úterý 12. února 2013

Recenze - Delirium



Delirium
Série: Delirium

  •          Originální název: Delirium
  •          Autor: Lauren Oliver
  •          Překlad: Romana Bičíková
  •          Nakladatelství: CooBoo
  •          Rok vydání: 2012
  •          Počet stran: 352
  •          Vazba: Pevná s přebalem lesklá

Anotace: Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný...

Obálka: Světle modrá obálka, která odhaluje dívčí obličej jen v názvu knížky a autorky. Delirium je zajímavé už od obálky.

Proč jsem si knihu vybrala: Kdo by nechtěl číst trhák konce roku 2012? Kniha mě zaujala, hned jak jsem si přečetla anotaci. Když jsem pak začala číst, byla jsem okouzlená.

Tumblr_madrbva1dw1rd2l6go1_500_largeDěj: Rakovina, AIDS a astma? Žádná z těchto nemocí neležela vědcům v hlavě, tak jako láska. Když vymysleli lék, zdálo se, že nic nebrání společnosti ke štěstí. Lena si to myslí také. Její matka i otec zemřeli, když byla ještě malá a teď několik měsíců před svými osmnáctými narozeninami se konečně dočká operace. Lena se na ni vždycky těšila. Její matka zemřela právě kvůli lásce a představa, že se nemůže nic stát, ji fascinuje už roky.

Lenu čeká evaluace, kam se chystá společně s nejlepší kamarádkou Hanou. Dívky se dozvědí, jakého partnera k nim přidělí. Lena se na celou akci pilně připravuje, ale přesto velkou část pokazí. Najednou z ní padají slova, která jako by snad ani nebyla její. Naštěstí je evaluace považována za neplatnou, kvůli vpádu dobytka. Dobytek poslali aktivisti, kteří se snaží bojovat proti operaci, a tak Lena dostává další šanci, kterou je rozhodnuta plně jí využít. 

laska je krasna ObrázkyHana se mezitím začne chovat podivně. Poslouchá hlasitou hudbu, má zvláštní názory a pročítá nedovolené internetové stránky. Lena je v šoku. Jak se mohla její kamarádka tak změnit? Celá věc se ještě víc zkomplikuje, když se Lena seznámí s Alexem. Alexovi je 19 a už je vyléčený, ale Lena má z něj zvláštní pocity.

Jak je to možné? Že by začínala chytat tu zrádnou nemoc? Když si uvědomí, co všechno je ve společnosti špatně rozhodne se jednat. Následky budou opravdu velké.


Hodnocení: Dystopie je postavená na velmi kvalitním popisu společnosti, která se samozřejmě vyvíjí špatným směrem. V Deliriu je společnost falešně šťastná, vyrovnaná a tak nějak bez šťávy. To si ovšem nikdo nepřipouští. Speciální opatření existují pro nevyléčené jedince. Nemůžete být venku přes noc, školy jsou rozděleny podle pohlaví a chraň bůh, aby vás někdo viděl smát se nebo tancovat. Operace vás „naštěstí“ vyléčí, akorát vám nesmí vadit vedlejší účinky. Měli jste sourozence, kamarády a domácí mazlíčky? Na ničem vám už nebude záležet. Budete neteční k pocitům, ale to přece nevadí? Hlavně že budete žít bez lásky.


Kdo by to snad ještě netušil,
 Lenu si zahraje Emma Roberts
Ze začátku se může zdát, že se nic zajímavého neděje. Máme tu ustrašenou Lenu, kterou hravě zastíní aktivní Hana. Míň pružný začátek má však velmi důležité místo. Postupná změna v Lenině chování přichází s vývojem situace ve společnosti. Celé Delirium je díky tomu víc uvěřitelné a tak nějak přirozenější, než knihy, kde se jde rychle „na věc“. Veškerá pozornost se pak otáčí ke konci. Neříkám, že ve středu knihy se nic neděje. Děje se toho spousta, ale naprosto to zastíní monstrózní konec

Byla by chyba považovat Delirium jen za romantickou knížku. Šokující dystopie má největší sílu v nápadu, který je prostě geniální. Kolikrát už jste kvůli lásce brečeli, křičeli a nadávali? A nechali byste se vyléčit?  Díky knize vás napadá spousta otázek. Ujasňujete si spoustu věcí a přemýšlíte. O Deliriu se nedá moc psát, musí se prostě přečíst.

Ukázka: „Hlavou mi běží jedna jediná myšlenka: Zabije mě. Amor deliria mě zabije. Zabije mě a mně je to jedno.“ (strana 188)

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 95 %
·         Děj: 95%
·         Love story: 100%

Celkový dojem: 97 %

  • Knížku si můžete objednat na stránkách internetového knihkupectví KNIHCENTRUM.
  • RECENZE NA DRUHÝ DÍL JE ZDE.

Zdroje:

11 komentářů:

  1. Na tuto sérii se právě chystám..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Stejně jako Tebe mě kniha zaujala anotací.. Přiznávám, že obálka roli sehrála, i když jsem si dívky v písmenkách vůbec nevšimla. :D
    Leží mi doma na poličce a čekám až přečtu knihy půjčené z knihovny. Musím přiznat, že bych ji nejradši přečetla hned, protože si na ni brousím zuby už delší dobu. Tvá recenze mě docela nakopla. Hlavně jsme vůbec nevěděla, že to bude sfilmováno.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přečetla jsem Delirium na začátku prázdnin a moc se mi líbilo. Teď sháním další díly a těším se, až si je přečtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle byla první dystopie, kterou jsem četla a musím říct že je prostě skvělá!!

    OdpovědětVymazat
  5. Ze začátku pomalý rozjezd, ale pak to bylo něco. Na konci jsem myslela že mě klepne. Fakt se těším až si přečtu další díl.

    OdpovědětVymazat
  6. Delirium jsem si přivezla ze Zlína, ze srazu a jsště jsem se k tomu nedohrabala. Ale pujčila jsem to kamarádce a ta z toho byla paf :) tak doufám, že se mi to bude taky líbit, když ty i ona pějete takové ódy! Rozhodně si myslím, že nápad je toho dně originální, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  7. Už dlouho si ji chci přečíst, snad se k ní brzy dostanu! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mě se ta kniha naprosto líbila! Myslela jsem na ni strašně dlouho po přečtení a nemohla se dočkat i dvou dalších dílů Pandemonia a Rekviem až vyjdou. Když vyšly, tak jsem si je ihned musela běžet koupit a přečetla jsem je jedním dechem. Lauren Oliver mě oslovila již v knize Chvíle před koncem a u tohoto románu mě nezklamala.:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. První díl jsem hned přelouskala a jakmile jsem se dozvěděla, že vyjde další díl nemohla jsem se dočkat.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, Amy,
    ráda bych tě informovala o knize Nenávidím a miluji, kterou jsem napsala pod pseudonymem Susan Thomas. Jelikož začínající autor tvrdou skývu chleba má, snažím se ji tímto způsobem trošku zviditelnit. Snad mi to odpustíš. :) Kdybys měla zájem, právě probíhá soutěž o výtisky na stránce http://www.stmivani.eu/34-souteze/soutez-o-knihu-nenavidim-a-miluji-od-susan-thomas/. V nejbližší době proběhne podobná soutěž nejspíše i na stránkách vaseliteratura.cz.
    Více informací o knize i o tom, kde ji zakoupit, můžeš najít na stránkách: http://www.nenavidimamiluji.cz/, kde je uveřejněna i první kapitoly z knihy: http://www.nenavidimamiluji.cz/kapitola.html.
    Děkuji a přeji pěkné dny
    Ať se splní i tvé sny
    Susan Thomas
    SusanThomasBook@gmail.com

    OdpovědětVymazat