úterý 9. dubna 2013

Recenze - Hvězdy nám nepřály



Hvězdy nám nepřály
Bez bolesti by člověk nepoznal radost

  •          Originální název: The Fault in Our Stars
  •          Autor: John Green
  •          Překlad: Veronika Volhejnová
  •          Nakladatelství: Knižní klub
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 240
  •          Vazba: Pevná

Anotace: Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.

Tumblr_mkau3tupfv1rpmrqoo1_500_largeObálka: Nejvíc ze všeho mě zaujala krásná slova na obálce, modrá barva jen dokončila první dobrý dojem.

Proč jsem si knihu vybrala: Přiznám se, že se mi do čtení nechtělo. Čekala jsem vydírající citové drama a to zrovna není můj oblíbený šálek čaje. Naštěstí mám Vendeu, která mě ke čtení dokopala (v nejlepším významu slova). Nakonec jsem dala knize o jednu hvězdičku víc než všemi obdivovaná bloggerka. Kdo by to byl řekl?
 
„Já si nemyslím, že umíráš. Jenom máš prostě trošku rakovinu.“ (strana 167)

Fuck_cancer_by_am1an2da3-d3wbi77_largeDěj: Hazel je šestnáct let a trpí rakovinou. Její stav není moc dobrý, chodí s kyslíkovou bombou a je ověšená kanylami jako vánoční stromeček. Rodiče Hazel všemožně podporují a snaží se, aby vedla normální život. Jediné do čeho je nucena, jsou sezení v podpůrné skupině s lidmi, co také trpí rakovinou. Tam se Hazel seznámí s Augustem, klukem co přišel při léčbě o nohu, ale už je vyléčený. Ze začátku spolu kamarádí a setkávají se s Izákem, dalším klukem z podpůrné skupiny, který přišel o jedno oko a s druhým to nevypadá příliš růžově. A jak slibovala obálka, postupem času se do sebe Hazel a Gus zamilují.

„Líbí se mi tenhle svět. Líbí se mi nekouřit. Líbí se mi, jak to zní, když Holanďani mluví holandsky. A teď… ani se nedostanu do bitvy. Ani nedostanu šanci se porvat.“ (strana 166)

Hodnocení: Tohle je nejautentičtější kniha, kterou jsem v tomto roce četla. John Green je vynikající autor, který servíruje příběh tak skutečný, až mě to zaráží. Chápu, proč spousta čtenářů brečela. Já jsem sice slzu neuronila, ale bylo to na hraně.


46643_510168409040420_1050369764_n_largeTen pocit „může se to stát i vám“ na mě mocně působí a mám nutkání objednat se na komplexní lékařskou prohlídku (a já doktory z duše nesnáším), ale čert vem doktory, tahle kniha není o rakovině, i když se to tak na první pohled může zdát. 


„Bolest se dožaduje procítění.“ (Strana 50)


Přirozeně se rozvíjející příběh Hazel a Augusta je rakovinou jen zaštítěn. To jak oba dva vnímají svoji nemoc, je naprosto jiné než v ostatních knihách. I Hazel přemýšlí jinak než by se čekalo od šestnáctileté holky. Vlastně by se dalo říct, že od začátku mě kniha jenom šokuje.

Co ještě dodat: Myslela jsem si, že vím, do čeho jdu (nedávno jsem si pouštěla film Je to i můj život, to byla vážně síla), ale šeredně jsem se pletla. Na Hvězdy nám nepřály vás jen tak něco nepřipraví. Kniha vás zasáhne jako neřízené tornádo a vygumuje vám mozek, abyste si ve finále připomněli, co je v životě opravdu důležité. 

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 90 %
·         Děj: 95 %
·         Love story: 100 %

Celkový dojem: 95 %
Tumblr_mhe1wp7rsl1qctfedo1_500_large 

  • Knížku si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví KNIHCENTRUM.

Zdroje:

14 komentářů:

  1. Krásná, dokonalá, smutná, vtipná kniha..
    MIluju ji:)

    OdpovědětVymazat
  2. těším se až bude v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mi ju už v knižnici máme, ale stále ma niekto predbehne. Ak keď musím dodať, že sa mi zo začiatku na ňu nechcelo veľmi vrhnúť. Teraz však po nej úplne bažím. Už nech ju mám v rukách a môžem ju posúdiť sama.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to i môj život som videla aj ja, dosť silný príbeh. Na túto knižku sa chystám aj ja s vopred pripravenými vreckovkami :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jak jsi mohla nebrečet? Ne, chápu to, je vás spousta. To jenom já brečim i teď, půl roku po přečtení, když čtu recenzi. Mám ráda dojemné knihy, když jsou dojemné tak nějak správně. Brečim skoro u všeho, ale knih, které mne opravdu zasáhly, je jen několik. A tahle byla jedna z nich. Jsem ráda, že tě k tomu Vendea dokopala a že se ti knížka líbila. U mne patří mezi TOP. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je to nejvtipnější, nejsmutnější, nejúžasnější kniha! ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem asi jediná komu se ta knížka moc nelíbila :/

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasná kniha! Mám jiný pohled na svět i lidi v něm!

    OdpovědětVymazat
  9. Po dočtení jsem tolik brečela! :-) Je to úžasné. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. jedna z nejlepsich 'obycejnych' knih ze zivota, moc pekna

    OdpovědětVymazat
  11. Je to silný příběh, ale příliš mě nevzal, ale myslím, že to bylo tím, že jsem knihu četla v AJ, takže jsem nemohla pořádně ocenit některé slovní obraty :)

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná, procítěná, romantická.... Tyto slova bych použila, kdybych chtěla definovat tuto kniho. Přestože toto není vyloženě můj šálek kávy a já spíše čtu dobrodružné, fantasy knihy, tak tato knížka mě úplně pohltila. Já se smála i plakala a zanechalo to ve mě obrovský dojem, možná právě proto, že je to pro mě opět něco nového a ojedinělého. Miluji ten příběh, miluji Guse a miluji Johna Greena, tento muž patří mezi nejlepší spisovatele této doby a já se mu klaním.

    OdpovědětVymazat