sobota 27. dubna 2013

Recenze - Říše temnot: Prokleté sestry



Prokleté sestry
Série: Říše temnot


  •          Originální název: Daughters of Darkness
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Milena Hordinová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 248
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Tři sestry už nebaví život upírek a rozhodnou se pro útěk. Chtějí žít stejně jako jejich teta a živit se pouze zvířecí krví. Za porušení přísných zákonů je však čeká trest, který chce vykonat jejich bratr Ash. Ve chvíli, kdy se jedna ze sester zamiluje do obyčejného chlapce a Ash do obyčejné dívky, není pro nikoho cesty zpět. Říše temnot má svá pevně stanovená pravidla, a kdo je nedodrží, bude za to pykat. Proč musela zemřít teta upířích sourozenců? Mají šanci odhalit pravdu a zachránit si tak život?

Obálka: Spojení obrázků k celé sérii vypadá skvěle a moje polička je nadšená. Hezká dívka, centrální oko a černý podklad - velmi dobrá kombinace pro krásnou obálku.

Tumblr_l6vspujfyf1qa4xrfo1_500_large„Zamilovala jsem se do člověka. A povím mu o Říši temnot. Takže jsem v každém případě mrtvá“ (strana 128)

Proč jsem si knihu vybrala: Po prvním díle jsem byla spokojená a těšila jsem se na další pokračování. Byla jsem zvědavá jak se L. J. Smith povede ukotvit celou sérii a samozřejmě mě zajímalo, jestli bude druhý díl lepší, než ten první.

„Je tu pár maličkostí, které nechápe. A já nemám čas si s vámi hrát.“ (strana 154)

Isabel-lucas-11_largeDěj: Tři upírské sestry se chtějí zbavit neustálého dohledu Říše temnot, a proto se stěhují za svoji tetičkou Opal, která je nechá na své farmě. Příjezd neprobíhá tak, jak by si to děvčata představovala. Tetička je mrtvá a podle dřevěného kůlu v jejím srdci za to může Lovec upírů. Celou situaci komplikuje zvědavá, hvězdami posedlá, Mary Lynnette a její bratr Mark. Mary nové přistěhovalkyně bedlivě sleduje a začne se zajímat o zmizení staré paní. Přijíždí i nám známý Ash, který chce mít celou situaci pod kontrolou. Vražda tetičky Opal je jen první z nečekaných věcí, které se na malém městě  dějí.

„Jestli chceš žít v takovémhle světě, musíš být hodně opatrná.“ (strana 24)

Tumblr_mlg5r3uhwj1rp6dplo1_500_largeHodnocení: Prokleté sestry jsou druhým dílem k Říši temnot, ale velkou návaznost nečekejte. Jediné pojítko je samotná instituce Říše temnot a postava mladého Upíra Ashe. Celé uskupení mi vyhovuje, navazujících sérií je spousta a volné pokračování přináší výhody. Čtenáři jsou se seznámeni s dějem, takže se mnohem lépe využije prostor a pracovat s postavami je jednodušší. L. J. Smith toto zvládla velmi dobře. Prokleté sestry nabízí větší množství zajímavých postav a propracovanější děj.

Oproti prvnímu dílu se víc soustředíme na „pátrací“ zápletku, která k celému dílu sedla. L. J. Smith si dala velkou práci s celou institucí Říše temnot, takže se dočkáme nejenom upírů, ale i vlkodlaků. Samozřejmě jsou věci, které mi moc nesedí, ale už jsem si zvykla. Knihy této autorky si buď užíváte, nebo je považuje za trapně plytké. 

Prokleté sestry splnily mé očekávání. Je to knížka, u které se pobavíte a zároveň si dobře odpočnete. 

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 75 %
·         Love story: 75 %

LargeCelkový dojem: 76 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

4 komentáře:

  1. Túto sériu mám rada 8) Celkom sa Smithovej podarila 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem 4 díly co u nás vyšly a tenhle jediný se mi prostě nějak nelíbil :(

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! Knížku jsem také četla a líbila se mi=) Jenom mě trochu mrzelo, že to nebylo pokračování prvního dílu. I tak to bylo fajn =)

    OdpovědětVymazat
  4. U tohodle dílu jsem očekávala, že bude stejně dobrý jako byla jednička. Ale popravdě moc mě to nebavilo :( Tak uvidím jestli se mi další díly budou líbit víc :)

    OdpovědětVymazat