úterý 2. dubna 2013

Recenze - Říše temnot: Tajemství upírů



Tajemství upírů
Série: Night World

  •          Originální název: Secret Vampire
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Milena Hordinová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 240
  •          Vazba: brožovaná

RECENZE NA KNIHY OD L. J. SMITH (STEFANOVY DENÍKY) - ZDE

Anotace: Šestnáctileté Poppy zbývá pár týdnů života. Trpí rakovinou slinivky a není šance na vyléčení. Její dlouholetý přítel James jí nabídne řešení. Tím však poruší přísné zákony Říše temnot a teď ho čeká trest za vyzrazení tajemství a za lásku k člověku. Bude mít Poppy dostatek odvahy, aby se dobrovolně stala upírem? Podaří se jim společně uniknout před nejhorším trestem?

Tumblr_ls5k6kzz8p1qcc61ro1_500_large_copy_largeObálka: Zdá se mi celkem pěkná. Vkusně vybrané barvy (podle mě není hezčí barevné kombinace než Red & Black). Styl písma mi vyhovuje a centrální jablko mi připomenulo Stmívání.

 „Upíří krev začíná mít převahu.“ (strana 140)

Proč jsem si knihu vybrala: Na Říši temnot jsem byla zvědavá, hlavně jsem se těšila na nové postavy. Navíc je to první kniha, kterou od L. J. Smith čtu a nebude jí zachraňovat Damon.

Tumblr_mjxs91gjhb1r6cg8ko1_500_largeDěj: Šestnáctileté Poppy právě začínají prázdniny, začátek léta jí však kazí dlouhotrvající bolesti břicha a vleklá únava. Máma ji vezme do nemocnice, kde absolvuje různá vyšetření. Ukáže se, že Poppy má rakoviny slinivky, která se už rozšířila do okolních orgánů. 

„Pod kůží byly vidět světle modré žilky.“ (strana 213)

To znamená jediné, Popy se stěží dožije konce prázdnin. Tajemný kamarád James, do kterého je Poppy už nějakou dobu zamilovaná, přichází se zázračným řešením. Je upír a Poppy by zachránila jeho krev. Udělá z Poppy upírku, i když to porušuje zákony Říše temnot?

Hodnocení: Ačkoliv jsem to nečekala, první díl Říše temnot mě mile překvapil. Myslela jsem, že se Poppy stane upírkou hned na začátku knihy, ale L. J. Smith si dala na čas a z Poppy se stává upír až kolem 150 stránky. Líbilo se mi, jak se autorka vyžívala v popisu přeměny. Velice důkladně byl vysvětlen celý cyklus proměny na upíra.

„V Říši temnot neexistuje nic, co by ti mohlo pomoct“ (strana 61)

Tumblr_mjm4s8vctc1riff61o1_500_largeDěj vlastně není o tom, co bude Poppy dělat po proměně, spíš si užíváme všechny detaily z jejího života. Finální zápletka mě nějak minula. L. J. Smith měla zřejmě pocit, že knihu musí zakončit nějakým napětím, ale celá záležitost s Ashem na mě působila nuceně. 


Možná se někomu může zdát příběh průměrnější, ale pohodová atmosféra a svižné tempo knihy vyřeší všechny nedostatky. L. J. Smith jasně ukazuje, že upírská tématika je její doména.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 80 %
·         Love story: 70 %

Mf_440246804_32d74dd6c326d82a96125bc18551d49d_largeCelkový dojem: 76 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje: 

5 komentářů:

  1. Súhlasím 8) Ten koniec tam asi nemal čo robiť a akurát nám predstavila Asha, ktorý bude v 2ke. Kniha sa mi ale lúbila a moc sa teším na 3ku v lete 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tuhle sérii jsem zatím nečetla. Už mám za sebou velkou část Upířích deníků a taky celé Temné vize, takže se časem dostanu i na tuhle sérii :D snad! :)Vypadá to totiž skvěle :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem pro změnu nečetla Temné vize, ale jsem hodně zvědavá :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná kniha, těším se na další díl. Když jsem poprvé viděla tu obálku, tak jsem si taky hned vybavila Stmívání.

    OdpovědětVymazat