čtvrtek 15. května 2014

Recenze: Dračí oči - Čarodějka




  •          Autor: Krisitina Hlaváčková
  •          Věk: Young Adults
  •          Nakladatelství: Fragment
  •          Rok vydání: 2014
  •          Počet stran: 392
  •          Vazba: Vázaná


Anotace: Učit se tančit, vyšívat a jak být hezká? To není nic pro princeznu Elenu. Chce bojovat po boku bratrů a prožívat velká dobrodružství. Ani se nenaděje a její sen se začne stávat skutečností. Osudové setkání s rudým drakem Ašrakem změní malé princezně život. Musí opustit svůj domov a odjet k elfům do kouzelného lesa, kde se má naučit ovládat a hlavně skrývat magii, která jí koluje v žilách. Dokáže Elena čelit všem změnám a nástrahám osudu, které na ni čekají? S pomocí mladého draka Charlika a svérázného přítele Michaela na to nebude sama. Bude to však stačit? Nepůjde totiž jen o ni, ale o budoucnost celého světa!

girl with the dragonObálka: Je krásná, tajemná a líbí se mi, že nesází jen na dračí obrázek. Navíc mám pocit, že logo Young Adults se konečně hodí k celému designu knihy, anebo si už zvykám, těžko říct.

Proč jsem si knihu vybrala: Žádná kniha s dračí tématikou mě pořádně nepohltila. Drakie byla příliš průměrná, Eragon dětský a Serafínu jsem pro jistotu ani nečetla. Proč jsem se nakonec rozhodla dát šanci právě této knize? Zaujalo mě, že autorem knížky je česká spisovatelka. Musela jsem zjistit, jak si stojíme v těžké konkurenci zahraničních titulů a možná dát jednu z posledních šancí dračím knížkám.

„Možná že Elenu cítil spíš srdcem než jemným chřípím“ (strana 215)

Děj: Elena je netypická mladá dáma, rozhodně se nechová jako její vrstevnice a nepotrpí si na dětskou zábavu. Vyrůstá s bratry a zajímá se o důležitější věci než jsou hračky, touží zápasit a objevovat nové kouty světa. 

FREE.Přání se nakonec splní, když se setká s rudým drakem Ašrakem. Matka odveze Elenu do kouzelné země k elfům, kde bude rozvíjet své magické schopnosti.
 
"Pořád ještě zapouštěla kořeny a listí ji šustilo ve větru." (strana 133)

Hodnocení: Od Dračích očí jsem čekala úplně jiný příběh. Začátek je jednoznačně pomalý, nezáživný a tak nějak jasný. K zápletce, která je zmiňovaná už v anotaci se dostáváme až po dlouhých kapitolách a to mě nebaví. Když jsem se dozvěděla, že je hlavní hrdince osm let, nevěděla jsem jak mám reagovat. 

Naštěstí se ukázalo, že pro příběh je právě věk důležitý, takže jsem dětskou hrdinku nepovažovala za problém.  K závěru sice Elena o několik "nezajímavých let zestárla", ale co se dá dělat. Ocenila bych hezké popisy přírody a zajímavá slovní spojení. Z knihy je dost znát, že autorka je i překladatelka.
Untitled 
"Nepovažoval za bezpečné nechat to malé děvčátko o samotě s drakem." (strana 274)

Matoucí je rozdělení kapitol, Kristina Hlaváčková se nebojí zařadit kapitolu s více než sto stránky jako protipól k tří stránkové části. V celé knize postrádám akci, záživnější zápletku a možná i charismatické hrdiny. Elena je pro mě děvčátko, Michael příliš nudný a nikdo další není na obzoru. Nic není vlastně úplně špatně, ale přesto je celá kniha bez emocí a výsledného prožitku. Ani bych se nedivila, kdybych za pár týdnů zapomněla, o čem kniha vůbec byla. 

Knížku bych doporučila mladším čtenářkám, možná bych i opatrně volila zařazení k Young Adults literatuře (I když s věkem těžko radit, viděla jsem devítileté holčiny číst Vampýrskou akademii).

Procenta - aneb jak se mi líbí:

·         CZ obálka: 85 %
·         Děj: 45  %

Magic...!! Celkový dojem: 65 %

  • Za věnování recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.
  • Knížku si můžete objednat ZDE.

Zdroje:

5 komentářů:

  1. Já jsem tuto knížku nedávno dočetla, a bylo to fajn . :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem ještě nečetla, ale vím o ní. Mám podobný postřeh jako ty. Draky, jakožto mítická stvoření, miluji. Hrozně se mi líbí. Ale nikdy jsem nečetla nějakou dračí tématiku, která by mi sedla. Ale že je to ta česká autorka, možná si to přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle mě zajímalo. Říkala jsem si, že jsem na knihu párkrát narazila a už právě kvůli české autorce jsem se o to nějak dál nezajímala. (Skeptiku. Sklapni!) Takže jsem si říkala, že mě zajímá tvoje recenze a tak, jsem ráda, že se nebojíš české autory taky pořádně zkritizovat :) Přijde mi, že hodně bloggerů je nadhodnocuje už hlavně kvůli tomu, že jsou naši, tuzemští :D A já tedy taky hodnotím kladněji Bavettovic kluky kvůli tomu, že bych nečekala, že dokáže i nějaká česká (současná) autorka psát poutavěji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha mě zaujala a moc se těším až budu mít možnost si ji přečíst:).

    OdpovědětVymazat
  5. Tu knihu jsem četla a je zajímavá. Serafínu mám ale radši. ;)

    OdpovědětVymazat