čtvrtek 4. dubna 2013

Recenze - Deklarace smrti



Deklarace smrti
Série: The Declaration

  •          Originální název: The Declaration
  •          Autor: Gemma Malley
  •          Překlad: Milena Hordinová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2013
  •          Počet stran: 256
  •          Vazba: brožovaná

Anotace: Velká Británie, rok 2140. Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán. Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?

Přebyteční (The Declaration, #1)Obálka: Oproti prvnímu vydání je to určitě posun k lepšímu. První verze obálky vypadá dětsky a nemíří na cílovou skupinu čtenářů. Druhé vydání se vyvedlo lépe, barva i písmo jsou mnohem lepší. Nejvíc mě zaujal dívčin účes, sama bych něco takového nezvládla.

„Vstávej, ty nemožný Přebytečný“ (strana 77)

Děj: 22. století – Byl vynalezen lék na dlouhověkost. Nikdo, kdo bere léky, nemusí zemřít. Aby se zabránilo přelidnění, každý může mít jen jedno dítě. Patnáctiletá Anna má tu smůlu, že se narodila rodičům, co měli dvě děti – je Přebytečná. Svůj krátký život zasvětila učením se na práci služky. Škola Grange Hall zajišťuje Přebytečným šanci začlenit se do života, ale jediné co skutečně dělají je propracované vymývání mozků. Anna je na tom v porovnání s ostatními docela dobře. Má velkou šanci stát se Užitečnou osobou a začlenit se do společnosti. Plány jí překazí osvícený Petr, který do Grange Hall právě přichází.

„Přebyteční tu nejsou proto, aby se jim věci líbili, ale aby věci dělali. Užitečné věci“ (strana 33)

Tumblr_max9qbsgcl1qdqz0no1_500_largeHodnocení: Patřím k těm šťastným, co četli už první vydaní, které ještě neslo název: Přebyteční – příběh z roku 2140. Pamatuju si to celkem živě. Moje mladší sestra přinesla z knihovny dětsky vypadající knížku a vítězoslavně tvrdila, že je to ohromná pecka, kterou dokonce přečetli i někteří kluci z její třídy. To mě hned zaujalo. Opravdu tohle četla parta končících sedmáků?
 
„Myslím, že ani já tady nechci zůstat.“ (strana 109)

Nedůvěřivě jsem knížku otevřela a začetla jsem se. Byla jsem unešená. Něco takového jsem nikdy předtím nečetla (asi by mě pobavilo, že podobné knihy budu v budoucnu číst pravidelně). O pár let později jsem se dozvěděla, že nakladatelství FRAGMENT chystá druhé vydání. Když jsem „novou“ knihu otevřela, popadlo mě nemalé déjà vu.


Tumblr_mjtm37wmec1radl7co1_400_largeDoufám, že ze mě nemluví sentiment, ale čtení jsem si užívala právě proto, že už jsem Deklaraci jednou četla. Celý příběh pro mě znovu ožíval a díky druhému čtení jsem mnohem lépe chápala celý děj. Také jsem ale viděla různé nedokonalosti, které jsem předtím neviděla.

Doporučení: Deklaraci bych doporučila mladším čtenářům, co mají málo zkušeností s dystopickou literaturou. V tomto období budou knížku považovat za skvost. Na starší čtenáře může Deklarace smrti působit jako „vykradačka“ nápadů, ale datum publikování vás přesvědčí o tom, že knížka je „babička“ našich oblíbených dystopií.

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 80 %
·         Děj: 80 %
·         Love story: 75 %

Celkový dojem: 78 %

    Tumblr_mk5ydqggr01s6ot3zo1_500_large
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

19 komentářů:

  1. moc pěkná recenze :)
    na knížku se chystám :))

    OdpovědětVymazat
  2. na knihu jsem slyšela mnoho pozitivních recenzí :) moc se na ni těším ;)

    OdpovědětVymazat
  3. No keby zostali pri prvej obálke, tak po knihe ani nesiahnem :D Druhé vydanie má o 100 % krajšiu obálku. A ani ja neviem také vlasy zapletať, ale našťastie mám maminu, ktorá to vie a je veľmi ochotná ráno kvôli mne skoršie vstať, aby mi takýto vrkôčik spravila :)
    Knižku som nečítala, ale chcela by som :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musíš mít skvělou maminku :) Já pořád prosím sestru, aby se aspoň o nějaký účes pokusila (chtěla jsem cop alá Katniss), ale bezúspěšně :/

      Vymazat
  4. Páčilo sa mi to, malo to super nápad a ten zvrátený svet - zbožňujem to 8P

    OdpovědětVymazat
  5. Samozrejme, chcem ju čítať, pri prvej príležitosti ju aj kupujem. Túto dystopickú babičku. Mám rada zvrátené svety. Sú najuveriteľnejšie a tá obálka ma neprestáva uchvatcovať. Iba si furt mýlim slovenský a český názov tejto knihy, no to sa praví, v oboch prípadoch je názov super. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak koukám, že obálka všechny zaujala :) Mně se líbí čím dál víc...

      Vymazat
  6. Super recenze! Mě se knížka taky líbila...jako prvotní nápad. Chvilkama bylo depresivní číst ty nemožné vnuknuté názory Anny, které ji dala společnost...ale stejně mě moc zaujala:)

    OdpovědětVymazat
  7. Chtěla bych si ji přečíst ! Všichni ji míč chvali :D a obálka je super....:)

    OdpovědětVymazat
  8. Jo a muzu se na neco zeptat?:0 jak a spis komu mam napsat do toho fragmentu ze mam zájem o spolupraci?? O.o nevim na jakej email mam napsat a co..:D:S predem moc dekuju)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš zájem o spolupráci s Fragmentem, tady je pár mých rad:
      Na stránkách nakladaladatelství jsou kontakty http://www.fragment.cz/kontakty/kontakty/. Napiš jedné z pracovnic, které mají na starosti Propagaci a PR.
      Do mailu připiš informace o sobě, proč bys chtěla recenzovat jejich knížky. Přilož odkaz na svůj blog a pár vybraných recenzí, které jsou podle tebe nejlepší.
      Stačí takhle vysvětlení?? Kdyby něco nehrálo, napiš mi na mail: zlata.dedkova@seznam.cz

      Vymazat
  9. Taky jsem četla, je to moc zajímavá kniha. Dosti zvláštní :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nová obálka je o 100% lepší než ta minulá, tedy na mě tak působí...

    OdpovědětVymazat
  11. S obálkou souhlasím, je o dost lepší naž v prvním vydání!
    A jinak je velmi dobře napsaná, četlo se mi to moc dobře a příběh tak ten byl super :))

    OdpovědětVymazat
  12. Moc zajímavá knížka, moc se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
  13. U této knihy mě zaujala hlavně obálka. Musím říct, že kdyby ponechali původní obálku, asi bych knihu ani neotevřela. Musím ale říct, že název Přebyteční se ke knize hodí více. Na knihu jsem se těšila, ale myslím, že už jsem knih s podobnou tématikou přečetla, že mě nijak neoslnila. Není to špatná kniha, ale znovu už bych asi nečetla.

    OdpovědětVymazat
  14. Knížka je super! :-) Na oddechové čtení ideální! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. zrovna tuhle knihu čtu, zatím to není na sto procent, ale uvidím, až dojdu na konec :-)

    OdpovědětVymazat