středa 27. ledna 2016

Recenze: Je to všechno ve tvé hlavě



Je to všechno ve tvé hlavě
Skutečné příběhy imaginárních nemocí

  •          Originál: It’s All In Your Head
  •          Autor: Suzanne O´Sullivanová
  •          Překlad: Jan Kozák
  •          Nakladatelství: JOTA
  •          Rok vydání: 2015
  •          Počet stran: 296
  •          Vazba: brožovaná

Anotace: Primářka neurologie dr. Suzanne O’Sullivanová nás ve své knize Je to všechno ve tvé hlavě provede ošidným světem psychosomatických nemocí. Seznámíme se s pacienty jako Pauline, která byla v dospělosti neustále nemocná, nebo s právničkou Camillou, jejíž život byl po všech stránkách dokonalý – až na nevysvětlitelné záchvaty, s Yvonne, kterou v práci oslepil čisticí sprej, nebo se slibnou tanečnicí Rachel, která náhle uvízla v očistci myalgické encefalomyelitidy. Suzanne O’Sullivanová nás vybízí, abychom se na své potíže podívali podrobněji, snažili se přijít na kloub tajemstvím, která umíme dokonale skrývat sami před sebou, a abychom se pokusili pochopit, odkud pramení naše odvěká neochota vzít na vědomí velmi úzký a pozoruhodný vztah mezi naší myslí a fyzickým tělem.


Obálka: Obrázek hlavy složený z jednotlivých dílů puzzle skládačky mi přijde nápaditý stejně jako název.

Proč jsem si knihu vybrala: Psychosomatická medicína mě zajímá už delší dobu a knížky, které na toto téma vycházejí, velmi ráda vyhledávám. 

Nakladatelství JOTA vydalo knížku Mysl je mocný lékař, ta mě naprosto ohromila, a když jsem se dozvěděla, že ve stejné edici vychází další kniha, chtěla jsem si ji přečíst. Autorkou knížky je opět lékařka, tentokráte Suzanne O´Sullivanová. Je od roku 2004 primářka neurologie. Pracovala v mnoha nemocnicích a ve svých knihách se opírá o zkušenosti se svými pacienty. 

sad, pills, and grunge image„Spouštějící mechanismus není snadné pochopit.“ (strana 250)

Hodnocení: Je to všechno ve tvé hlavě je první knížka Suzanne O´Sullivanové. Kniha je rozdělena na devět kapitol, které jsou pojmenované podle jmen pacientů, se kterými se lékařka setkala. To není sice nijak přehledné, ovšem nutí to přečíst celou knížku postupně a nepřebíhat na zajímavější názvy kapitol. Na závěr je i rejstřík a poděkování autorky. 

„Neurologické vyšetření je velmi sofistikovaný nástroj.“ (strana 87)

Kniha je koncipovaná jako série zajímavých příběhů pacientů, se kterými se lékařka setkala. S tím souvisí i to, že některé příběhy jsou lepší a jiné horší. Suzanne O´Sullivanová se snaží, aby byla četba přístupná pro širší veřejnost, takže i když nejste lékař, máte šanci všechno pochopit. 

vitamin, happy, and lucky imageKniha mě obohatila a bavila mě číst, ale řekla bych, že mi neposkytla tolik teoretických základů, ty naštěstí vím z jiných zdrojů, takže jsem si mohla přečíst příběhy z praxe jedné schopné lékařky, která pacienta vnímá jako osobu a ne jako nemoc.

„Existuje jeden velmi slavný psychický experiment s názvem neviditelná gorila.“ (strana 121)

Pokud se chcete dozvědět víc o svém zdraví a samozřejmě se nad tímto tématem prostřednictvím nejrůznějších příběhů zamyslet, je tahle knížka pro vás to pravé. Určitě bych doporučila číst v návaznosti na podobnou tématiku, kde je celý problém popsán teoretičtěji, jako třeba v knize Mysl je mocný lékař.

Celkový dojem: 90 %
skin, cassie, and drugs image 
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat