úterý 2. července 2013

Recenze: Jmenuji se X



Jmenuji se X
Láska, co spaluje. Touha, co ničí

  •          Originální název: The story of X
  •          Autor:  A.  J. Molloy
  •          Překlad: Petruše Klůfová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 248
  •          Vazba: Vázaná

Anotace: Dvaadvacetiletá americká studentka Alex (pro přátele X) přijíždí do Neapole, kde chce získat pro svou práci podklady o italské mafii. Hned první večer se v luxusní kavárně setká s elegantním mužem, který jí naprosto učaruje. Marc Roscarrick - potomek šlechtického rodu - je přátelský, pohledný, inteligentní a neuvěřitelně přitažlivý. Kolem něj se však vznáší aura záhadnosti. Atraktivní muž v X probudí dosud nepoznanou touhu. Jeho tajemství je ale pro dívku šokující. Vztah X s Marcem je možný pouze za jeho podmínek. Dokáže se X vzdát svých přání a podřídit se? Své touze, ohromující přitažlivosti a erotickým tajemstvím, která ji děsí a vzrušují zároveň?

http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/keep-calm-and-love-italy-9.pngObálka: Na této knize není nic lepšího než obálka. Zaujala mě na první pohled. Po přečtení to dokonce vypadá, že obálka je jediné, co tuhle knížku zachrání.

 „Je to zajímavé až k zbláznění a nejvíc mě láká fakt, že mysteria očividně přežila v autentické formě.“ (strana 139)

Proč jsem si knihu vybrala: Padesát odstínů šedi udělalo díru do světa, a kde kdo se snaží podobný úspěch zopakovat. U Jmenuji se X jsem byla od začátku skeptická, ale do čtení jsem se stejně rychle pustila.


Děj: Dvaadvacetiletá Alexandra je studentka vysoké školy a považuje svůj život za nudný a příliš konzervativní. To má změnit studijní pobyt v Itálii, kde má Alex dokončovat svou diplomovou práci. V Neapoli se seznámí s krásným a bohatým Markem, který ji okouzlí hned na první dojem. Alexandra se Markovi také líbí, ale jejich vztah nemůže fungovat bez splnění záhadných mysterií boha Dionýsa. Alex se musí rozhodnout, jestli je láska k Markovi skutečně silná, a jestli ji nezaskočí ani odvrácená mafiánská stránka Itálie.

„Takový klid! Neuvěřitelný klid! Dokonalá noc pro mysteria.“ (strana 119)

PhotoHodnocení: Jmenuji se X se snaží napodobovat úspěšné motivy, ale nedaří se to. Co mě šokuje nejvíc je naprostá absence děje. Mám ráda erotické scény, které se do knihy hodí, ale u Jmenuji se X ani jediná erotická scénka nezachrání umírající děj. Naštěstí díky této knize mnohem víc dokážu ocenit skvělou Sukubu od Richelle Mead, kde má každá lechtivá scéna co dočinění s promyšleným dějem.

„Vzhlíží ke mně modrýma očima, potemnělýma touhou.“ (strana 101)

Vytáčelo mě oslovení Ixko, ve kterém si Alexandra libuje. Co bych dala za obyčejnou Alex, nebo (jen dvakrát řečenou) Lexi. Ixka je prostě strašná a po každém oslovení hlavní postavy mám husí kůži. K husí kůži přispívá i naivita a plochost hlavní hrdinky a o vytvoření sympatií prostě nelze mluvit. 

Je to sice spousta maličkostí, ale ve finále to dělá z Jmenuji se X jeden velký problém, který už nechci víckrát číst. Čtení je plytké, nic nedávající a co je nejhorší - strašně nudné. Takže touha tuhle knihu neničí...

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 85 %
·         Děj: 30 %
·         Love story: 45 %

Celkový dojem: 53 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

4 komentáře:

  1. Ixko... Proboha, to bude teda paráda... Nevadí, že to bude plytký. Stejně si to přečtu!

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka mě velmi překvapila a bavila mě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem v půlce knihy a i když nemám na knížky moc velké nároky a knihy tohohle typu se mi líběj, tahle je pro mě zklamáním... Po počeštěném oslovení Ixko mi naskakuje husí kůže :D Děj nic moc, ale ten jsem ani nečekala... Co se mi líbí, je ta italská atmosféra a historie, je to něco nového, na co jsem ještě nenarazila... ale za mě to nejvíce kazily právě erotické scény, nevím, ale vždy od chvíle, kdy ze sebe začínají strhávat oblečení, to mám chuť zahodit :D Uvidím, až se dočtu do konce, jestli tomu dám 3 nebo 4 hvězdičky, upřímně doufám, že druhá polovina knížky bude o trochu lepší než začátek...

    OdpovědětVymazat
  4. Takhle kniha mě příliš nenadchla, spíš mě zklamala... Dočetla jsem jen proto, že nesnáším nedočtené věci, ale jinak za mě nic moc :)

    OdpovědětVymazat