situaci. Zvládnout celý semestr bude vyžadovat velkou sílu a Cassie netuší, jestli zvládne zachránit sebe a své přátele.

Xeap | via Tumblr „Šok z jeho dotyku ji přivedl zase k sobě a uvědomila si, kde je. Kdo je.“ (strana 112)

Hodnocení: Druhý díl je pro mě nemalým zklamáním. Čekala jsem, že děj, který byl nastíněn v jedničce, bude nějak rozumně pokračovat a příběh se stane temnějším. Gabriella Poole ovšem nechává knihu stagnovat v popisných odstavcích a gradování příběhu ji příliš nezajímá. Spoutaní sice oplývají zajímavými nápady, ale to už jsou všechno věci z prvního dílu, ve druhém díle je potřeba přidat další zajímavé momenty, což se autorce ani trochu nedaří.

„Viděl jsem na ni dobře a přísahám Bohu, že to byla ona.“ (strana 137)

Přesto je Gabriella Poole velmi dobrá v popisování prostředí, v němž se kniha odehrává. Všechna zákoutí New Yorku zvládla vykreslit dokonale. Možná je to trochu přehnané, ale na téhle knize je nejlepší právě ono střídání měst, ve kterých akademie sídlí. 

Swag :3 | via TumblrProstředí New Yorku je vylíčeno kouzelně a bere na sebe všechnu pozornost, postavy pak zůstávají trochu pozadu a nepovede se je tolik popsat. To ubírá na kráse hlavně Cassie a Ranjitovi, protože mě přestávají tolik zajímat.

Konec je hodně otevřený a doslova láká na čtení dalšího dílu. Já jsem sice s pokračováním trochu opatrnější, ale stejně mě kniha dále zajímá. I kdyby nic, akademie se zase přestěhuje a já se těším na další místo, kde bude sídlit. 

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 75 %
·         Děj: 60 %
·         Love story: 50 %

Celkový dojem: 62 %

    Untitled
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

2 komentáře:

  1. Na túto knihu sa už asi pol roka chystám, ale nejak sa mi do toho nechce :)

    OdpovědětVymazat
  2. sledujem recenzie na tieto knihy a stále sa neviem rozhodnúť :D

    OdpovědětVymazat