středa 6. dubna 2016

Recenze: ULICE vaří s vámi!



ULICE vaří s vámi!
...už 10 let

  •          Autor: Miroslava Kuntzmannová
  •          Edice: Jídlo & Nápoje
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 111
  •          Vazba: Pevná

Anotace: Už desátým rokem je Ulice nedílnou součástí podvečerů mnoha domácností. Nahlédněte společně s velkou seriálovou kuchařkou do kuchyní známých hrdinů, kteří vám prozradí recepty na svá neoblíbenější jídla. Máte chuť vyzkoušet něco z české klasiky podle Hejlových a jako dezert upéct třeba některou ze sladkých dobrot z pekařství Vilmy Nyklové? Nebo chcete konečně ochutnat některou z proslulých specialit z hospody U Henryho? Pak je tato kniha určena právě vám!

http://files.ulice--serial.webnode.cz/200000000-9c9b49d953/silvestrovsk%C3%A1%20ulice.jpgObálka: Oceňuji zajímavě promyšlenou přední a zadní stranu obálky. Možná by bylo ještě lepší, kdyby bylo na přední straně navařeno a obdivovali jsme plné talíře a až poté by se vytvořil kontrast snědeného jídla na zadní straně. Fanoušky seriálu obálka s oblíbenými postavami určitě potěší. Navíc je přiložená i pěkná záložka.

„Škvarkové placky jsou výborné jako dárek pro návštěvy.“ (strana 59)

Proč jsem si knihu vybrala: Na seriál Ulice jsem koukala snad jen při jeho začátcích, což už je opravdu dlouhou dobu a skoro si to nepamatuju. I když to vypadá, že je to seriál jen pro straší, znám pár vrstevníků, kteří se dívají. Já tedy sledování neplánuju, ale po pěkné kuchařce se ráda podívám.
  
„Vařit jen sám pro sebe mě nikdy nebavilo.“ (strana 83)

coffee, food, and breakfast imageHodnocení: Obsah není rozdělený klasicky podle druhu jídla, ale podle rodin, se kterými se v seriálu setkáváme. Celkem má kuchařka deset kapitol a každý oddíl prezentuje zhruba pět receptů. Každému receptu je věnovaná jedna dvojstránka. Jeden list zabere fotografie a druhou popis přípravy jídla, včetně surovin, doby přípravy a počtu porcí. Postava ze seriálu představí, proč představuje zrovna tento recept a jak si ho v rodině oblíbili. 

 „Rybízový koláč zbožňuju a chutná nejen s červeným, ale i s černým rybízem.“ (strana 61)

Recepty jsou lákavé, z každé kapitoly mě minimálně dva zaujmou. Některé jsou sice pracnější, ale o to lákavější. Jiné jsou pro změnu až příliš triviální, ale obsahují zajímavé zpestření, které vás normálně nenapadne. Ulici se podařilo sestavit kuchařku odpovídající chuti českého strávníka a zároveň obsahuje i nějakou tu exotickou třešinku.

Myslím, že kuchařka je vhodná nejen pro fandy seriálu, ale pro všechny co si rádi uvaří rychlé a chutné recepty. 

Celkový dojem: 80 %

    http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/660xX/Dec2014/1712824.jpg?d41d
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat