neděle 3. února 2013

Recenze - Stefanovy deníky: Chuť krve

RECENZE NA PRVNÍ DÍL JE ZDE.

Chuť krve
Série: Stefanovy deníky


  •          V originále: Stefan´s Diaries 2 Bloodlust
  •          Autor: L. J. Smith
  •          Překlad: Milena Hordinová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2011
  •          Počet stran: 216
  •          Vazba: Paperback

Anotace:Stefan a Damon Salvatore se stali upíry a musí se vypořádat s následky svého osudu. V rodném městečku Mystic Falls už pro ně není bezpečno. Na každém kroku je pronásledují lovci upírů. Vydají se tedy do New Orleans, které nabízí pokušení, ale i nebezpečí. V patách jim je totiž sadistický lovec upírů...


Tumblr_m00ulhlzvh1qcie43o2_250_largeObálka: Líbí se mi víc než obálka k prvnímu dílu. Damonovi to neuvěřitelně sekne a tmavé, černé pozadí výborně ladí s červeným nápisem.

Proč jsem si knihu vybrala: První díl mě příjemně naladil, a tak jsem byla hodně zvědavá. Navíc jsem se těšila na Lexi, kterou jsem si v seriálu dost oblíbila.

Děj: Pohřeb otce nepřinesl Stefanovi a Damonovi nic dobrého. Kompas Johnatana Gilberta  je odhalil jako upíry a proto utíkají z rodného města a přesouvají se do New Orleans. Stefan si nového upírského stavu užívá, ale Damon Stefanovo chování odsuzuje, takže zatímco nenasytný Stefan pije lidskou krev, Damon je čím dál tím slabší. Po cestě vlakem Stefan usmrtí mladou dívku a průvodčího. Damon se na zkázu, kterou jeho bratr působí, nemůže déle koukat a rozcházejí se ve zlém.

Tumblr_m2c3l3aitv1qhaefjo1_500_largeStefan se snaží sám sebe přesvědčit, že bratra k životu nepotřebuje a chová se jako skutečná bestie noci. Průlom nastává ve chvíli, kdy se seznámí se sympatickou upírkou Lexi. Lexi se ho až mateřským způsobem ujímá a snaží se mu radit v upírských „věcech“. Když se Stefan dozví, že Damona vězní v nedalekém cirkusu, je všemu popírání konec. Rozhodne se bratra zachránit za každou cenu. Protože je Damon hlavní atrakcí cirkusu, zachránit ho nebude žádná hračka. 

Stefan se k bratrově záchraně pokusí využít dceru majitele cirkusu – Callie. Lexi sice Stefana důrazně varuje před láskou k člověku, ale Stefan její varování nebere vážně. Ještě větší šok ho čeká, když zjistí, že Damon o záchranu nestojí a chce se mu pomstít.

Hodnocení: Po manipulativní Katherine nejsou žádné stopy a můžu říct, že absence její postavy se nepříjemně odrazila na knize.  Přestože děj je velmi dobrý, pořád mám pocit, že jaksi něco chybí. To se trochu zlepší s příchodem Lexi. 

483032_431839893545169_1445036803_n_largeLexi byla opravdu skvělá a jsem spokojená, že se objevila už ve druhém díle.  V seriálu se rozhodli pro rychlý konec její postavy, alespoň mám radost z občasných flashbacků. 


V knize naštěstí nic nehrozí a můžeme si nejlepší kamarádku Stefana dobře vychutnat. Damon dostal menší prostor, tento díl je o Stefanovi, jeho pocitech a to má také své kouzlo. Závěr zapůsobil na správných místech a navnadil na pokračování.

Stefanovy deníky jsou velmi dobrá knížka, která čtenáře upířích příběhů určitě potěší.

Ukázka: „Víš, jsi bezohledný." Odsekl Damon. Vystrčil jazyk a olízl si suché, rozpraskané rty. "Sytit se, kdykoliv se ti zachce. Tohle Katherine nikdy nedělala.“ (strana 41)

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 95%
·         Děj: 70%
·         Love story: 65%
603125_509281005783870_1086839_n_large 
Celkový dojem:  77 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat