sobota 19. července 2014

Recenze: Jak jsem zhubla 45 kg za 1 rok



-
Pravdivý příběh obyčejné dívky, která to dokázala

  •          Originál: 1 Year, 100 Pounds
  •          Autor: Whitney Holcombe
  •          Překlad: Eva Kadlecová
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 208
  •          Vazba: Brožovaná

Anotace: Snažíte se zhubnout? Tak zhubněte! Zapomeňte na pilulky, koktejly a jiné "zaručené" metody. Autorka knihy trpěla silnou obezitou, rozhodla se ale změnit svůj život a za rok se jí podařilo shodit neuvěřitelných 45 kilogramů. Návod? Jednoduché cvičení a zdravé jídlo. Začtěte se do tohoto výjimečného vyprávění a především vyzkoušejte rady a tipy, které vám pomohou nejen ke štíhlé linii, ale i ke spokojenějšímu a šťastnějšímu životu.

chocolateObálka: Sází na motivační slůvka a příslib, že s touto knížkou zhubne opravdu každý. Vše je samozřejmě ověřené autorkou, která trpěla silnou obezitou. Zní to lákavě, že?

Proč jsem si knihu vybrala: Nepovažuji se za tlustou, ale jako každá holka bych byla spokojenější, kdybych trochu zhubla a vyrýsovala se. 

 „Přijímáte výzvu? Jste připraveny začít hned?“ (strana 57)

Naštěstí nepatřím k těm, kteří by zůstali jen u povídání, snažím se chodit běhat, jezdit na kole a posilovat. S jídlem je to trochu horší, sladkosti a hlavně čokoládu si odepírám velmi těžce, ale snaha je... Na knížku Whitney Holcombe jsem byla zvědavá, Whitney byla výrazně obézní a rozhodla se s tím skoncovat. Podobné knihy dokážou nakopnout a poradit, takže jsem se těšila, jestli to dokáže i tato publikace.

nike"Byl to neuvěřitelný pokrok od počátku mé cesty, ale já jsem se chtěla zlepšovat ještě víc." (Strana 84)

Hodnocení: Začátek je celkem frustrující. Whitney popisuje svoje problémy s váhou, ta ji trápila už od dětství. Samozřejmostí jsou nedostatečné výsledky při tělocviku, posměšky spolužáků a nezájem kluků. Nakonec si Whitney přiznává, že musí zhubnout. Pouští se do toho s vervou a se zápisníkem v ruce.

Následující kapitoly jsou plné motivačních hesel a každá kapitola je uvedená líbivým citátem. Knížka cílí především na dívky (i pány čtení zaujme, ale některé rady např. proč neběhat v podpatcích jsou určeny výhradně dámám a asi i hloupějším!).

Watermelon 💕Dále se řeší strava (fast food pryč!), cvičení a odpovídá se na časté otázky. Některé rady mi přijdou určené spíš pro hodně obézní, Whitney zdůrazňuje potřebu pohybu na naprosto základních věcech, má také zajímavé rady pro všechny obézní knihomoly, kterým doporučuje při čtení knih chodit. Nevím jak vy, ale tahle rada mě vážně pobavila...

"Nikdo neví lépe, jak vás vykrmit, než řetězec rychlého občerstvení." (strana 139)

Zarazilo mě, že knihu nedoplňují žádné fotografie autorky, jediné které nalezneme jsou ty na obálce a to mi přijde málo. Knížka je doplněná obrázky cvičebních poloh a různými tabulkami, ovšem nic barevně vyznačené. Designem mě kniha moc nezaujala.

Knížku bych doporučila pokud se snažíte najít odhodlání k hubnutí, co se týče stravování a cvičení, kniha vám pomůže spíš v základech, ale namotivuje vás skvěle. Čtení bych nedoporučovala hubeným dívkám, které si víc potřebují zvednout sebevědomí, než snížit váhu, protože rady od Whitney ocení především prostorově výraznější, kteří se poprvé dozvídají o zdravém životním stylu.

Celkový dojem: 70 %

    Fruit Bowl
  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

5 komentářů:

  1. tiež sa mi kniha páčila, bolo to pekné motivačné čítanie, i keď mi na nej strašne chýbali obrázky - v tom ma veľmi sklamala

    OdpovědětVymazat
  2. Já sama někdy chodím při čtení. Pomáhá mi to zbavit se přebytečné nervozity a pocitu "něco udělat". Až tak mě ty knihy dokážou ovlivnit. :D Ale jinak by to mohla být zajímavá kniha.

    OdpovědětVymazat
  3. No popravdě myslím, že si raději přečtu od Jillian, trošku mi tu vadí, že nejsou dodány právě fotky autorky.

    OdpovědětVymazat